Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львівські хірурги пересадили серце військовому: деталі

  • 20.05.2024, 19:30
  • 653

Медики Першого медичного об'єднання Львова пересадили серце 49-річному військовому Василю Ципівку із Львівщини

Василь Ципівко. Фото Першого медичного об'єднання Львова
Василь Ципівко. Фото Першого медичного об'єднання Львова

49-річний Василь Ципівко із селища Шкло, що на Львівщині, отримав поранення у вересні 2023, перебуваючи на службі в ЗСУ. Після цього чоловік почав одужувати, однак цьогоріч його стан різко погіршився. Лікарі виявили дилатаційну кардіоміопатію — спадкову хворобу, яка розвинулася після поранення. Спершу стан пацієнта вдавалося підтримувати за допомогою медикаментів, проте згодом вони перестали допомагати, і Василю призначили операцію з пересадки серця.

Донора знайшли, проте аж в Одеській області. Оскільки орган зберігає свої функції поза організмом нетривалий час, довелося їхати на операцію до донора на Одещину.

«Стан Василя був критичний. Зі своїм серцем він не прожив би і місяця. Донор ідеально підходив, але транспортувати його до Львова було неможливо, адже серце живе лише 4 години поза людським тілом. Тому ми оперативно взяли реципієнта, тобто Василя, зібрали команду та апаратуру і вирушили в Одеську область на операцію,» — розповів керівник відділення кардіохірургії та трансплантації серця Першого медоб'єднання Львова Роман Домашич.

Донором Василя Ципівка став 37-річний чоловік, який потрапив у ДТП, і медики констатували йому смерть мозку. Його родина вирішила дозволити вилучити орган. Трансплантацію виконали у лікарні у Балті, що на Одещині. Вже на наступний день Василь зміг ходити, а на 10 — його виписали з лікарні.

«Це якесь диво! Я в це не вірив. Йшов на операцію, як на війну. Але я живий і тепер здорове серце б'ється в мене в грудях,» — прокоментував військовий.

Схожі новини