Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Академії сухопутних військ — мурал «Лицарі держави»

У Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові постав мурал на патріотичну тематику — «Лицарі держави»

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Мистецька композиція присвячена основним віхам історії українського війська та звитягам українського народу у боротьбі за Незалежність нашої держави.

Настінний мурал довжиною 27 метрів і площею 72 кв. метри створено за ініціативи начальника Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного, генерал-лейтенанта Павла Ткачука. Арткомпозиція сучасності — це воїни зі зброєю, зокрема з джавелінами.

Як розповіли «ВЗ» у пресслужбі Академії, ідейний натхненник муралу — професор Львівської національної академії мистецтв Любомир Медвідь. Над композицією працювала група художників — Гейза Дьйорке, Леся Ковальчишин, Марія Гринюх, Костянтин Граховецький та Галина Дубик.

«Мурал створено біля найвищого на Львівщині флагштока із державним прапором. Його мета — прославляти звитяги українських воїнів, — розповів „ВЗ“ речник Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, полковник Антон Миронович. — Артоб'єкт поділено на п’ять композицій: перша — дружини князів Русі, лицарі Галицько-Волинської держави та Великого князівства Литовського. Друга — козаки, визволителі християн та борці за свободу; третя — воїни-українці, що брали участь у Першій світовій війні, а також борці за державність під час національно-визвольних змагань; четверта — незламні повстанці, які воювали за вільну Україну проти нацистів і військ НКВД; п’ята — воїни сучасного українського війська, які зараз боронять нашу державу від росіян. Поруч із кожною з п’яти композицій зображено інформаційну табличку з датами й поясненням сюжету».

Схожі новини