Передплата 2024 ВЗ

З 11 грудня оплата проїзду в трамваях Львова стане найвищою в Україні

Готівковий тариф зросте вдвічі - з 10 до 20 гривень. Суттєво подорожчає і ціна оплати за QR-кодом з телефону: з 8,5 гривень до 15

Фото ЛМР
Фото ЛМР

4 грудня у Львові відбудуться громадські слухання щодо нових тарифів за проїзд при електронній оплаті у громадському транспорті. Згідно з попереднім проєктом рішення, вартість однієї поїздки в усіх видах транспорту залежатиме від способу оплати: 13 гривень — при оплаті транспортною карткою Леокарт, 15 грн — при оплаті банківською картою чи пристроєм з NFC, 20 грн — при оплаті готівкою у водія, а з червня 2024 року — 25 грн. 6,5 грн — це тариф для студентів при оплаті студентською транспортною карткою Леокарт. Після громадських слухань виконком мерії погодить нові тарифи.

Найбільше новація електронної оплати в транспорті вдарить по тих пасажирах, які їздять елетротраспортом — трамваями та тролейбусами. Зараз разовий квиток, придбаний у водія трамваю, коштує 10 гривень, з 11 грудня — 20 грн. Якщо оплачувати за QR-кодом з телефону — 8,5 гривень, але з середини грудня — 15.

Фото авторки
Фото авторки

Відтак у Львові буде найдорожчий проїзд в електротранспорті серед усіх міст України. Для порівняння, у Києві проїзд в електротранспорті коштує 8 гривень. Така сама вартість в Одесі, Кропивницькому, а також обласних центрах Західної України, зокрема, Луцьку, Рівному. В Івано-Франківську — 10 гривень, при безготівковій оплаті - 8. У Чернівцях квиток на трамвай коштує 10 грн.

У Харкові весь комунальний транспорт, зокрема, електричний та метро, безкоштовний на час війни. Комунальним перевізникам компенсовують з бюджету за ці витрати. Безкоштовний проїзд і у Харкові з травня 2022 року.

«Ціна електрики та бензину всюди однакова…»

Як розповів у коментарі для «ВЗ» експерт з впровадження е-квитка Андрій Білий, одна з негативних новацій чиновників Ратуші, які впроваджують безготівковий проїзд — подорожчання електротранспорту Львова у два рази.

«Це негативно сприймуть ті, хто часто їздить електротранспортом, бо подорожчання суттєве, — наголошує Андрій Білий. — Якість перевезень не стане кращою. Тарифи, які в понеділок пропонують розглянути на слуханнях, має перевірити Антимонопольний комітет. Зокрема, чи є такі тарифи економічно обґрунтованими».

Тим часом у Фейсбуці «Гарячої лінії Львова» користувачі електротранспорту нещадно критикують нововведення, які запровадять з 11 грудня. Львів'янка Юлія Ґунка пише: «Якого милого піднімається проїзд в електротранспорті? Ще можу зрозуміти автобуси — хай будуть по 13−15 грн. Чи моніторили ціни громадського транспорту в інших містах України? Ціна електрики та бензину всюди однакова. Візьміться за голови, бо за вас візьметься народ».

«У пасажирів має бути залізний аргумент не їздити «зайцем»

Другий мінус проєкту нових тарифів за проїзд — незрозуміле нарахування штрафу за безквитковий проїзд. Андрій Білий каже, за законом має бути двадцятикратний розмір від вартості квитка — 400 гривень. Але чиновники чомусь пропонують штраф у сумі 300 гривень — невідомо, від чого відштовхуються. Експерт каже, у пасажирів має бути залізний аргумент не їздити «зайцем». А якщо штраф невисокий, і контролерів є мало, касові збори перевізників будуть збитковими. За таких розкладів, припускає Андрій Білий, у водіїв буде стимул вимикати валідатори, аби пасажири купували разові квитки.

Що про нові тарифи кажуть у Ратуші?

Студенти вперше матимуть 50% знижки на проїзд в автобусах (за наявної пільгової студентської ЛеоКарт).

«Затверджені тарифи на проїзд будуть актуальними і для електротранспорту. Для пасажирів трамваїв і тролейбусів вартість проїзду дещо зросте, — зазначив керівник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олег Забарило. — Однак тарифи для електротранспорту у Львові востаннє переглядали три роки тому. За цей час вартість електроенергії для підприємства зросла у понад два рази. На стільки ж подорожчали і матеріали для обслуговування рухомого складу, колії та мережі».

Схожі новини