Передплата 2024 ВЗ

Хто заважає Залужному перемогти ворога?

Мабуть, багато українців прочитали статтю Валерія Залужного у впливовому виданні The Ekonomist, яка стосувалася аналізу війни з російськими агресорами

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Коли минулого року ЗСУ миттєво провели блискучу військову операцію зі звільнення майже усієї окупованої частини Харківської області, а потім і звільнення Херсона — це були надзвичайно важливі події для українського народу, які вселяли, з однієї сторони, безмежну гордість за наших Героїв, а з іншої сторони, — радість і сподівання на переможне завершення війни.

Але цього не сталося.

Наші сподівання, що війна переможно завершиться до кінця 2022 року не виправдались. У нас і тоді не було сумнівів у тому, що ми переможемо, але трохи пізніше!

Ми чекали переможного контрнаступу, чекали повного розгрому агресора, як тільки розпочнеться цей контрнаступ. Так нам розповідали і до такого ми були підготовлені. Формувались нові потужні бригади, які оснащувались західною зброєю і які проходили вишкіл на кращих західних військових базах. Суцільним потоком йшла зброя і уся інша допомога від наших союзників і членів антипутінської коаліції.
Ми жили цим контрнаступом, для нас це була головна подія в нашому житті. Найбільше, що хотіли українці - переможного завершення цієї війни. Щоб припинились майже щоденні варварські бомбардування наших міст і сіл, величезні втрати мирних людей, які гинули під розвалинами знищених будинків.

Нам, хотілось перемоги і миру!

При цьому ми, безумовно, чули, які важкі бої відбуваються на різних ділянках фронту, які великі втрати мають ЗСУ. Але ми найбільше чекали не цієї інформації про важкі бої, а повідомлення, що ЗСУ нарешті прорвали фронт і швидкими темпами почали звільняти нашу українську землю від окупантів.

Ми це чекали в кінці весни, потім в середині літа, а ще потім — на початку осені, поки не пішли дощі.

Ми розуміли, що ворог перекидає на фронт все нові і нові дивізії, а в резерві продовжує формувати все нові армії, які повинні замінити ті війська, які ЗСУ знищили. Нескінченним потоком на фронт агресор відправляв усю наявну у нього бронетехніку, танки, навіть полуторки часів Другої світової. Разом з тим, військова промисловість агресора шаленими темпами почала відроджуватись, попри втрати і страшні санкції. Завдяки цьому на фронт у великій кількості надходять нові танки, БТРи, залпові системи, системи ППО і багато іншого.

Ми відчували, що війна набуває деяких нових ознак і все більше, і більше переходить у позиційну. Але ми продовжували непохитно довіряти ЗСУ і розуміли, що війна це не прогулянка солдатів зі зброєю чи маневри для кінокамер. Ми розуміли, що йде надзвичайно важка і жорстока війна з другою армією світу, у якої величезні ресурси, як військові, так і людські, а також, що їх головний феодал абсолютно не цінує життя своїх рабів.
Настала пізня осінь…

путін — цей планетарний злочинець 21 століття — підштовхнув ХАМАС напасти на Ізраїль. Організував за допомогою Трампа повний безлад в Конгресі США, який вже багато тижнів продовжується. Все це було зроблено тільки для того, щоб відволікти світ від війни в Україні і заблокувати допомогу США, яка є критично важливою для України.

І от, як грім серед ясного неба, ми прочитали матеріал, з яким поділився зі світом Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. Він нічого нового не написав, просто розвіяв деякі наші помилки і повернув до реальності. Я не буду коментувати чи переказувати його позицію. Це позиція Головнокомандувача ЗСУ і великого патріота України. Він сказав правду, якою б важкою вона не була.
Але це не та правда, яка деморалізує націю! Це не та правда, з якою звернувся маршал Петен, до членів уряду Франції з закликом капітулювати перед Гітлером, а промова генерала де Голя, який закликав французький народ до спротиву: «Франція програла битву, але не програла війну».
Україна не програла ні битву, ні війну!

Україну підтримує потужна антипутінська коаліція. Тому проблеми об'єктивні. Що заважає Главкому Залужному перемогти ворога, або, точніше, які пріоритети було названо:

  1. Контроль над небом.
  2. Радіоелектронна боротьба — ключ до перемоги у війні безпілотників.
  3. Контрбатарейний вогонь.
  4. Технологія розмінування.
  5. Нарощування резервів.

Я не військовий експерт, не буду коментувати ці пріоритети Головнокомандувача, а хочу сказати про інше. Війна, яка вже тривалий час охопила Україну, є повномасштабною і найбільшою на європейському континенті після Другої світової. Її головна мета, як це публічно визнав фюрер московитів, — це повне знищення української держави і українського народу.

У зв’язку з цим, мабуть, настав час піднімати увесь український народ на священну війну за наше існування.

Я не хочу давати якісь конкретні рецепти, але усе наше життя повинно зараз бути підпорядковано нашій Перемозі і допомозі ЗСУ. Мені видається, що президент Зеленський повинен очолити цю боротьбу, як колись це зробили Вінстон Черчилль, Шарль де Голь і Франклін Рузвельт! Треба піднімати народ! Негайно ліквідувати усі бар'єри для повної економічної свободи усім тим, хто забезпечує ЗСУ зброєю, боєприпасами, їжею, одягом і усім іншим, що вони потребують. Створити максимально вигідні умови для українського бізнесу, який повинен швидкими темпами створити те, про що написав Залужний. Перевести економіку на військові потреби. Усіх, хто буде заважати розвитку української оборонної промисловості, звільнити. Залучити до управління країною у цей важкий і вирішальний час для нашого народу найкращих представників українського народу — найбільш авторитетних патріотів, спеціалістів у різних галузях промисловості, військових. Можливо, створити при Верховному Головнокомандувачі Громадську Раду оборони країни, як дорадчий орган, який систематично повинен обговорювати з президентом стан справ з обороною. Не допускати будь-яких публічних непорозумінь із нашими найближчими союзниками і членами антипутінської коаліції. Значно підсилити інтелектуальний потенціал можливостей нашої держави за рахунок громадських активістів і волонтерів. І останнє, але надзвичайно важливе для країни і для наших зарубіжних друзів. Оголосити на найвищому державному рівні боротьбу з корупцією. Внести зміни до чинного законодавства і запровадити у відповідних статтях Кримінального Кодексу нову кваліфікуючу обставину —
вчинення корупційних дій у період воєнного стану і передбачити єдине покарання — довічне увʼязнення з повною конфіскацією. Значно скоротити строки розслідування таких справ, не більше двох місяців, і їх швидкий розгляд у судах. Наші союзники і партнери повинні побачити, що ми боремось з корупціонерами, які намагаються нажити собі добра у тяжкий для країни час, а, можливо, і за рахунок тієї допомоги, яка надходить в Україну від наших союзників.

Розглянути можливість запровадження військової юстиції - військову поліцію, військову прокуратуру і військові суди.

Будь-які прояви корупції повинні негайно припинятись і віддавати корупціонерів під суд. Не можна більше допускати, щоб тема корупції, типу — «золотих яєць» та іншого, переважала у зарубіжних ЗМІ.

Все, що заважає нашій перемозі, повинно бути негайно прибрано з нашого життя! Уся інформаційна політика повинна працювати на потреби оборони, значно підсилити її вплив.

Треба, нарешті, усім усвідомити, що йде війна — не на життя, а на смерть.

Треба діяти!

Це важливо, що тепер ми знаємо — хто заважає Головкому Залужному перемогти, але ще більше важливо, що він знає, як перемогти ворога і свято вірить у нашу Перемогу.

Цей матеріал для нас нічого не змінив — ми як вірили, так і продовжуємо безмежно вірити ЗСУ і в нашу Перемогу, а правда яка б вона не була — тільки підсилює нашу віру!

Схожі новини