Передплата 2024 ВЗ

Польсько-український кордон заблокують?

Перевізники з РП погрожують, що на два місяці перекриють виїзди з України своїм українським колегам

Пункт пропуску "Краківець". Фото: Державна прикордонна служба України
Пункт пропуску "Краківець". Фото: Державна прикордонна служба України

Група польських перевізників готує українським колегам «подаруночок на Новий рік» — планує перекрити польсько-український кордон на два місяці. Акція протесту розпочнеться 3 листопада о 10.00 на ділянці траси DK 94, на під'їзді до пункту перетину «Корчова». Протестувальники планують поширити акцію протесту на інші пункти пропуску.

Про це повідомила Міжна­родна транспортна асоціація України (зареєстрована у Льво­ві). Потім цю інформацію поши­рили ЗМІ, зокрема польські, а також її жваво обговорюють у соцмережах. Власники легко­вих авто «стоять на вухах» — «на носі» свята, планують їхати до родичів чи на закупи, перетина­ти кордон, а тут таке!

У мережі «гуляє» документ, у якому польські перевізники по­відомляють про свої наміри. Це «повідомлення про проведен­ня громадської акції», підписане війтом ґміни Радимно (Підкар­патське воєводство) та групою перевізників. Кількість учасни­ків — 30−50 осіб з тракторами. Причина страйку — надмірна конкуренція після лібераліза­ції міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

Учасники акції вимагають по­вернути українським переві­зникам дозволи; посилити для іноземних перевізників прави­ла перевезень за ЄКМТ (ЄКМТ — спеціальний багатосторон­ній дозвіл, який дозволяє тран­спортній фірмі робити прямі та транзитні перевезення в країнах, що підписали Європей­ську конвенцію міністрів тран­спорту. — Авт.), унеможливити реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії не в ЄС; окрему чергу в е-черзі для авто на номерах ЄС; окрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур; отримати доступ до української системи «Шлях».

Голова Міжнародної тран­спортної асоціації України Руслан Паращич розповів «ВЗ» нюанси ситуації: «Польські пе­ревізники зараз також у скрут­ному становищі. Їм треба якось із цієї ситуації виходити. Від­повідно шукають шляхів впли­ву на Україну, щоб можна було покращити свій фінансовий стан. Вони вже зрозуміли, що їм вигідно реєструвати фірму в Україні, мати доступ до елек­тронного «Шляху», щоб їхні ма­шини могли їздити три місяці в країні тощо. Вони хочуть доби­тися того, щоб українських воді­їв знову позбавили можливості бути в міжнародному русі. Ду­маю, аж так зовсім заблокувати кордони вони не зможуть, тому що це буде колапс міжнародно­го рівня. Нема підстав для цьо­го… Ця заява була більше де­кларативна, щоб подивитися на реакцію наших перевізників, суспільства. Але ми повинні пе­ревіряти інформацію, дивитися, чи йде підготовка, щоб і наше керівництво було готове до та­кої ситуації.

Особисто ми, як фірма-пе­ревізник, наразі перебуваємо у міжнародному русі, який є, і наразі жодних заходів не вжи­ваємо. Але повідомляємо усіх перевізників і керівництво дер­жави, щоб зважали на ситуацію і те, які вона може мати наслід­ки. Поінформований — значить озброєний. Подивимося, чи це все справді відбудеться, чи це просто декларативний хід. Ду­маю, і польські перевізники у своїх асоціаціях прораховують, чи варто це робити, чи законно це буде".

«Наразі українська сторона не отримувала жодної офіційної інформації щодо цього страй­ку від Прикордонної варти РП, — розповіла „ВЗ“ речниця Львів­ського прикордонного загону Олександра Кучковська. — Як буде офіційна інформація, тоді буде прийнято рішення. Якщо не буде офіційної інформації - будемо діяти за ситуацією, згід­но з тією обстановкою, яка скла­деться».

А тим часом…

Україна ініціює переговори з Польщею та Єврокомісією че­рез загрозу перекриття кор­дону, повідомив «Цензор». Мі­ністерство розвитку громад, територій та інфраструкту­ри звернулось до Міністерства інфраструктури Польщі та Ди­ректорату з питань мобільнос­ті Єврокомісії - для проведення зустрічі, щоб обговорити ймо­вірне блокування пунктів про­пуску польськими перевізни­ками. На зустрічі хочуть також обговорити питання виконан­ня меморандумів про пропускну спроможність українсько-поль­ських пунктів пропуску.

«Ми отримали повідомлення про ймовірне блокування пунк­тів пропуску з боку польських перевізників. Наша позиція по­лягає у тому, що такі страйки та блокування шкодять всім — як українським, так і польським перевізникам», — наголосив за­ступник міністра розвитку громад, територій та інфра­структури Сергій Деркач.

Схожі новини