Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«російська федерація» чи «Російська Федерація»?

У соцмережах розгорілися гостра дискусія щодо написання назви країни-агресора

Фото: horodok
Фото: horodok

Наказ нового міністра освіти і науки Оксена Лісового «Про забезпечення навчання учнів, які виїхали з України внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації і здобувають освіту в закладах освіти країни перебування та України» (від 21 серпня 2023 р., № 1022) збурив громадськість. У документі йдеться, зокрема, про те, що потрібно внести такі зміни: слова «російська федерація» замінити словами «Російська Федерація». Тобто писати назву країни-агресора з великої літери.

З початку російського вторгнення в Україну чимало українських ЗМІ практикують написання слів «путін», «москва», «кремль», «росія» та «російська федерація» з маленької літери на знак зневаги. Тому написання слова «російська федерація» з великої літери для учнів — це свого роду маленька психологічна травма… Думаю, що багато хто всупереч наказу буде писати це слово з маленької букви. Крім того, це рішення суперечить сталій громадянській позиції патріотичної молоді. В учнів виникне когнітивний дисонанс…

Мовознавець, автор шкільних підручників Олександр Авраменко пояснював, що це не є орфографічною помилкою. «Насправді, правило таке є, — каже Олександр Авраменко. — Воно звучить так: прізвища людей та імена, які вживають зневажливо, пишуть з малої літери. І це правило давнє, воно ще з радянських часів було у нашому правописі. Наприклад, „гітлери“, „путіни“ ми можемо спокійно писати з малої літери, це відповідає вимогам чинного правопису. А щодо назви країни, цього немає в правописі, але за аналогією, зважаючи на ситуацію в країні, можна застосувати це правило і до неї».

Мовознавиця, з якою я поспілкувалася, офіційно коментувати написання слова «російська федерація» не захотіла. Але зауважила, що це — географічна назва, а згідно з українським правописом, географічні назви пишуться з великої літери. І це, за її словами, правильно. Є правопис і це документ, затверджений Кабінетом Міністрів. Написання назви «Російська Федерація» з малої букви — неправильне згідно з нормами чинного правопису. Міністерство, очевидно, виправило помилку, яка була допущена у документі раніше.

А ось відомий телеведучий та волонтер Ігор Кондратюк написав на своїй сторінці у Фейсбуці:

—  Щодо наказу-тлумачення міністра освіти Оксена Лісового країни-терориста, країни-окупанта росію з великою літери (вона ж — сосія, орда, sкотобаза, країна вбивць і т.д.).

На жаль, міністр і його міністерство — неправі. По-перше, в країні, де масово висіли бігборди з російським матом (і з цим ганебним явищем — мати на бордах — ніхто не боровся!); де безграмотні алкаші записують відоси/пісні з матюками, і вони стають героями телемарафонів, боротися з правильним написанням рф — це не першорядно. Бо російську мову маємо послати слідом за крейсером «москва»!

По-друге, в граматиці існують винятки з правила написання. Досить багато виключень! Ще одне не зробило би погоди. А саме: географічна назва країни, яка масово вбиває українців, і її столиці, тимчасово, до нашої Перемоги і виплати росією репарацій на відбудову, пишеться з маленької літери! До моменту, коли рашка не припинить ганебну війну, і її брудні солдати не покинуть наші землі.

Але Оксен вважає, що нам не «їхати, нам — шашечки». Жаль. Спротив окупанту має бути в усьому! І в правописі теж. По-третє, грамотність молодих людей після онлайн навчання настільки стрімко знижується, що помилка в написанні країни-окупанта — найменша проблема, як на мене.

Будьте грамотними! Не ведіться на неуків (політичних неуків у тому числі). Допомагаємо нашій армії виганяти російських окупантів з України в росію! Продовжуємо збір на FPVдрони для нацгвардійців на Херсонщині. Разом — до Перемоги!

Під постом Ігоря Кондратюка з’явилося чимало коментарів з критикою у бік міністра. Ось деякі з них:

  • У наказах бригад ЗСУ — росія — з маленької літери, російська федерація — теж, — написала Анна.
  • Давно пишу назву цієї недокраїни з маленької літери і прізвища усіх ворогів і зрадників також.

Ярина Бицька запитала міністра у соцмережах: «Ви не проти, що в Україні діти писатимуть „російська федерація“ із маленької? У шкільних творах, наприклад, або десь на уроках географії… Наші діти із дитсадка знають, що власні назви пишемо з великої букви, але вони також знають, що це не зовсім країна…».

Міністр відповів:

— Тільки за!

У міністерстві освіти і науки пояснили, що ті зміни стосуються лише одного документа, з метою уникнення юридичної колізії. Оксен Лісовий написав на своїй сторінці у Фейсбуці:

— Що таке росія і хто такі росіяни мені добре відомо з досвіду моєї сімʼї, власного досвіду та досвіду моїх побратимів. Буквально з нуля. Правопис «рф» з великої літери — помилка, але вимога нормопроєктування. Без такого виправлення Мінʼюст не зареєстрував би наш наказ, що визначає особливості навчання українських школярів, які нині перебувають за кордоном.

А саме — створюємо умови для зменшення навантаження на маленьких українців, які перебувають за кордоном і зобов’язані відвідувати там місцеві школи. Дозволяємо вивчення лише українознавчого компонента у новостворених дистанційних класах.

Україна однозначно переможе. Не лише в документах, і не лише ворога зовнішнього.

Письменниця, перекладачка, доцентка кафедри видавничої справи і редагування Української академії друкарства Оксана Думанська каже:

— Такою є реакція людей на ту смерть, яка насувається з росії. Це навіть не громадянська позиція, це просто біль серця… Внести зміни в український правопис не вдасться, бо його лише недавно оновили. У школі діти вчаться уже за новим правописом. У видавничій справі - перехідний період, пишуть і за старим, і за новим. Щоб внести зміни у правопис, потрібно збирати комісію, почнуться дискусії… Це довгий процес.

Схожі новини