Передплата 2024 «Добрий господар»

«Дефіциту овочів і фруктів не буде»

Кавуни імпортуватимуть з Туреччини. А «борщовий набір» виростять на заході України, а також привезуть із Європи

На наших продуктових ринках овочів не бракує. Так буде й надалі, запевняють фахівці. Фото автора 
На наших продуктових ринках овочів не бракує. Так буде й надалі, запевняють фахівці. Фото автора 

Через підрив Каховської ГЕС дуже обміліло Каховське водосховище, яке аграрії використовували для зрошування полів з овочами й баштанними, які традиційно вирощують на півдні. Цього року українці не побачать на прилавках ринків і супермаркетів херсонських кавунів, помідорів, баклажанів, перцю, цибулі… Чи чекає на українців гострий брак овочів і фруктів? Як тилові регіони даватимуть собі раду, щоб не було продовольчої кризи?

«Постраждала аграрна сфера лівого берега. 94% зрошуваних земель Херсонщини залишилися без води, а наступного року перетворяться на пустелі, — розповів експерт з аграрних питань Владислав Балінський. — Цьогорічний урожай кавунів на затоплених територіях змило. Спорожніють херсонські степи, які завдяки системі зрошувальних каналів дозволяли вирощувати зернові, олійні культури, знамениті кавуни, помідори, перець, баклажани тощо. На відновлення зрошувальної системи знадобляться роки та величезні гроші».

«Щодо цін на кавуни, то й минулого року вони вже коштували в десятки разів дорожче. Наприклад, у Херсоні їх віддавали по 3−4 гривні за кіло, а у Києві - по 30−40 грн. Усе через окупацію, — прокоментував експерт з аграрних питань Віталій Іванков. — Українці сподівалися, що цього року після звільнення Херсона хоч би наїдяться солодких і дешевих кавунів, але тепер окупанти влаштували повінь… На решті території України кавуни вирощують. Це Кіровоградська, Дніпропетровська, Одеська області. Але смак не той. Херсонський кавун прожарений сонцем, тут найбільша кількість сонячних днів. І хороша якість ґрунту, тому херсонські кавуни солодкі. Їх не можна порівняти із завезеними з Туреччини».

Тим часом фермери Миколаївської і Одеської областей кажуть, що цього сезону збільшать площі для вирощування кавунів.

Директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман припустила, що кавуни й дині можна пробувати в промислових масштабах вирощувати і на Львівщині, і у більш сонячній Закарпатській області. Проте якість баштанних може підвести, тож фермери не продадуть урожаю і матимуть збитки… Альтернатива для Львівщини — імпорт баштанних із Туреччини. І не тільки баштанних. Тетяна Гетьман каже: останніми роками з Туреччини на ринкові прилавки області завозять огірки, помідори, перець, капусту, цитрусові.

«Через втрати родючих полів Херсонщини ні на Львівщині, ні в інших областях заходу України дефіциту овочів і фруктів не буде, — запевняє чиновниця. — Поляки уже заявили, що значно збільшать площі для вирощування овочів борщового набору, зокрема цибулі. Фермери Львівщини теж готові збільшити площі для вирощування деяких культур. Та є два нюанси — брак земель і брак досвіду. Доведеться запозичувати технологію вирощування у польських колег, бо клімат у нас практично однаковий».

За словами заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Євгена Марчука, ще один шлях вирішення проблеми з браком овочів — частина фермерів на Херсонщині після деокупації може перейти на вирощування овочів у теплицях. Або використовуватимуть для зрошення свердловини. Але є мінус — з-під землі йде солоніша вода, яка може знизити врожайність.

Схожі новини