Великодній кошик подорожчав на 33%
Серед причин — інфляція та сезонний попит на «святкові продукти»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/530803/koshyk.jpg)
Цього року для українців зібрати великодній кошик буде на 33% дорожче, ніж торік, — за всі складники доведеться викласти з гаманця щонайменше дві тисячі гривень. Паски подорожчали у середньому на 20−25%: у продуктових магазинах коштують від 250 гривень, у супермаркетах — 450, у ресторанах — 600−1050 грн. Приготування трьох пасок вагою по 500−600 грамів кожна за класичним рецептом обійдеться у 318 грн, що на 38,6% дорожче, ніж перед Великоднем 2024 року. Найбільший вплив на собівартість мають вершкове масло (подорожчало на 71%, 121 грн за 200 грамів), молоко ( 31%, 30 грн за упаковку 500 грамів).
За підрахунками експертів Українського клубу аграрного бізнесу, сир та ковбаси цього року подорожчали на 30%, за все разом треба викласти близько тисячі гривень. За останній місяць середня вартість десятка яєць підскочила на 9%, сягнувши ціни 76 грн. Порівняно з аналогічним періодом минулого року, ціна яєць зросла майже на 30%.
Традиційний для запікання свинячий ошийок додав 2% в ціні за місяць і коштує на 20% більше, ніж торік — 275 гривень за кілограм. Ціна сала залишається відносно стабільною — 239 гривень за кілограм.
«Споживча можливість населення суттєво не покращилась, але кожен готується до свята, й ціни значно знижуватися не будуть. Також на вартість впливає інфляція та сезонне зростання цін. Тож упродовж майже двох тижнів, котрі залишаються до Великодня, ціна кошика може ще зрости на 5−7%. Після свят ціни врегулюються і знизяться», — прогнозує аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка.