Передплата 2025 ВЗ

Великодній кошик подорожчав на 33%

Серед причин — інфляція та сезонний попит на «святкові продукти»

Цього року для українців зібрати великодній кошик буде на 33% дорожче, ніж торік, — за всі складники доведеться викласти з гаманця щонайменше дві тисячі гривень. Паски подорожчали у середньому на 20−25%: у продуктових магазинах коштують від 250 гривень, у супермаркетах — 450, у ресторанах — 600−1050 грн. Приготування трьох пасок вагою по 500−600 грамів кожна за класичним рецептом обійдеться у 318 грн, що на 38,6% дорожче, ніж перед Великоднем 2024 року. Найбільший вплив на собівартість мають вершкове масло (подорожчало на 71%, 121 грн за 200 грамів), молоко ( 31%, 30 грн за упаковку 500 грамів).

За підрахунками експертів Українського клубу аграрного бізнесу, сир та ковбаси цьо­го року подорожчали на 30%, за все разом треба виклас­ти близько тисячі гривень. За останній місяць середня вар­тість десятка яєць підскочила на 9%, сягнувши ціни 76 грн. Порівняно з аналогічним пе­ріодом минулого року, ціна яєць зросла майже на 30%.

Традиційний для запікан­ня свинячий ошийок додав 2% в ціні за місяць і коштує на 20% більше, ніж торік — 275 гривень за кілограм. Ціна сала залишається від­носно стабільною — 239 гри­вень за кілограм.

«Споживча можливість на­селення суттєво не покращи­лась, але кожен готується до свята, й ціни значно знижу­ватися не будуть. Також на вартість впливає інфляція та сезонне зростання цін. Тож упродовж майже двох тижнів, котрі залишаються до Вели­кодня, ціна кошика може ще зрости на 5−7%. Після свят ціни врегулюються і знизять­ся», — прогнозує аналітик Українського клубу аграр­ного бізнесу Максим Гоп­ка.