Передплата 2024 ВЗ

«Певні кроки щодо відшкодування збитків робитиму, але цілісної картини щодо цього наразі не маю…»

Офіс Генпрокурора закрив кримінальне провадження проти львівських волонтерів

Святослав Літинський
Святослав Літинський

Офіс Генпрокурора закрив кримінальне провадження на підставі відсутності доказів щодо волонтерів Назарія Островського та військового капелана Ігоря Плохого.

Нагадаємо, торік волонтерів звинуватили у продажу гуманітарної допомоги з метою наживи (ч. 3 ст. 201−2 КК України). Свідком у цій справі був також відомий львівський волонтер та викладач Святослав Літинський до якого з обшуком додому прийшли правоохоронці. Справа набула широкого резонансу. Утім волонтери усі звинувачення відкинули та назвали цю справу сфабрикованою.

Журналістка «ВЗ» дізнавалася, чи подаватимуть волонтери до суду про відшкодування матеріальних та моральних збитків?

— Рішення вистраждане, але воно було зрозуміле з самого початку, — каже журналістці «ВЗ» Святослав Літинський. — І що це було — не ясно… Але скільки часу, зусиль та нервів на це пішло. Утім потреба в автомобілях є і надалі, військові просять передати їм джипи та бусики, бо держава коштів на такі автомобілі не виділяє. Тому попри все, ми не припиняли займатися волонтерством. А з початку повномасштабної війни нам вдалося передати військовим 160 автомобілів.

А ось приватний підприємець і волонтер Назарій Островський каже:

— Безумовно, що уся ця ситуація вплинула на мою репутацію та здоров’я. Це було важке випробування. Плюс по фінансах — такі справи досить витратні. Я не можу зараз на 100% стверджувати, якими будуть мої наступні кроки. Напевно, буду готовий про це говорити наступного тижня. Зараз у мене багато емоцій, тому мушу спершу заспокоїтись…

Але не може бути так, що людину у чомусь звинувачують, оголошують їй підозру, і стверджують, що людина злочинець, а потім… не знаходять доказів цьому. Безперечно, певні кроки щодо відшкодування збитків я робитиму, але цілісної картини щодо цього наразі не маю.

Ми готувалися до затяжної війни у судах, — каже Назарій Островський. — Я був готовий відстоювати свої права, але, чесно кажучи, не сподівався на таке швидке рішення. А це направду швидка і велика перемога.

Очевидним є той факт, що продажу як такого не було. Якщо благодійник передає на безкоштовній основі автомобіль, тоді можна казати, що це гуманітарна допомога. А коли я поїхав, купив автомобіль за кошти, які дав мені капелан, і ще доклав свої кошти, бо не вистачало… Привіз автомобіль, але він капелану не підійшов, тому він віддав його іншій людині, щоб повернути свої кошти. Це зафільмували і звинуватили нас у тому, що ми організована злочинна група… Це кримінальне провадження від першої букви було сфальсифіковане правоохоронними органами.

Ця справа щодо волонтерів є першою, яку закрили за браком доказів, за неможливістю довести нашу вину. Але є купа інших кримінальних проваджень відкритих по інших волонтерах. Тому маємо рухатися у цьому напрямі. І наша справа доводить, що це можливо.

Схожі новини