Передплата 2024 ВЗ

У Розвадові люди відчули себе, наче на пороховій бочці

Криниці деяких селян нагадували киплячий казан, а на городах били фонтани багнюки. Надзвичайну ситуацію спричинив природний газ, який вирвався з надр

Скріншот з відео
Скріншот з відео

Село Розвадів, яке розташоване за 42 км від Львова і впритул прилягає до автотраси міжнародного значення Київ-Чоп, пережило справжній катаклізм. Посеред ночі його жителів розбудив страшний гул-тріскіт, який доносився з-під землі. Коли перелякані люди вибігли зі своїх домівок, побачили страшну картину: їхні обійстя затопили потоки бруду, які вивергалися з-під землі, наче гейзери. У декого каламутна вода із запахом тухлих яєць била фонтаном прямо з-під фундаменту, посеред вулиці, посеред городу, утворюючи глибокі вирви, а у криницях вона з бульбашками газу немовби кипіла, як казан на печі…

Наслідки підземної стихії у Розвадові. Фото Романа Сидора.
Наслідки підземної стихії у Розвадові. Фото Романа Сидора.

Просили, щоб поблизу ніхто не палив

— Скільки живу, чогось подібного не бачив! — розповів кореспондентові «Високого Замку» педагог Роман Сколоздра. — Біля лівого берега Дністра, між старим шосейним мостом і залізничним мостом, у житловому кварталі неподалік церкви пізно ввечері з-під землі почала бити вода з газом. Внаслідок цього одна хата розвалюється, а в іншій велика тріщина. Утворилися глибокі урвища. У криницях бурлило, як у кратері вулкана! Люди були у паніці.

По всьому Розвадові газовики перекрили газ. Пояснили: щоб не було ще більшої біди. Боюся, що дехто захоче списати цю надзвичайну ситуацію на начебто прорив старих газових труб у селі. Але справа не у них. Зранку газовики перевіряли свої мережі спеціальною апаратурою — з ними все гаразд. Швидше за все, проблеми виникли через якусь аварію у буровиків, які працюють неподалік нашого села…

— Людей з небезпечної зони відселили. Крім газу, там відключили і світло. Надзвичайники, які прибули на місце, просили, щоб ніхто поблизу не курив, адже газ міг вибухнути, — згадував авторові цих рядків Степан Білінський виходець з Розвадова. — У селі працювали всі служби: поліція, пожежники, медики, газовики…

Фахівці сходяться на версії, що причиною аномалії у Розвадові став виробничий ексцес на фірмі, яка займається розробкою газових родовищ. За деякими даними, до цієї фірми має відношення Зіновій Козицький, батько голови Львівської обласної військової адміністрації.

Техногенна катастрофа у Розвадові неабияк занепокоїла її жителів. Вони бояться, що у разі продовження бурових робіт неподалік їхнього села природна стихія може повторитися. Отож, постає питання, наскільки професійно, висококваліфіковано, з дотриманням усіх технічних, безпекових, екологічних норм, працюють буровики? І чи можуть вони гарантувати, що недавнє нічне жахіття не повториться?

Про те, що «НП» у Розвадові пов’язана із нафтогазовидобувним промислом, підтвердив авторові цих рядків і тамтешній сільський голова.

Коментар для «ВЗ»

Навіть у самому Дністрі газ клекотав…

Роман СИДОР, сільський голова Розвадівської сільської ради

Неподалік нашого села виконують геологорозвідувальні роботи. Два роки тому сейсмологи з «Укргазвидобування» проводили дослідження — і знайшли за рікою у напрямку села Устя поклади газу. Маючи угоду із сільрадою, дозвіл на спецкористування надрами, вони почали пробурювати свердловину. Зі слів інженера цього підприємства, під час буріння дійшли до позначки 400 метрів — і стався спонтанний гідроудар. Газ під високим тиском не пішов по свердловині вгору, а попід землю, по тих водоносних горизонтах, звідки люди беруть воду у своїх криницях. Газ шукав легшого виходу на поверхню, і вийшов назовні - комусь на город, комусь у криницю. Навіть у самому Дністрі він клекотав, виходячи з води. Це сталося десь об 23 годині вечора.

Фахівці пояснюють, що газ дуже близько підходить до водоносних горизонтів, тому він міг потрапити у криниці через домашні свердловини, які люди пробурили собі на глибину понад 50 метрів. Підземний газ міг зібратися і проникнути навіть у помешкання. Якби спалахнула якась іскра, могла бути більша біда. Дякувати Богу, цього не сталося…

На вечір середи зафіксовано пошкодження у двох будинках — в одному підмито кут, в іншому — у підвал зайшла вода. Підмито одну господарську будівлю, з-під неї йшла вода. У 19 криницях замість води — болото з газом, все це треба викачувати, чистити. Також залито багнюкою вісім городів, там били «гейзери». З людей ніхто не постраждав. Вночі ми обійшли всі хати, побудили мешканців, які опинилися у зоні стихії, і переселили їх. Хто пішов до сусідів, хто — до родичів.

Для ліквідації наслідків працюють відповідні служби. На координаційній нараді ситуацію обговорювали представники поліції, «надзвичайники», газовики, електрики, медики, буровики. У селі повністю відімкнено газ, бо фахівці не знають, який стан труб під землею, чи не пошкоджені вони. У житловому масиві, де сталася «НП», відімкнено електрику.

Чекаємо, коли газовидобувники завершать обвалочні роботи — вони заливають бетоном утворені «діри». Після завершення цих робіт людям буде подано газ.

Комісія оглянула всі господарства, які потерпіли від стихії, склала відповідні акти. Підприємство, яке проводить геологорозвідку, погодилося компенсувати громадянам завдані збитки.

Оновлено

Максим Козицький, голова Львівської ОВА

Остання інформація щодо витоку газу у селі Розвадів Стрийського району.

Витік природного газу припинився. На місце виїхали фахівці, які невдовзі відновлять газо- та електропостачання там, де його тимчасово відключали. Також служби усунуть вирви, які утворилися у місцях витоку. Людям, яких вчора відселили, дозволили повернутися у свої будинки. Ситуація під контролем профільних спеціалістів. Причину витоку встановлюють.

Схожі новини