Передплата 2024 ВЗ

«Радуйтеся, що ми до вас прийшли, а не військові…»

Підприємець, якого підозрюють у виготовленні неякісних глушників до зброї, каже, що не підозрював, що використовує промисловий зразок іншого виробника

Слідчі проводять обшук на підприємстві, яке виготовляло глушники до зброї
Слідчі проводять обшук на підприємстві, яке виготовляло глушники до зброї

Торік у вересні озброєні правоохоронці забігли на територію стратегічного підприємства, що поблизу Львова. За інформацією поліцейських, на цій території злочинна група організувала незаконне виробництво неякісних глушників до зброї.

«У ході проведення оперативних заходів поліцейські задокументували факти продажу неякісних глушників та у вересні минулого року провели санкціоновані обшуки, — повідомили в Національній поліції України. — Було вилучено майже 200 глушників різного типу, автомат, автомобіль, майже 100 тисяч грн та документи про грошові перекази.

Співорганізатору та двом спільникам повідомили про підозру за ч.3 ст.177 (Порушення прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок) та ч.1 ст.263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України".

Журналістка «ВЗ» поспілкувалася з підприємцем Євгеном Надєляєвим, якого підозрюють у виготовленні неякісних глушників до зброї. Він розповів подробиці цієї гучної справи.

— У той день я заїхав на машині на територію свого підприємства, — каже Євген Надєляєв. — Побачив, що за мною біжать осіб із десять зі зброєю… Вони забігли у виробничі приміщення, працівників вивели на вулицю, забрали мобільні телефони. Лише через деякий час нам показали посвідчення поліцейських. Коли через 2,5 години нам віддали телефони, то дозволили зробити лише один дзвінок. А після цього вручили постанову про обшук. Поліцейські сказали: «Радуйтеся, що ми до вас прийшли, а не військові. Ви виготовляєте неякісну продукцію, тому до вас багато претензій».

Наше підприємство займається виготовленням антен для телебачення, — каже пан Надєляєв. — Коли почалась повномасштабна війна, мій син поїхав до Києва воювати. В «Азові» пройшов курс підготовки. Син приїхав з Києва і показав глушник українського виробника, який купив у магазині за 4,5 тисячі грн! На вигляд це був шматок звичайної труби… Ціни на увесь асортимент у цьому магазині з військовою амуніцією були надзвичайно високі. Син кладе цю трубу на стіл і запитує мене: «Можемо таке зробити»? Ми розрізали цей глушник, його собівартість близько 300−400 грн. Кажу сину: «Можемо спробувати!».

— Коли почали виготовляти ці глушники, у вас були якісь креслення?

— В Інтернеті все є у вільному доступі. Попит на глушники у той час був величезний. Тому підприємці, які виготовляли такі глушники, продавали їх за ціною 4,5 тисячі грн. А ми утричі дешевше — за ціною 1700−1800 грн (з огляду на їхню собівартість).

— Вам висунули підозру, що скопіювали чужий бренд?

— Подзвонили хлопці з фронту і попросили написати на глушнику Steel. Син це зробив, навіть не підозрюючи, що використовує промисловий зразок іншого виробника. А ось щодо якості продукції, то належну оцінку цьому має дати фаховий експерт. Крім того, експерт міг би оцінити собівартість такої продукції. Будемо клопотати у суді про проведення такої спеціалізованої експертизи.

— Ваше підприємство сьогодні працює?

— Ми і надалі виготовляємо антени для телебачення. Але під час обшуку у мене зникла велика кількість інструментів. Я написав заяву до поліції, але відповіді не отримав. Після обшуку прийшов на допит, написав заяву про зникнення інструментів на суму 20 тисяч грн. Правоохоронці пообіцяли, що розберуться. Через сім місяців мене викликали у поліцію вдруге. Вручили підозру. Я питаю поліцейських: «А де вилучені речі?». А вони кажуть: «Це у вас хвора уява». Я написав заяву у ДБР за цим фактом. Мені довелося купувати нові інструменти, щоб мати можливість працювати.

Вважаю, мене усунули з цього ринку, як конкурента, — каже підприємець. — За «лаштунками» цієї справи — десятки мільйонів грн!

— Чи є зараз попит на такі глушники?

— Зараз попит на глушники є, але на цьому ринку збільшилась кількість виробників. Якщо раніше було три пропозиції, то зараз п’ятсот. Відповідно, знизилась їхня вартість.

— А ще у вас знайшли автомат… Звідки ця зброя?

— Цей автомат знайшли у загальному туалеті. І хочуть «прив'язати» його до цієї справи. На цій території знаходиться гараж, у якому ремонтують військові автомобілі. Мій син також допомагає лагодити автомобілі для ЗСУ. Можливо, цей автомат залишив хтось з військових…

Під час обшуку у нас вилучили 100 тисяч грн. Це кошти нашого товариша, військового. Він свою зарплату віддав на ремонт автомобілів для ЗСУ (має підтверджуючі документи, що гроші належать йому).

Коментарі для «ВЗ»

Представник компанії-виробника глушників Steel Руслан Опришко каже:

— Ми вісім років працюємо на ринку. Маємо усі необхідні сертифікати. Глушники почали виготовляти у 2014 році. Три роки виготовляли їх на передову безкоштовно. Отримували від військових зворотний зв’язок. Коли провели усі випробування, почали їх продавати за собівартістю.

Про те, що наші глушники підробляють, ми довідалися від поліції. За всіма параметрами їхні прилади неякісні. Бовтаються на зброї (мають погане кріплення), не глушать звук. Не виконують жодної функції, яку має виконувати глушник. Це все одно що виготовляти таблетки з крейди… Коли військові зверталися до нас з претензіями, ми замінювали їхні глушники на ті, що ми виготовляємо.

Роман Рибіцький, керівник управління стратегічних розслідувань Національної поліції України

— Коли ми документували цю справу, і до поліції, і до власників торгової марки, яку вони використовували на глушниках, зверталися військові з претензіями про те, що продукція неякісна. Було багато відео з цього приводу в Інтернеті, як ці глушники розривалися…

Харківська компанія, яка професійно займається виготовленням глушників, звернулася до поліції із заявою (їхня торгова марка зареєстрована, є усі необхідні документи). А ці фігуранти виготовляли глушники в кустарних умовах. Використовували торгову марку, яка їм не належить. Якщо компанія починає виготовляти будь-яку продукцію, то має запатентувати торгову марку.

У вересні минулого року слідчими слідчого управління обласної поліції разом із оперативниками управління стратегічних розслідувань у рамках відкритого кримінального провадження, у визначених приміщеннях м. Львова, проводились слідчі дії - обшуки, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення речей, предметів та документів, що можуть містити інформацію щодо обставин вчинення кримінального правопорушення. Проведення зазначених слідчих дій було санкціоновано Галицьким районним судом м. Львова, до їх проведення працівники спеціальних підрозділів поліції не залучались.

— Підприємець каже, що під час обшуків у нього пропала велика кількість інструментів на загальну суму 20 тисяч грн.

— Всі слідчі дії під час проведення обшуків фіксувались на відеокамеру. Тому усі кроки правоохоронців зафіксовано у відеоматеріалах, які долучені до матеріалів кримінального провадження. Все що було вилучено, зазначено у протоколах, і на це накладено арешт. Усе долучено до матеріалів кримінального провадження. Справа щодо цієї організованої злочинної групи з чотирьох осіб уже скерована до суду.

Також під час проведення обшуків були вилучені готівкові кошти на суму 95 тисяч 120 грн, з яких 65 тисяч 120 грн, це особисті кошти фігуранта справи, які у ході розслідування були йому повернуті, про що свідчить відповідна розписка, яка знаходиться у матеріалах провадження. Інша частина коштів — у сумі 30 тисяч грн, була виручена фігурантами справи від реалізації партії виготовлених ними глушників до зброї, і вони є речовим доказом по справі.

Схожі новини