Передплата 2024 ВЗ

Екскомандир львівського «Беркуту» — за ґратами

Ростислава Пацелюка звинувачують «у вчиненні умисних вбивств і закінчених замахів на вбивство двох і більшої кількості учасників акцій протесту» на Майдані

Ростислав Пацеляк під час одного із судових засідань.
Ростислав Пацеляк під час одного із судових засідань.

Два місяці під вартою без права внесення грошової застави проведе на час досудового розслідування Ростислав Пацеляк, колишній командир львівського загону «Беркут», який брав участь у подіях на Майдані взимку 2014 року. Таке рішення ухвалив Київський апеляційний суд. Пацеляка підозрюють у перевищенні службових повноважень, вчиненні терористичного акту, організації спричинення тяжких тілесних ушкоджень, а також у вчиненні умисних вбивств і закінчених замахів на вбивство двох і більшої кількості учасників акцій протесту.

Після перемоги Майда­ну Ростислав Пацеляк ра­зом зі своїми підлеглими з’явилися під час одного віча біля пам’ятника Шевченку у Львові, стали на коліна і попросили про­бачення перед людьми начебто за дії своїх київських колег. Паце­ляк стверджував, що ні він сам, ні його бійці до протиправного на­силля над мирними протестан­тами не причетні, нічим себе не заплямували. Однак багато лю­дей їм не повірили. Слідство, яке розслідує криваві події 2013−2014 років, стверджує, що екс­командир львівського «Беркуту» і його загін брали участь у маса­крі на Майдані. Про це у берез­ні 2014-го кореспонденту «Висо­кого Замку» розповідав і один з колишніх «беркутівців», який за­вчасно звільнився з цього під­розділу.

Авторові цих рядків колишній беркутівець (назвав себе Пе­тром) розповів таке:

«У революційний Київ бій­ці львівського „Беркуту“ їзди­ли у два етапи. Під час друго­го „відрядження“, починаючи з 14 січня, в столиці було 130 осіб. Деякі, побачивши, що їх кида­ють проти мирних протестантів, звільнилися зі служби ще в січ­ні. Інша частина написала зая­ви про відхід у середині лютого, дізнавшись про запланований штурм Майдану. Хто вирушив у Пущу-Водицю, хто спалив одяг, зник серед київської рідні. Ре­шта — людей 40−50 на чолі з ко­мандиром батальйону підпол­ковником міліції Ростиславом Пацеляком та його заступни­ком з кадрів підполковником Мироном Процишиним — вирі­шили „проти екстремістів стоя­ти до кінця“. Брали участь у при­душенні опору майданівців, про що з жахом тієї ночі спостерігав весь світ…»

Петро також згадував що, аби замаскувати присутність львівських «беркутівців» у центрі Києва, у двох їхніх автобусах по­міняли номери — на київську та івано-франківську реєстрацію. Підполковник Пацеляк і його со­ратники почали драпати лише тоді, коли побачили, що Майдан перемагає. Тоді й переметнули­ся на інший бік барикад.

«Згадайте, — продовжу­вав Петро, — як мужньо вчини­ло керівництво і бійці терно­пільського „Беркуту“: разом з командиром заявили, що не воюватимуть проти народу, ор­ганізовано сіли в автобус і пої­хали додому. У Тернополі при­вселюдно вибачилися перед громадою і стали на її захист. А наш командир вчинив підло. Сам утік, кинувши підлеглих на­призволяще, тож бійці, наража­ючи своє життя на небезпеку (не дай Боже було тоді потрапи­ти під гарячу руку майданівців), змушені були добиратися до­дому хто як міг, хто в чому. Де­які позичали у товаришів одяг. Замовляли з Києва таксі, щоб безпечно прибути до Львова. На зворотній дорозі один із „берку­тівців“ на ім'я Роман загинув під колесами машини…»

За словами Петра, після пе­ремоги Майдану Пацеляк нама­гався втертися у довіру до ново­го міліцейського начальства. І коли йому доручили формувати новий підрозділ, набирав туди тих «беркутівців», які разом з ним були до кінця і били-вбива­ли майданівців. А тих, хто звіль­нився, не бажаючи брати участі у цих побоїщах, називав зрад­никами.

У 2014 році пан Пацеляк при­ходив «сповідатися» до нашої редакції. Заперечував висуну­ті проти нього звинувачення. За­певняв нас: «У розгоні Майдану ми участі не брали. Я разом з Лу­ценком на Майдані виступав. 18 лютого ми почали роз'їжджатися звідти. Нікого ми не били. Нікого не придушували…».

Істину у справі дев’ятирічної давнини має встановити суд. Схоже, для нього слідчі зібрали чималу доказову базу.

Схожі новини