Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Як родина військовослужбовця може прожити на 500−700 грн на місяць?»

Військові, які перебувають на лікуванні і не можуть виконувати бойових завдань, отримують мізерні зарплати

Фото ілюстративне з відкритих джерел
Фото ілюстративне з відкритих джерел

Військовослужбовці, які сьогодні перебувають на лікуванні, і не можуть виконувати бойових завдань, звернулися до Генерального Штабу Збройних сил України з колективним зверненням. Військові обурені тим, що їм нараховують мізерні заробітні плати — 500−700 грн на місяць!

Якщо військовий має статус «обмежено придатний», або «тимчасово непридатний», його переводять поза штат і «обрізають» виплати!

«Під час виконання обов’язків по захисту Батьківщини, після отриманих поранень, травмувань, контузій ми проходили лікування в різних лікарняних закладах й за висновками ВЛК були визнані обмежено придатними або ж тимчасово непридатними до несення військової служби і були виведені поза штат у складі нашої частини та зараховані в розпорядження командира військової частини, — йдеться у зверненні військовослужбовців до Генерального Штабу ЗСУ. — З січня 2023 року ми отримуємо грошове забезпечення у розмірі 500−700 грн на місяць (залежно від вислуги років та військового звання)…

Питання щодо нарахування грошового забезпечення військовослужбовцям, що знаходяться у розпорядженні командира військової частини, є спірним з певних причин, а тому підпадає під дію абзацу шостого пункту 7 розділу І Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та деяким іншим особам: «У разі виникнення спірних питань щодо нарахування грошового забезпечення виплата здійснюється у безспірному розмірі до вирішення питань у встановленому чинним законодавством порядку».

Звертаємо увагу, що одним із Законів України, відповідно до якого розроблено Порядок є Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» і згідно з пунктом 1 статті 9 цього Закону: «Держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів».

Просимо вас пояснити, яким чином грошове забезпечення в розмірі 500−700 гривень може вважатися достатнім грошовим забезпеченням, гарантованим державою?

Якщо вирішити питання у законодавчому полі проблематично, пропонуємо розглянути можливість внесення законодавчих та нормативних змін, що дали б змогу військовослужбовцям, які отримали під час військової служби поранення, травми, контузії та визнані за рішенням ВЛК обмежено придатними або тимчасово непридатними, добровільно звільнитися з військової служби за станом здоров’я… А також продовжити термін виплати грошового забезпечення військовослужбовцям, які знаходяться у розпорядженні командира військової частини, за останніми займаними посадами до моменту звільнення з військової служби, в тому числі за періоди, що минули".

Журналістка «ВЗ» поспілкувалась щодо цієї ситуації з військовослужбовцем 24-ї окремої механізованої бригади імені Короля Данила, ініціатором колективного звернення Володимиром Вакуленком.

— Така ситуація із нарахуванням заробітної плати почалась із січня місяця. І з кожним місяцем кількість військовослужбовців, які отримують таку мізерну заробітну плату зростає, — каже Володимир Вакуленко. — Бо у них спливає двомісячний термін перебування у розпорядженні командира військової частини. Окрім того, така ситуація, зі слів побратимів, які спілкувалися зі своїми друзями, знайомими чи родичами, що служать в інших військових частинах, набуває масового характеру. Підтвердила це і юристка Львівського центру безкоштовної правової допомоги, до якої звертались військовослужбовці.

Сьогодні військові отримали зарплатню за березень — 500−700 грн. Це люди, які мають обмежену придатність до служби, і перебувають поза штатом понад два місяці. Я коли лікувався після травмування у шпиталі, був у відпустці, мене теж вивели поза штат, і зменшили заробітну плату. З лютого місяця я займаюся розслідуванням справ щодо втрат особистих документів військовослужбовцями під час виконання бойових завдань (тобто вже перебуваю у штаті). А інші хлопці, хто поза штатом понад два місяці, і надалі отримують такі мізерні зарплати. Як за ці гроші родина військового може прожити?

У військовослужбовців опускаються руки… А дехто може піти і на злочин — самовільно залишити військову частину, — каже Володимир Вакуленко.

— Бо за ці кошти, які нараховують, можна хіба що цигарки купити… Навіть мінімальна заробітна плата в Україні - 6 700 грн. Що наші військовослужбовці не є громадянами України? Та головне, що така мізерна заробітна плата принижує гідність військових, які перебувають на лікуванні, бо втратили здоров’я, захищаючи Батьківщину, а не через якісь інші причини…

— У Верховній Раді зареєстрували постанову, яка скасовує повернення доплат у 30 тисяч грн для військових. Її ініціатором є народний депутат із парламентської фракції «Голос», уродженець Тернопільщини Володимир Цабаль…

— Нехай цей депутат складе мандат і йде на фронт! Адже там він, як і ми, може отримати поранення, а якщо пощастить — залишитися живим. А потім він повернеться у частину і буде отримувати зарплату — 500 — 700 грн. Вони звикли жити на депутатську зарплату, нехай спробують прожити з сім'єю на 500−700 грн.

На засіданні позачергової сесії Львівської обласної ради щодо цього питання доповідала депутатка Львівської обласної ради Марія Кульчицька-Волчко. Депутати ухвали рішення: розробити проєкт звернення до Верховної Ради та Міністерства оборони щодо гідного грошового забезпечення військовослужбовцям, у тому числі тим, які зазнали поранень. Це звернення депутати ЛОР розглянуть на наступній сесії.

Схожі новини