Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Онлайн-шахраї обдурювали людей, обіцяючи соціальні виплати

Основна група, яка протидіє кіберзлочинам і російській пропаганді в Інтернеті, — молодь віком від 16 до 25 років

Кіберполіцейські Львівщини викрили учасників злочинної організації, які займалися шахрайством під виглядом державних виплат.
Кіберполіцейські Львівщини викрили учасників злочинної організації, які займалися шахрайством під виглядом державних виплат.

російська пропаганда за багато років пустила глибоке коріння по всьому світу. Боротьба з нею — частина успіху в інформаційній війні. Українські кіберполіцейські виявляють тих, хто виправдовує у мережі збройну агресію рф проти нашої країни, поширює фейки, дезінформацію та російську пропаганду… Утім, долучитися до цієї важливої роботи можуть і пересічні українці, виявляючи ворожі публікації в Інтернеті за допомогою Телеграм-каналу StopRussiaChannel MRIYA. Про його роботу, а також захист особистих даних українців і онлайн-шахрайства журналістка «ВЗ» розпитала старшу інспекторку 1-го сектору Управління протидії кіберзлочинам Львівщини Валерію Івкову.

— В Інтернеті часто мож­на побачити фото загублених особистих документів. Чи мо­жуть такою інформацією ско­ристатися шахраї?

— Якщо хтось знайшов чужі документи, наприклад, паспорт, виставляти фотографії в Інтер­неті можна, але потрібно при­крити номер і серію документа та дату народження. За фото­графією людина себе впізнає або оточення впізнає цю люди­ну. А самі персональні дані не будуть розголошені. Якщо пас­порт потрапить на очі шахраю, той може використати документ для оформлення кредиту. До кі­берполіції зверталися потер­пілі, які хотіли орендувати по­мешкання, задля цього скидали орендодавцю свої паспортні дані. У подальшому ці паспортні дані шахраї використали під час «здачі житла в оренду»… Тому персональні дані потрібно ре­тельно захищати. Наприклад, на комп’ютер чи телефон вар­то встановлювати складні паро­лі - від восьми символів. Пароль має містити великі й малі літери, цифри й спеціальні символи. У такий спосіб обмежите доступ сторонніх осіб до вашого ґа­джету, до вашої інформації. Не варто встановлювати пароль, у якому може бути зашифроване ваше ім'я.

— Розкажіть про канал StopRussiaChannel MRIYA, який кіберполіція створила у Телеграмі задля боротьби з російською пропагандою.

— Долучитися до цього ка­налу можна, наприклад, ска­нувавши QR-код на білбордах. Інформація про канал розмі­щена також у багатьох громад­ських місцях, а також у деяких кафе. Якщо людина бачить в Ін­тернеті (на YouTube, у соцмере­жах тощо) інформацію, яка має явно пропагандистський харак­тер, може написати на цей Те­леграм-канал скаргу — про про­типравну діяльність, поширення пропаганди, про контент, якому не місце в Інтернеті. На каналі StopRussiaChannel MRIYA є по­крокова інструкція, як це мож­на зробити. Поруч з інструкцією є коментарі, які людина може обрати. Щоб заблокувати той чи інший ресурс, необхідно зі­брати певний відсоток скарг від загальної аудиторії, яка пе­ребуває в акаунті. Якщо блоку­ємо ресурс, який має сто під­писників, нам потрібно 60−80 скарг. А якщо ворожу інформа­цію поширює, наприклад, бло­гер-мільйонник, нам потрібно 600−800 тисяч таких скарг. Тому якщо бачите заклики до масо­вих заворушень, або заклики до поширення «русского міра», інформацію, яка дискредитує органи державної влади, право­охоронні органи тощо, — звер­тайтеся зі скаргою. Або якщо бачите відомості, що якась осо­ба збирає певну інформацію про наших військових, про міс­це їх дислокації, їхні персональ­ні дані. Або хтось шукає волон­терів і просить їхні персональні дані. Збір інформації про міс­ця обстрілів або прохання нада­ти фотографії певних об'єктів — теж може бути розцінено як ворожа діяльність.

— Інформацію про наші пере­моги розміщуємо на своєму Те­леграм-каналі, — веде далі Ва­лерія Івкова. — Ми блокували в Інтернеті неприйнятні YouTube-канали, наркокрамниці, акаун­ти онлайн-шахраїв тощо. Тобто канал StopRussiaChannel MRIYA не лише протистоїть агресії рф, а й протидіє онлайн-шахраям і мережевим розповсюджувачам наркотичних засобів.

Співробітники управління кіберполіції спільно з прокуратурою затримали у селищі Брюховичах львів’янина, який мав при собі наркотичних засобів майже на 200 тисяч грн.
Співробітники управління кіберполіції спільно з прокуратурою затримали у селищі Брюховичах львів’янина, який мав при собі наркотичних засобів майже на 200 тисяч грн.

— Як часто кіберполіцей­ські блокують онлайн-нарко­крамниці? На вулицях Львова їхні адреси можна побачити на стінах будинків і на балко­нах…

— На початку лютого співро­бітники управління кіберполі­ції спільно з прокуратурою за­тримали у селищі Брюховичах львів'янина. При ньому було наркотичних засобів майже на 200 тисяч грн.

До виявлення таких крамниць можуть долучитися усі небайду­жі. Можете скопіювати посилан­ня про шахрайські магазини або наркокрамниці, за допомогою бота StopRussia MRIYA (https://t.me/stopdrugsbot), та додати до загальної бази кіберполіції. Піс­ля перевірки ця інформація бло­кується. За допомогою чат-бота користувачі можуть надсила­ти адреси Інтернет-магазинів із продажу заборонених речовин, зокрема у вигляді фото. Усе це відбувається анонімно і допо­магає швидко блокувати нарко­крамниці.

— Наскільки користувачі со­цмереж є активними в інфор­маційній війні проти росії?

— За результатами опитуван­ня, яке проводилося на нашо­му Телеграм-каналі, основна група, яка протидіє кіберзлочи­нам і протистоїть російській про­паганді у Facebook, Instagram, TikTok, Viber, — це молодь віком від 16 до 25 років.

— Як кіберполіція ставить­ся до українських блогерів, які знімають відео з росіяна­ми? Розмовляють з ними про війну. А ті видають в Інтернет-простір відверту російську пропаганду…

— Наші блогери намагають­ся донести до росіян правду про російсько-українську війну. По­яснити їм, що відбувається в Україні, і змінити якось їхню дум­ку. Такі відео не блокуємо. Наше завдання — заблокувати воро­жу пропаганду, яка здебільшо­го шириться з росії, зокрема те­леканали, які транслюються на тимчасово окупованих територі­ях. Прямі ефіри, які ведуться між українцями й росіянами, в базу кіберполіції наразі не потрапля­ли. Проте Facebook та Instagram самостійно блокують відео, які пропагують агресію.

— Чи зменшилась кількість шахраїв, які продають в Ін­тернеті неіснуючі товари й по­слуги, фейкові документи? Чи можна убезпечити себе і не потрапити на гачок аферистів під час онлайн-шопінгу?

— З початком повномасштаб­ного вторгнення рф з’явилися випадки шахрайства, пов’язані з придбанням військової амуніції, продуктів харчування, орендою житла. Тобто онлайн-шахрай­ства пов’язані з тими речами, на які є попит. Продавець-шахрай не відправляє клієнту товар або отримує передплату та зникає… Нещодавно був випадок, коли зловмисник продавав неіснуючі автозапчастини. Його затрима­но та повідомлено про підозру.

Трапляються випадки, коли шахраї виманюють у людини но­мер її банківської картки, CVV-код. Такі «продавці» або «покуп­ці» дуже кваплять людей, і через це люди втрачають пильність. Роблять це, зазвичай, зранку або пізно ввечері. Навіть якщо людина безпосередньо про­дає товар, може потрапити на гачок шахрая. Буде покупець, який скаже, що в нього, напри­клад, не працює якась функція у додатку тієї чи іншої платфор­ми. І буде скидати посилання в Messenger, Viber, WhatsApp. Лю­дину будуть спонукати до того, щоб вона ввела банківські рек­візити, щоб зарахувати гроші за товар. Таким чином шахраї мо­жуть отримати доступ до бан­ківських даних і списати кошти з картки.

— Якщо купуєте товар че­рез Інтернет, маєте зверну­ти увагу на те, чи не є заниже­ною вартість товару відповідно до ринкової, — радить кіберпо­ліцейська. — Також не варто по­годжуватися на передоплату, якщо не знаєте продавця або у нього низький рейтинг (дея­кі торговельні платформи вве­ли рейтинг продавців на основі відгуків). Якщо вам відмовляють переслати товар накладним платежем, треба замислити­ся, чи варто тут купувати? Сум­нівний продавець може не зна­ти певних характеристик товару або відповідати на запитання щодо товару узагальнено. Ква­пити людину з оплатою. Поліція рекомендує вести спілкування лише у додатках тих платформ, на яких купуєте чи продаєте то­вар. Наприклад, сайт OLX має свій чат (там видалити чи змі­нити повідомлення не можна). У разі необхідності (за ухвалою суду) можна отримати інформа­цію з такої платформи, а із соці­альних мереж ми тієї інформації не отримаємо, оскільки її можна видалити.

— Є справжні благодійні фонди, які збирають кошти на лікування дітей. А є шахраї, які викрадають фото дитини і продовжують незаконно зби­рати кошти… Чи вдається кі­берполіції викрити таких ци­нічних аферистів?

— Схем вчинення онлайн-шахрайств багато, на жаль, зло­чинці не зупиняються ні перед чим. Із початку року на адресу управління протидії кіберзлочи­нам надійшло близько 700 звер­нень, пов’язаних з онлайн-шах­райствами.

Кіберполіцейські Львівщини викрили учасників злочинної ор­ганізації у шахрайстві під вигля­дом державних виплат. Органі­затор підшукував виконавців, які на замовлення створювали фішингові сайти. Далі зловмис­ники використовували онлайн-сервіси для масової розсилки SMS. Громадянам надходили повідомлення про можливість отримання соціальних виплат, зокрема еПідтримки, допомоги від ЄС, різних програм благодій­них фондів. Для цього їм пропо­нувалося перейти за посилан­ням та вказати дані банківських карток, на котрі нібито буде за­рахована допомога. Відомості, які користувачі вводили на фі­шингових сайтах, автоматично ставали відомі зловмисникам. Надалі учасники схеми привлас­нювали гроші з рахунків потер­пілих. За попередніми даними, у такий спосіб ошукали понад сотню громадян. Загальна сума збитків становить мільйон гри­вень.

— Чи викриває кіберполіція злочини, пов’язані з насиль­ством неповнолітніх, поши­ренням матеріалів порногра­фічного змісту?

— Так, один із напрямів нашої роботи — протидія поширенню дитячої порнографії в Інтернеті. У лютому задокументовано ді­яльність особи, яка систематич­но здійснювала розпусні дії сек­суального характеру відносно малолітньої дитини. Злочинець робив фото та відеоматеріали і розповсюджував їх в Інтернеті. Його було затримано та повідо­млено про підозру. За 2022 рік і початок 2023 року на Львівщи­ні задокументовано чотири такі особи. Є випадки, коли до зло­чину причетні батьки.

Схожі новини