Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Година роботи ілюмінації львівської ялинки — за потужністю чайника»

На площі перед Оперним театром встановлюють традиційну лісову красуню. Новорічне дерево подарувало місту підприємство «Світанок», де вона росла

На площі перед Оперним театром почали встановлювати головну новорічну ялинку Львова. Фото Романа Балука
На площі перед Оперним театром почали встановлювати головну новорічну ялинку Львова. Фото Романа Балука

У п‘ятницю, 16 грудня, на площі перед Оперним театром почали встановлювати головну новорічну ялинку Львова. Чи буде цьогоріч ялинка, у Ратуші тривалий час цю інформацію тримали у таємниці. І ось за три дні до свята Миколая (саме тоді на ній традиційно запалюють ілюмінацію), ялинку монтують. Її висота — 14 метрів (щонайменше на 5 метрів нижча, ніж ялинки в попередні роки). Дерево шукали місяць. У понеділок, 19 грудня, на свято Миколая на ялинці запалять вогні. Проте офіційної церемонії запалення гірлянд не буде: з концертом, Різдвяною музикою та виступом мера.

Ялинку подарувало місту підприємство «Світанок». Вона роками росла при теплотрасі, її коріння почали нищити мережі. Місто не витратило жодних бюджетних коштів на купівлю і встановлення зеленого дерева. Ілюмінація та декор будуть торішніми. Декорують прикрасами у стилі етно — солом’яними павуками та ромбами.

Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що цьогоріч ялинка буде світити не так, як минулих років: якщо вночі не буде світла — ялинкову ілюмінацію теж вимкнуть.

«Ялинка стоятиме близько місяця, — наголосив пан Садовий. — Світитиме п’ять годин на день — з 17 до 22. Година роботи ілюмінацій за потужністю, як одне кип‘ятіння чайника. Якщо не буде електрики в центрі, то ялинка теж не світитиме».

«Символ перемоги добра над злом»

Як повідомила на брифінгу директорка департаменту розвитку Наталія Бунда, цьогорічна ялинка символізуватиме перемогу у війні з рф, перемогу добра над злом.

«Щороку святкуємо у Львові народження Христа, — каже чиновниця. — Зараз відбувається насильство над українським народом — це зелене дерево символізуватиме перемогу. Для нас ялинка важлива не просто, як Різдвяна прикраса, тут закладено набагато глибший зміст».

Чи на часі?

Тим часом, у соцмережах розгорілася критика на адресу Андрія Садового. Чимало львів'ян вважає, що ялинка не на часі, навіть якщо її встановили спеціально для того, щоб зробити свято дітям.

Схожі новини