Передплата 2024 «Добра кухня»

«Вважаю це ідеологічною диверсією та зрадою. Хто так робить під час війни?»

Ректор Української академії друкарства Богдан Дурняк про раптове рішення Міністерства освіти та науки України щодо приєднання академії до Львівського національного університету імені Івана Франка

Корпус академії на вулиці Підвальній, 17
Корпус академії на вулиці Підвальній, 17

Міністерство освіти та науки України ухвалило рішення про приєднання Української академії друкарства до Львівського національного університету імені Івана Франка. Підставою для такого кроку стала оптимізація мережі вищих навчальних закладів. У освітянських колах Львова на це відреагували неоднозначно: рішення є неочікуваним, з колективами двох ВНЗ цього ніхто попередньо не обговорював і не погоджував… В Академії друкарства збирають засідання вченої ради, а студенти готові влаштувати у Києві під стінами міністерства бунт.

Як розповів у коментарі для «ВЗ» ректор Української академії друкарства, професор, заслужений діяч науки і техніки України Богдан Дурняк, про рішення щодо оптимізації навчальних закладів у Львові особисто дізнався ввечері у понеділок, коли прочитав повідомлення Міністерства освіти у Фейсбуці… Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник теж не знав про об'єднання двох вищих навчальних закладів у Львові. За інсайдерською інформацією ректора Академії друкарства, уряд має ухвалити це рішення 8 листопада. Каже, ще нещодавно міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет вважав неприпустимим порушувати питання скорочення, об'єднання закладів вищої освіти до завершення війни. Зокрема міністр говорив, що навіть розмови про зміни в освітній мережі під час війни — це освітнє мародерство. Богдан Дурняк зізнається, що рішення міністерства ввело його у ступор. Академія друкарства має хорошу вступну кампанію, чимало викладачів та студентів воюють на сході. Чимало студентів Академії друкарства навчаються за програмою подвійного диплома у багатьох європейських університетах — Познані, Кракові, Варшаві…

Уточнила у ректора, чи має якісь припущення, чому Міністерство освіти та науки України раптом змінило свою позицію. «Вважаю це ідеологічною диверсією, зрадою. Хто так робить під час війни? — висловився Богдан Дурняк. — Академія друкарства — форпост ідеологічної війни. Ми завжди були ідеологічним вищим навчальним закладом. Спеціальності, які ми готуємо (поліграфічна галузь, мистецтво оформлення книги) — унікальні. Лише ми маємо основну базу цих спеціальностей. Це може бути якесь замовлення, пов’язане з ідеологічною диверсією. Не можна пояснити інакше… Бо це можна було зробити цивілізовано, погодити з колективом. Ректор академії — представник міністерства. Невже його не можна було поставити до відома? Невже пана Мельника не можна було поставити до відома? Ми нічого не знаємо! А це людські долі…». Серед інших припущень ректора — ймовірно, хтось зацікавився земельними ділянками у центрі Львова, де розташований один з корпусів навчального закладу.

— Якими будуть ваші подальші кроки, щоб зберегти навчальний заклад?

— Надати справі розголосу! Про приєднання стало відомо лише вчора увечері. Хто так робить під час війни? Хто змінює свою позицію на 180 градусів? В коридорі академії зібралися студенти. Будуть починати спротив… Я написав листа до прем'єр-міністра України. Разом з викладачами збираємо засідання вченої ради. Які настрої викладачів? Обурені — м’яко сказано. Здивовані - м’яко сказано… Будемо разом робити звернення.

Схожі новини