Передплата 2024 «Добра кухня»

«Курс гривні укріпився на 12 копійок з моменту переходу до керованої гнучкості»

Що буде з гривнею через пів року, «ВЗ» запитує у фінансиста Сергія Кучерявого

Ілюстративне фото, depositphotos.com
Ілюстративне фото, depositphotos.com

Найближчим часом на валютному ринку України значних коливань не очікується, гривня буде стабільною. Курс гривні укріпився на 12 копійок з моменту переходу до керованої гнучкості. Такі прогнози зробив для «ВЗ» фінансист, директор департаменту контролю ліквідності та цінних паперів одного з банків України Сергій Кучерявий.

Нагадаємо, з 3 жовтня цього року Нацбанк запровадив довоєнний принцип ціноутворення валюти, що залежить від попиту та пропозиції на міжбанку. Запроваджено керовану гнучкість валюти: коли курс долара, євро залежить від ринку, але Нацбанк все одно тримає руку на пульсі і не дає знецінитися гривні.

«В умовах війни можемо говорити про короткострокову перспективу… Зараз гривні укріпився, — продовжує розмову Сергій Кучерявий. — Думаю, найближчим часом значних коливань не буде. Ситуативно можуть бути під зростанням попиту, або пропозиції - як в одну, так і в іншу сторону. Але значного характеру це не буде мати для курсу. Це нормальні ринкові коливання».

Експерт з банківських та економічних питань Віктор Гальчинський повідомив «ВЗ», що зараз курс євро в банківських касах України зафіксовано на рівні 39,81−40,53 грн. Каже, це цілком оптимальний курс, який свідчить про покращення економіки в державі, попри тривалу війну.

«Прогнозую, найближчим часом, якщо не буде інших зо­внішніх та внутрішніх потрясінь, курс долара має шанс зафіксуватися на рівні 36−38 грн. Банківська система пра­цює надійно. Раджу українцям зберігати свої грошові заощаджені в гривнях. Головна перевага — вищі депозитні ставки саме в гривні, бо в іноземній валюті - близькі до нуля», — підсумував Віктор Гальчинський.

Схожі новини