Передплата 2024 «Добра кухня»

Курс долара тепер «плаваючий»

Курс повернувся до довоєнного принципу ціноутворення і залежить від попиту та пропозиції на міжбанку

Жовтень приніс фінансові нововведення для українців — з 3 жовтня Нацбанк відмовився від фіксованого курсу гривні та почав політику керованої гнучкості обмінного курсу. Відтепер курс долара залежить від ринкових умов — попиту та пропозиції.

Такий принцип на валютно­му ринку в Україні існував до початку широкомасштабного вторгнення рф. Нацбанк тримав фік­сований курс долара з першого дня російського вторгнення: спочатку — 29,25 гривні за долар, з липня 2022 року — 36,6 гривні за долар. Купуючи валюту на міжбанківському валютно­му ринку, банки не могли відхиляти­ся від цих рівнів на більш ніж на 1%. Тепер Нацбанк дозволяє міжбанків­ському ринку впливати на курс. Од­нак є суттєве «але» — Нацбанк все одно продовжує жорстко контро­лювати ситуацію та залишатиметь­ся ключовим гравцем на валютному ринку, компенсуючи структурний де­фіцит валюти. «Регулятор обмежува­тиме суттєві курсові коливання. Не слід чекати різкого падіння чи зрос­тання курсу. У цьому і полягає логі­ка керованості курсу», — розповів за­ступник голови регулятора Сергій Ніколайчук.

Чи зміниться щось для населен­ня? Пан Ніколайчук каже, що ні. Офі­ційний курс визначатиметься міжбан­ківським ринком, для населення на готівковому ринку жодні правила не змінюються. Збільшення ажіотажу се­ред населення на першому етапі очі­кує директорка аналітичного де­партаменту Dragon Capital Олена Білан. Вона каже, не всі до кінця ро­зуміють, як працюватиме валютний ринок у новому режимі. «Коли ринок побачить, що причин для паніки не­має, все швидко вщухне, — каже Оле­на Білан. — В НБУ достатньо резервів, аби погасити сплески на валютному ринку».

Як розповів у коментарі для «ВЗ» експерт з економічних та банків­ських питань Віктор Гальчинський, «відмова від фіксованого курсу є відо­браженням ситуації того, що економі­ка України більш-менш відновилася і починає працювати в ринкових умо­вах, повертається до довоєнних ча­сів. Коли 24 лютого 2022 року почала­ся повномасштабна агресія, Нацбанк вирішив жорстко зафіксувати курс. Це були вимушені антикризові захо­ди для того, щоб гривня не знеціни­лася (у перші дні війни в обмінниках було і по 50 гривень за долар). По­тім це все повернулося саме тому, що Нацбанк забезпечив відповідно до жорстко зафіксованого курсу картко­ві розрахунки, безготівкові розрахун­ки. Сьогодні курс ще не відпущено у вільне плавання. Нацбанк називає це керованою гнучкістю курсу. Це озна­чає, що безготівковий курс, міжбан­ківський офіційний курс буде більш чітко відображати реальну ситуацію на міжбанківському ринку. Якщо го­ворити про готівку, то в Україні вже було вільне курсоутворення. Відпо­відно, впровадження керованої гнуч­кості офіційного курсу жодним чином не вплине на людей. Бо курси за карт­ками, курси валют формуються рин­ком. Тепер безготівковий курс буде коливатися так само, як і готівковий. Сьогодні Нацбанк має достатньо ре­сурсів підтримувати курс в межах ко­ридору, оскільки Україна має най­більші за всю історію золотовалютні резерви, які сформовані, зокрема, за рахунок міжнародної допомоги — по­над 40 мільярдів доларів. Відповідно, Нацбанк легко може згладжувати си­туацію на ринку».

Схожі новини