Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Назбирати мільйон доларів на бойовий літак!

Юні актори зі львівської «Школи вільних і небайдужих» під час гастролей в Америці назбирали частину цієї суми

Неймовірний успіх учнів-акторів зі львівської «Школи вільних і небайдужих»! Завдяки вдалим гастролям театральної трупи юних акторів по американських містах з виставою «Мама по скайпу», вдалося назбирати частину суми на купівлю військового бойового літака! Збірку на цей літак проводить Фонд «Авіація Галичини».

Про неймовірні пригоди вільних і небайдужих театралів в Америці розповіли у своїх дописах на ФБ народна депутатка від Львівщини Наталія Піпа і Марія Онещак — мама юних акторів Ганнусі та Олексійка, актриса і режисерка Львівського театру імені Леся Курбаса. Її чоловік Олег Онещак — теж «курбасівець», викладач та режисер театральної студії «Школи вільних і небайдужих».

Усе почалося з вистави у бомбосховищі

Зараз Олег Онещак долучився до лав захисників України. Вистава «Мама по скайпу» створена за історіями дітей, які сумують за своїми батьками, що працюють за кордоном. У квітні цього року Олег Онещак провів прем'єрний показ вистави в одному з бомбосховищ Львова. Туди потрапив журналіст газети New York Times і написав про виставу. Виконавчий директор і засновник театру з Нью-Йорка Irondale Ensemble Project Террі Грейсс прочитав цю замітку і факт про театральну прем'єру в бомбосховищі його дуже захопив. Грейсс зв’язався через ФБ зі Львовом і запросив юних акторів виступити у своєму театрі.

Сцена з вистави «Мама по скайпу»
Сцена з вистави «Мама по скайпу»

Але реалізація ідеї поїздки в Америку виявилася завданням не з легких. Народна депутатка України Наталія Піпа допомогла розв’язати питання з візами.

І ось юні актори в Америці! У серпні відбулися вистави «Мама по скайпу» у Нью-Йорку, Пенсильванії, Бостоні та інших містах. Дійство на сцені зворушувало глядачів до сліз… Як повідомив «Голос Америки», під час вистав дітям вдалося назбирати певну суму на купівлю літака — 4,5 тисячі доларів.

Афіша вистави.
Афіша вистави.

Поміж виступами на львів'ян чекали захоплюючі мандрівки і зустрічі, інтерв'ю ЗМІ. Причому діти вільно давали інтерв'ю англійською мовою. Юні львів'яни заспівали гімн України разом із культовим гуртом Даха Браха, відвідали Статую Свободи у Нью-Йорку, ходили на всесвітньо відомий бродвейський мюзикл «Король Лев», у музеї, на екскурсії… Гастролі Америкою, поїздка-мрія, ще триває.

Юні актори біля Статуї Свободи.
Юні актори біля Статуї Свободи.

Львів'яни несуть українську культуру в серця американців, щедро діляться нею зі світом, показують Україну талановитою і сильною.

Ціна питання

Скільки все ж таки коштує бойовий літак і де його можна «купити»? Піар-директор бренду «Авіація Галичини» Тарас Маселко розповів «ВЗ», що ідея виникла ще у квітні:

«Усе почалося з ініціативи наших пілотів — купити їм бойовий літак. Тоді набирала розголосу акція «Закрити небо над Україною», яка мала на меті закликати наших країн-партнерів передати Україні бойові літаки. «Авіація Галичини» вирішила допомогти нашим бойовим пілотам у їхній ініціативі придбання літака. Бо вони не мають ні можливостей, ні часу збирати кошти, оформлювати документи тощо. Ми створили робочу групу, куди увійшли співзасновник Холдингу емоцій «!Фест» Юрко Назарук, наші колеги з «Авіації Галичини», представники Повітряних сил України, пілоти. Зробили пресконференцію, куди пілоти привезли залишки щойно збитого російського літака «Су-35» і ми увійшли в цю кампанію. Переговорили з представниками концерну «Укроборонпром». Вони є спецекспортером, які можуть офіційно укладати угоди, робити документацію по таких закупівлях. Ми уклали меморандум з «Укроборонпромом» про те, що вони готові у цій кампанії сприяти і робити документальний супровід. Далі спілкуємося в тристоронньому форматі. Пілоти висловили свої побажання щодо вибору літака. Ми зареєстрували благодійний Фонд «Авіація Галичини», щоб процес збору коштів був прозорий.

Консультуємося з Повітряними силами, бо їм на цьому літаку літати, і з «Укроборонпромом», вони мають досвід вибору озброєння. Спочатку ми думали, що будемо купувати щось радянського зразка, типу «Су» чи «Міг», які наші хлопці використовують у бойових завданнях. Але зараз зрозуміли, що час іде і щоб ефективніше працювати (і розуміючи, що війна вже завтра не закінчиться, на жаль) треба думати про літак вищого класу, ніж «Су» чи «Міг». Ми не потягнемо американський «F» чи подібні варіанти, тому що це мільйони доларів. Зараз з досвіду, коли зібрали 400 тисяч доларів, розуміємо, що це має бути щось простіше, але водночас ефективне. Бо американський «F», крім вартості самого літака, це ще й місяці навчань, коштовне обслуговування і коштовний запуск (техніки, які обслуговують, наземні агрегати, поточний ремонт). Це комплексне питання.

На старті думали, що нам потрібно 4−5 мільйонів доларів. Але коли почали вивчати ринок, зрозуміли, що можуть бути інші варіанти, є опції близько 1 мільйона доларів.

Коли вступали у цю кампанію, ми переслідували не просто ціль «купити якийсь літак», а показати світові, країнам-партнерам, що вже й самі українці збирають кошти на літак і продемонструвати, як довго доводиться нам чекати на рішення країн-партнерів про передачу Україні літаків, щоб захистити небо України".

Тарас Маселко розповів, що з початку війни бренд «Авіація Галичини» передавав пілотам допомогу:

«Відшивали їм партії одягу, їм сподобалися наші мультифункціональні светри-худі „Сила“. В них багато кишень і вони практичні. Ми побачили, що є попит на наші футболки „рускій корабель іди на…“ і коли продавали їх, то з заробітку купували потрібні речі пілотам. У перші тижні війни таким чином назбирали кілька мільйонів і купили їм декілька позашляховиків. Тепер вже всі кошти, що збираємо, акумулюємо на купівлю бойового літака».

Публікацію підготовлено в рамках проєкту «Ми з України!», ініційованого Національною спілкою журналістів України.

Схожі новини