Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кримський коньяк українського розливу допоможе бити ворога

Львівський адвокат купує дрони для ЗСУ

Досить часто у соцмережах можна натрапити на дописи про успіхи наших військових, які супроводжуються фото- та відеоматеріалами, зробленими за допомогою дронів. Але ми іноді не задумуємось над тим, що, окрім цих завдань, дрони допомагають з розвідкою території, коригуванням артилерії, захистом як військових, так і цивільного населення від ворожих диверсійно-розвідувальних груп. Одним з тих волонтерів, хто долучився до збору коштів на купівлю дронів, став правозахисник, доцент Львівського університету Дмитро Швець. Саме він організував збір грошових пожертв і з початку гострої фази війни придбав за них дрони, які успішно використовують воїни з Львівщини у найгарячіших точках оборони нашої держави.

До 24 лютого, коли путін вдався до широкомасш­табної агресії проти Укра­їни, Дмитро разом зі своїми помічниками надавав юридичну допомогу захисникам краї­ни: безкоштовно консультували їх щодо отримання соціальних пільг, медичної допомоги, захисту порушених роботодавця­ми трудових прав. Допомогли близько сотні учасників бойо­вих дій. А коли війна розгоріла­ся ще дужче, зрозуміли, що цьо­го замало.

– У перші дні війни, як і у біль­шості цивільного населення, у нас був шок, – згадує Дмитро. – Накривали емоційні хвилі: від “ми переможемо!” до “все про­пало!”. Взяли себе в руки і поча­ли реально дивитися на буденні проблеми, на завдання, які сто­ять перед країною у драматич­ний для неї час. Юриспруденцію відсунули на задній план. По­чали шукати способів, як більш дієво допомогти нашій армії. Поспілкувався з відомою волон­теркою Олею Тесляк, з військо­вими. І зрозумів, що для фронту завжди потрібні будуть дрони, на передовій їх дуже чекають.

Дмитро з однодумцями че­рез соцмережі кинули клич – і невдовзі на нього відгукнулися знайомі, друзі, друзі друзів, не­відомі люди, представники діа­спори. Хто переказував 50 гри­вень, а хто давав 500 доларів. За зібрані кошти купили у Поль­щі і відіслали військові дрони, карти пам’яті до них, планшети. Ними із задоволенням користу­валися у рідній 24-й бригаді, у легендарному полку “Азов”...

– Я, звичайно, не популяр­ний шоумен Сергій Притула – мільйони доларів на цю спра­ву за один день не зберу, – каже волонтер. – Але дещо нам вда­лося. Вирішив купувати за кор­доном не новенькі, а тому до­рогі дрони, а вживані, проте надійні, цілком справні, у повній комплектації. Не менш ефек­тивні, ніж ті, які щойно зійшли з конвеєра. Жодний закуплений нами апарат під час роботи на фронті не зламався, не підвів воїнів. Ощадливий підхід дозво­лив за зібрану суму купити дро­нів на 40% більше. З передової ми отримали про них позитивні відгуки, підкріплені відповідни­ми фотоматеріалами знищених позицій русні…

Дмитро Швець із придбаними для фронту ґаджетами.
Дмитро Швець із придбаними для фронту ґаджетами.

У ці дні Дмитро Швець із дру­зями оголосив збір коштів на придбання “більш крутих” дро­нів – з тепловізорами. Вони дозволятимуть вести розвід­ку навіть уночі, а також виявля­ти орків, які зачаїлися у зелених насадженнях. Такі безпілотни­ки відшукають і ворожих снай­перів.

Адвокат-волонтер приду­мав ще один спосіб, як зібра­ти потрібну суму для закупів­лі нової моделі “всевидющого ока”. Вирішив виставити на аукціон пляшку ексклюзивно­го 5-зіркового коньяку, купле­ного ще до війни як подару­нок. Коньяк особливий тим, що його було вироблено у Криму у грудні 2013 року, за два місяці до того, як півострів окупували “зелені чоловічки” з росії. Це, по суті, крайня (але не остан­ня) партія благородного на­пою, вироблена в українсько­му Криму.

За цей раритетний кримський коньяк адвокат-волонтер хоче виручити для потреб українського війська 300 тисяч гривень.
За цей раритетний кримський коньяк адвокат-волонтер хоче виручити для потреб українського війська 300 тисяч гривень.

– Для мене цей коньяк – не алкогольний напій, а реліквія, на якій зазначено, що Крим – це Україна, – схвильовано комен­тує свій задум Дмитро. – Проце­дура аукціону буде такою: охочі вносять щонайменше 350 грн, а потім розігрують між собою “іс­торичний” коньяк.

Адвокат зізнається, що хотів би виручити за свою раритетну річ щонайменше 300 тисяч грн. Хоче купити за них кілька додат­кових дронів для фронту.

Не полишає Дмитро і своєї улюбленої роботи. Створив те­леграм-канал “Маєш право”, де дає юридичні консультації з найактуальніших тем. Гонорари за цю послугу стануть пожерт­вою на фронт – для придбання “небесних тихоходів”, які наближатимуть нашу перемогу.

Схожі новини