Передплата 2024 «Добрий господар»

У Бориславі «прорвало» отця однієї з парафій УПЦ МП: «Путін – кат. Патріарх Кирил – його посібник!»

У Дрогобичі прийнято рішення про заборону на території міської ради діяльності Української Православної Церкви Московського патріархату

Депутати під час свого недавнього сесійного засідання виявились одностайними у тому, що діяльність підпорядкованої Кремлю церкви «носить відвертий антидержавницький та антиукраїнський характер».

Як наголосили у розмові з репортером «ВЗ» обранці найбільшої об’єднаної територіальної громади Франкового краю, наважитись на цей крок їх, крім всього іншого, змусили й вимоги Закону України «Про правовий режим воєнного стану», а також ч. 4 ст. 42, ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування». Не можна сьогодні потурати тим, хто своїм служінням несе загрозу національній безпеці України: на нашій землі Московська церква давно вже стала одним із підрозділів путінської п’ятої колони. У час війни миритись із її діяльністю – безвідповідально та злочинно.

Такою ж самою є й позиція депутатів на території всієї Дрогобицької агломерації – тих, хто представляє два сусідні міста - Трускавець та Борислав. Під час сесійного засідання, яке у місті «Нафтусі» відбулося минулого тижня, депутати визначились із терміном, упродовж якого Петро Федак, місцевий парох московської церкви, має визначитись із своєю позицією – кому служитиме? Богові й Україні чи Кремлю та Путіну? На роздуми дали 7 днів.

Термін ще не сплив, а відповідь вже надійшла

Як інформує пресслужба Трускавецької міськради, у листі від згаданої парафії релігійна громада ставить до відома місцеву владу, що станом на сьогодні у храмі прийнято рішення про «непоминання патріарха Кирила у богослужіннях: виникло питання неможливості подальшого духовного зв’язку з РПЦ». Повідомляється також, що трускавецькі віряни, як і ряд інших громад, звернулися з листом до керуючого своєї Львівської єпархії митрополита Філарета щодо ініціювання скликання собору про утворення автокефальної канонічної церкви, яку б визнала вся світова православна спільнота. Парафія бере активну участь у допомозі, яка надається Збройним Силам України. Вірні церкви спільно з вірними інших конфесій спільно боронять Україну, беруть участь у бойових діях. Багато біженців, які, рятуючись від жахіть війни, знайшли прихисток у Трускавці, отримують належну духовну, моральну та матеріальну підтримку у даній релігійній громаді.

Відповідь вийшла досить розлогою, і, як завжди у таких випадках, не зовсім чіткою. Тому спробували отримати коментар, поговорити з отцем Петром Федаком. Набираємо номер вказаного у листі контактного телефону. У відповідь – довгі гудки. Ніхто з парафії на наш дзвінок не відгукнувся.

Іншу модель поведінки обрав парох бориславської парафії церкви УПЦ МП, отець Діонісій Буренко. Ось його пост у соцмережах:

«Доєднуючись до тисяч священнослужителів по всій Україні, підтримую й заявляю: Путін – це звичайнісінький Гітлер, вбивця і кат українського (і не тільки) народу!!! Патріарх Кирил, на жаль, посібник убивці і розділяє його гріх! За що буде перед Богом відповідь! Не треба в Україні нікого рятувати!!! Ми самі дамо собі раду, ми разом зі своїм народом і зі смиренням приймаємо свій Хрест. Ідіть геть з Української землі!».

Що цікаво? Із міської ради отцю Діонісію Буренку ніхто не нагадував, депутати не вимагали, як це було зроблено у Трускавці, аби визначився на чиїй він стороні – Бога й України чи Путіна й Кремля? Свій вибір священник зробив за покликом власного сумління. Сказав – як відрубав. Проте навіть тепер, коли, як це випливає з оприлюдненого посту, парох і віряни остаточно звільнились з духовного полону тих, які дотепер над ними стояли, питання руба стосовно подальшої долі парафії у Бориславі ніхто не ставить.

Міський голова Ігор Яворський має надію, що на території ОТГ конфесійні зміни відбуватимуться швидким еволюційним шляхом. Умови для цього дозріли. Тому тут чекають на наступний крок отця Діонісія та інших священників України, церква має бути єдиною!

Читайте також: «Московський патріархат – відверта агентура ворога»

Схожі новини