Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Дрогобиччині шахраї активізувались: Новий рік наближається!

Правоохоронці дають кілька простих порад, як можна уникнути небезпеки і не стати жертвою шахраїв

Ця історія трапилась кілька років тому. До корпункту нашої газети на Дрогобиччині звернувся один із колишніх керівників Дрогобицького заводу продтоварів. Давно вже вийшовши на пенсію, пан Петро (ім’я змінено,Ред.), як майже всі в його віці, потерпає від хвороб опорно-рухового апарату: ледве пересувається. Але, незважаючи ні на що, дома не сидить. Того дня з розташованого по сусідству з офісом «Високого Замку» власного будинку добирався, як сам же визнав, майже годину. Нелегко далася йому ця дорога, але мусив ії пройти.

Як виявилося, пенсіонер став жертвою шахраїв. Розповів, як до нього зателефонували посеред ночі. Невідомий повідомив про автомобільну аварію, внаслідок якої загинула людина. Як було сказано пенсіонеру, рахунок йде на хвилини. Мовляв, існує реальна можливість, якщо лише діяти швидко та рішуче, залагодити справу із родичами загиблої особи таким чином, щоб син пана Петра, який, як наголошував співрозмовник, скоїв аварію, не постав перед судом. Важко шукати логічних пояснень у тому, що сталося далі, але пенсіонер віддав всі свої заощадження незнайомій людині, яка за лічені хвилини після розмови з’явилась на поріг його будинку. Після цього, звісно ж, зникла.

Зрозуміло, що пан Петро не єдиний, кого, діючи за шаблоном, обдурили злодії. Кількість жертв, як випливає із недавно оприлюдненої заяви речника Дрогобицького районного відділу поліції Наталії Постойко, не зменшується. Навпаки. За її словами, до полісменів щораз частіше звертаються мешканці Дрогобицької ОТГ, які розповідають про до болю подібні з почутою від пана Петра історії. Описані заявниками події, внаслідок яких жертвами шахраїв ставали вони самі або ж їхні добрі знайомі чи родичі, чимось нагадують сценічну постановку з добре розписаними ролями. Як не боляче це констатувати, але здебільшого режисери-шахраї добиваються бажаного для себе результату.

Як же таке можливо, щоб стільки досвідчених людей, пройшовши через складні життєві випробування, потрапляли на один і той же «гачок» - добровільно віддавали злодіям всі свої гроші. Як застерігає Наталія Постойко, не все так просто. Телефонуючи посеред ночі, шахраї відразу ж намагаються порушити психологічну рівновагу майбутньої жертви. Аби людина, розгубившись, не могла мислити логічно, а впала у паніку. У такому стані абсолютна більшість людей готова віддати все, аби лише залагодити справу. Велике значення має й час телефонного дзвінка. Здебільшого, як показує поліцейська практика, телефонують о третій годині ночі. Як стверджують полісмени, вони вже відкрили кілька кримінальних проваджень проти телефонних шахраїв. Однак цей вид злочину і надалі набирає обертів, особливо із наближенням новорічно-різдвяних свят. Вирахувати злочинців за номерами телефону чи карткового рахунку, як стверджують у поліції, доволі складно: номер телефону легко змінити, а рахунок можна відкрити на фіктивну особу, якщо маєш крадений паспорт.

Зважаючи на це, правоохоронці Дрогобича дають кілька простих порад, як можна уникнути небезпеки і не стати жертвою шахраїв. Найперша з них – не втрачати здорового глузду. Побільше розпитувати особу, яка вам телефонує. Перевіряйте, чи дійсно затримано вашого сина, доньку, родича. Якщо ніхто не знає, в якому він чи вона відділі поліції, маєте зрозуміти, що це телефонували шахраї. Вимагайте просту річ. Кажіть тим, хто телефонує, щоб дали трубку сину, доньці або іншому родичеві, яких закликають рятувати. Це завжди спрацьовує, розставляє крапки над «ї».

Окрім цього, на Дрогобиччині, за твердженнями полісменів, почастішали і випадки проникнення шахраїв до осель людей похилого віку. Аби потрапити до оселі пенсіонерів, злодії представляються працівниками різних соціальних чи комунальних структур. Один із таких випадків, за словами Наталії Постойко, трапився недавно. Шахрайка, представившись працівницею комунальної служби, зайшла в помешкання пенсіонера. Коли ж чоловік повернувся до неї спиною, злодійка вдарила його поліном по голові та забрала знайдені в оселі кошти. За вказаною адресою негайно виїхала слідчо-оперативна група, а також оперативники карного розшуку поліції Львівщини, які й затримали зловмисницю.

Щоб не потрапити на гачок до шахраїв, полісмени закликають мешканців звіряти документи в осіб, які представляються соціальними чи комунальними працівниками та хочуть потрапити в оселю. Ніколи не потрібно забувати про обачність: вона завжди рятує. І ще одне. Не завжди, як показує життя, злодії зникають безслідно. Історія, про яку нам розповів колишній директор Дрогобицького заводу продовольчих товарів пан Петро, мала продовження. Того, хто видурив у нього майже 3 тисячі доларів США, потерпілий зустрів в одному із банківських відділень у Дрогобичі. Неповороткий пенсіонер спочатку розгубився. Згодом же, взявши себе в руки, забив на сполох. На жаль, затримати особу, яка, на його переконання, і була тим, хто в ту злощасну ніч видурив його заощадження, не зміг: не дочекався належної підтримки від банківських працівників. Потерпілому, як він не просив, не дозволили переглянути записи відеокамер, за якими можна було ідентифікувати злодія.

Читайте також: Шахраї організували схему з виплатами 1000 гривень за вакцинацію

Схожі новини