Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Опитування: причини економічної кризи – корупція та некомпетентність влади

Дослідження виявило певний парадокс у поглядах українців на економіку країни

«Спілка українських підприємців» (СУП) спільно із CIPE Ukraine провела ґрунтовне дослідження громадської думки щодо головних економічних проблем в країні, опитавши 1 тис. респондентів у всіх регіонах України, а також влаштувавши 15 дискусій у фокус-групах з представниками бізнесу, некомерційного сектору та ЗМІ.

Про це у Facebook повідомив співзасновник громадянської платформи «Нова країна», колумніст Валерій Пекар. Він також виклав основні результати та цікаві моменти з першої презентації дослідження.

  • Отже, 84% респондентів вважають, що Україна нині у стані економічної кризи. Найбільше цю кризу відчувають люди віком від 46 років.
  • Основними ознаками кризи називають: відсутність економічної стабільності, зниження купівельної спроможності, постійне підвищення цін на комунальні послуги, низьку якість медичних послуг і високий рівень міграції.
  • У топ-3 причин цієї кризи, на думку опитаних, увійшли: неефективність політичних процесів, повільний темп реформ і війна з Росією. Пекар акцентує, що пандемія коронавірусу — лише на четвертому місці в цьому списку.
  • Серед причин малої ефективності реформ називають: корупцію, активну протидію з боку олігархів і некомпетентність чиновників. Також спікер виокремлює недостатнє інформування про реформи з боку влади — у форматі «від ідеї до реалізації».
  • В очах українського суспільства є три (відносно) успішні реформи: Збройних сил, діджиталізація та децентралізація. Три найбільших провали, причому для усіх груп респондентів: судова, правоохоронна і антикорупційна реформи у їхньому нинішньому вигляді.
  • Найбільше опитаних (41%) відносять впровадження реформ до відповідальності президента України — Кабмін та Верховну Раду в цьому контексті згадують значно рідше. Серед головних причин провалу економічних реформ: непрофесійність уряду, корупція, діяльність Верховної Ради.
  • При цьому 59% респондентів вважають необхідним ще сильніше посилити роль уряду в економіці, а діяльність приватних підприємств — більше регулювати. Хоча підприємцям довіряє, повністю чи частково, 80−85% опитаних (залежить від того, як сформулювати питання), а уряду — лише 37%.

Отже, згідно з опитуванням, представники бізнес-спільноти мають найвищий рівень довіри — разом із Збройними силами та релігійними інституціями. А Кабінет Міністрів — найнижчий, разом із судами та олігархами. Проте саме уряду, на думку респондентів, необхідно дати більше важелів втручання в економіку та регулювання підприємництва.

«Мій висновок: традиційні уявлення про негативне ставлення населення до підприємців вже час переглянути. Люди почали ставитися до бізнесу значно, значно краще та розуміти його роль в економічних процесах… Але в голові у пересічного громадянина поки що економічна каша, і з цим треба працювати журналістам та економістам», — пише Пекар.

Він резюмував: «Обираючи між високим економічним зростанням попри нерівність, з одного боку, та подоланням нерівності ціною економічного зростання, з іншого боку, респонденти (вибірка репрезентативна щодо всього дорослого населення, окрім окупованих територій) дали голоси за ці дві альтернативи 50:50. Це дуже, дуже серйозний сигнал. Якщо так буде й далі, Україна матиме сильний соціальний запит на економічну свободу».

Читайте також: Львів’яни дізнаються новини з… соціальних мереж

Схожі новини