Передплата 2024 ВЗ

«Нічого не бачу, нічого не знаю…». Росія позбавляє місії ОБСЄ можливості працювати ефективно

Виникає питання: що задумав Кремль?

На днях речник Держдепартаменту США Нед Прайс виступив з заявою, що Сполучені Штати висловлюють «глибокий жаль» через рішення Росії заблокувати продовження мандату спостережної місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» та «Донецьк», що на кордоні з Україною (мова йде не про український Донецьк, а про селище Донецьк на території Ростовської області Росії авт.). Це рішення Росії «зашкодить прозорості та впевненості в регіоні, який цього вкрай потребує», зазначив Прайс. Він закликав Росію змінити позицію і виконати свої зобов'язання в рамках Мінських домовленостей. На його думку, «спостережна місія ОБСЄ на кордоні відіграє цінну роль в прозорості щодо пересування людей та поставок між Російською Федерацією та регіонами східної України, які контролюють керовані Росією сили». Раніше українське МЗС виступило з рішучим осудом рішення Росії і зауважило, що відсутність моніторингу є свідченням планів Росії «продовжувати і збільшувати постачання зброї, військового обладнання, боєприпасів, регулярних військ і найманців на тимчасово окуповану територію України в Донецькій та Луганській областях, що може спричинити подальшу ескалацію в зоні російсько-українського збройного конфлікту».

Нед Прайс нагадав, що ця невелика місія діє з липня 2014 року, і її робота «засадничим чином» пов'язана з зобов'язаннями Росії в рамках Мінського протоколу від вересня 2014 року, який передбачає «постійний моніторинг українсько-російського державного кордону і перевірку ОБСЄ». Теперішнє закриття місії свідчить про наміри Росії взагалі позбутися міжнародного контролю над своїми діями. Але варто подивитися, наскільки ж він був ефективним і в яких умовах працювали міжнародні спостерігачі на пунктах в «Гуково» і «Донецьку»? Виявляється, навіть до вимоги закриття місії Росія поставила її в такі умови, за яких спостерігачі не мали змоги виконувати свою роботу.

Так, лиш «ілюзією контролю» назвав роботу цієї місії сайт «Українська правда» ще в квітні 2018 року. «З літа 2014 року лише 40 метрів проблемної ділянки (з усіх 400 кілометрів порушеного кордону Україниавт.) знаходяться під боязким контролем місії ОБСЄ, розміщеної на території Росії. (Не плутати з СММ ОБСЄ, яка була створена в березні 2014 року, працює виключно на території України і часто звучить в українському інформаційному просторі УП). Спостережна місія на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» ось уже 3,5 року щотижня пише звіти про людей в камуфляжі і машинах з написом «вантаж 200», що курсують між Донбасом і Росією.

Є в звітах і згадка про потяги — спостерігачі вказують, що чують їх звуки, але з-за дерев не можуть визначити, чи завозить Росія таким чином військову техніку бойовикам… Це невеликі майданчики, виділені для місії на території пунктів пропуску. Звідси місія може спостерігати тільки за тим, що відбувається на цих пунктах — а це близько 40 метрів кордону. Крок вправо, крок вліво — порушення мандату.

Коли під час боїв в Іловайську російські військові увірвалися на українську територію, місія ОБСЄ не могла фізично це зафіксувати. Це було на руку російським пропагандистам — вони натхненно множили заголовки з посиланням на спостерігачів ОБСЄ, що ніякі танки через кордон на Донбас не заходять. Розрахунок йшов на російського споживача. Місія обмежена у своїх пересуваннях настільки, що не може навіть оглянути поїзди, які проходять неподалік від пункту пропуску Гуково: «Згідно з мандатом, спостерігач не має права залишати пропускний пункт, щоб подивитися, що відбувається на іншій частині території РФ. Оскільки спостерігач чує, коли проїжджає поїзд, але не може його бачити, ми реєструємо цей факт, і це входить в наш звіт. Крім цього, у нас немає можливості подивитися, тому що ми фізично не бачимо».

Місії також заборонено використовувати будь-які прилади, в тому числі біноклі. За інформацією джерел УП в дипломатичних колах, питання про розширення мандату порушується кожного разу при продовженні місії, але Росія його завжди блокує. «Питання порушує і Україна, і США, і Канада, і ЄС. Єдина країна, яка проти, — Росія. Вони апелюють до того, що в Мінському протоколі записано, що моніторинг повинен бути на українсько-російському кордоні, і, по їхньому трактуванні, це не стосується місії, яка працює на російській території, а належить до компетенції СММ ОБСЄ, яка перебуває в Україні», — говорив співрозмовник УП.

Про цю ж проблему в жовтні 2019 року в газеті «День» писав колишній голова української делегації в Мінську, на жаль, нині покійний Євген Марчук. «Звучить серйозно, — окрема Спостережна Місія ОБСЄ на території Росії… А насправді це обман. Росія створила такі (!) «умови» персоналу ОБСЄ на цих двох пунктах, що вони самостійно навіть не можуть вийти із приміщень, в яких вони знаходяться. Зокрема, скрізь пишеться: стільки то автомобілів, бензовозів-автоцистерн, поїздів, автобусів чи громадян в уніформі військового зразка проїхали чи перейшли «в Україну» чи «виїхали із України в Росію». І ніякого тобі ОРДО чи ОРЛО, а в'їхали «в Україну». В розділі «Конвої» повідомляється такою ж стерильною мовою, що 24 і 25 жовтня в Україну через цей пункт пропуску «Донецьк» прослідував 87-ий російський конвой великих вантажних автомобілів. 24 жовтня — 16 вантажівок і 25 жовтня — 27 вантажівок.

Уявляю собі, як в офісі президента Макрона чи канцлера пані Меркель читають такий звіт ОБСЄ про обстановку на неконтрольованій частині нашого кордону. «Так там все спокійно, нормальна ситуація, кордон нормально функціонує, люди і транспорт спокійно пересуваються через кордон в обидві сторони. Танків і артилерії на кордоні ОБСЄ не фіксує. Обстрілів немає. В чому проблема?» І ні слова про те, що цю частину українсько-російського кордону, як і прилеглу територію ОРДЛО, незаконно повністю контролює Росія, і Україна не має до нього ніякого доступу.

Але «найцікавіша» інформація в цьому звіті ОБСЄ про контроль за рухом поїздів через цю частину кордону в обидві сторони на пункті пропуску «Гуково». Повідомляється, що персонал ОБСЄ за цей тиждень чув звук 19 потягів, які рухалися в обидві сторони, із них вірогідно 10 в Росію і 9 в Україну. Саме «чув», а не бачив. І далі маленька деталь, яка пояснює всю показовість цієї місії на кордоні в «Гуково» і «Донецьку»: «Візуальне спостереження було не можливим тому, що між вагонами… і прикордонним пунктом пропуску, (де базується персонал ОБСЄ), була лісосмуга». І так в кожному тижневому звіті. Тобто росіяни ніколи нікого не випускають із будівлі, де знаходиться ця група ОБСЄ, коли проходять поїзди… Уявімо собі обсяг і номенклатуру вантажів перевезення 19 потягами за тиждень в обидва боки. І ніякого тобі контролю. І у звітах все спокійно. І ніяких тобі вимог чи протестів ні від кого і, ні до кого. Просто прогуркотіло 19 потягів, і все… І для Росії картинка «супер». З Росії в Україну просунуло цих 87 величезних вантажних автомобільних караванів, в тому числі цистерн і бензовозів, перейшли якісь люди в одежі військового зразка, а багато проїхали в приватних автомобілях з затемненими вікнами. Танки і артилерія тут не проходили. А що перевезли 19 потягів за тиждень ніхто не знає, бо чули тільки їх гуркіт тому, що заважала лісосмуга…".

Одним словом, демонстративне знущання зі здорового глузду. І Росія всіх привчила, що це норма, і всі змирилися з цією «нормою».

Так Росія обманювала європейців. А тепер і ця місія закривається, що свідчить про те, що Росія остаточно розв’язала собі руки навіть від такої «сліпої» місії. Виникає питання: що задумав Кремль?

Схожі новини