Передплата 2024 «Добра кухня»

«Від Львова Дубляни отримують... дірку від бублика»

Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення про виключення Дублян зі складу Львівської ОТГ

Раніше таке ж рішення суд ухвалив і щодо Малехова. Рішення про вихід цих двох населених пунктів із Львівської ОТГ не набуло чинності — львівська мерія буде подавати апеляційну скаргу.

Як розповів «ВЗ» заступник міського голови Львова з питань містобудуван­ня Любомир Зубач, наразі для жителів Дублян нічого не зміни­лося, усе працює у звичному ре­жимі. Каже, у рішенні Окружного адмінсуду столиці не визначені механізми його реалізації, є пи­тання і до юридичних моментів. Чиновник переконує, це лише перша судова інстанція, і бо­ротьба за утримання Дублян у складі Львівської ОТГ тривати­ме.

«Львівська територіальна громада продовжує працюва­ти й надавати послуги. Відбули­ся вибори, люди обрали владу, вона працює, — каже пан Любо­мир. — А рішення суду щодо Ду­блян і Малехова — спланована атака. Я вважаю, що це атака на­віть не на Львів, а на державу, на сформований адміністративно-територіальний устрій. Згідно з Конституцією, формування те­риторіального устрою — преро­гатива Верховної Ради, уряду, і суд не може у це втручатися. Це руйнує підвалини державності».

За словами Любомира Зу­бача, у рішенні ОАСК є поси­лання на закон про добровільне об’єднання громад, а насправді і львівська громада, й інші були створені за іншою правовою ба­зою. «Це були зміни до Закону України „Про місцеве самовря­дування“, яким делегували Ка­бінету Міністрів право затвер­дити адміністративні центри і межі громад, — пояснює пан Зу­бач. — Тобто це не має жодного відношення до добровільного об’єднання. А суд посилаєть­ся на цей старий закон. Якщо в Україні є верховенство права, то суд апеляційної інстанції має це рішення скасувати і прийня­ти нове, яким відмовить грома­дянину, який звернувся, у задо­воленні цього позову».

«Перед рішеннями Львів­ської ОДА та Кабміну про на­сильне приєднання до Львова навколишніх громад я зазна­чав, що це йде врозріз з Кон­ституцією, Європейською хартією місцевого самовря­дування, ЗУ „Про місцеве са­моврядування в Україні“ та ЗУ „Про добровільне об’єднання територіальних громад“, — стверджує координатор Ко­мітету захисту прав громад, представник ГО „Громада та ініціатива“ Віталій Горбатен­ко. — Громади будуть оскаржу­вати неправомірні рішення, але в той час домінувала політич­на воля, а не верховенство пра­ва. Сувора реальність така, що Львову немає чим похвалитися щодо поліпшення життя у при­єднаних громадах. Для при­кладу, замість обіцяної частки із 500 млн грн реверсної дота­ції, які Львів віддавав у держ­бюджет, Дубляни отримують… дірку від бублика».

Читайте також: «Це провал: ні е-квитка, ні паркінгів, зате затори та їзда маршруток, як у глухому селі»

Схожі новини