Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Багато хто відмовляється від посади директора школи: хтось не хоче працювати з владою, хтось знає, яка це каторжна робота»

Завершився конкурс на посаду директорів шкіл. Чи матимемо професійних керівників навчальних закладів?

Посприяв конкурсові новий закон про освіту (раніше директори «сиділи» на своїх посадах і 20 років, і більше). Начальник Львівського міського управління освіти Зоряна Довганик розповіла «ВЗ», що прийом документів закінчився 22 липня.

Ці 44 директори, які були звільнені з посад, можуть також подаватися на кон­курс, — зауважила пані Довга­ник. (Загалом у Львові 127 ди­ректорів шкіл. — Авт.). — Це їхнє право, якщо бачать себе на по­саді директора навчального за­кладу. Паралельно ми оголоси­ли конкурс у школах, де керівник був не пенсійного віку, але мав укладений контракт на певний час. Наприклад, ліцей «Галиць­кий», там так само буде відбува­тися конкурсний відбір.

Згідно з новим законом про освіту, керівником одно­го навчального закладу люди­на може бути не більше, ніж два терміни (по шість років). Коли ці терміни спливають, усі охочі мо­жуть знову подаватися на кон­курс, але на керівника іншого навчального закладу.

— Яка основна вимога до претендентів?

— Є вимоги законодавства. Стандартний перелік докумен­тів (освіта, знання української мови, довідка про несудимість). Далі конкурсна комісія вирішує — допускати претендента до конкурсу чи ні. Після цього лю­дина готується. Йде до школи, знайомиться з колективом, за­прошеними учнями. Презентує проєкт, як вона бачить розви­ток закладу освіти. А після цьо­го у режимі онлайн відбудеть­ся конкурс, що триватиме до 19 серпня.

«Цього року ми почали ве­лике перезавантаження осві­ти у нашій громаді, — написав на своїй сторінці у Фейсбуці міський голова Львова Андрій Садовий. — Ви вже чули, що з вересня директори шкіл отри­муватимуть тисячу доларів за­робітної плати. Людина, яка від­повідає за освіту сотень дітей, має отримувати гідну компенса­цію і не думати про те, де взяти гроші для забезпечення себе та своєї сім’ї. Але не менш важли­вими також є професійність та фаховість керівника освітнього закладу. Якісний добір кадрів — надскладне завдання, тому ми вже почали оголошувати кон­курси на директорів для наших шкіл. Зараз є 9 вільних вакан­сій. До кінця року оголосимо ще 35».

Під постом Андрія Садового з’явилося чимало коментарів. Ось деякі з них:

«Перезавантаження не може полягати лише у підвищенні зарплати. Усі 100% директорів повинні бути звільнені! Потрібні нові кадри, бо старі мають рока­ми відпрацьовану схему репе­титорства у школі після уроків і відкати від вчителів, які цим за­ймаються. Тому старі директо­ри нічого змінювати не будуть, яку би зарплату їм не дали. До­ходи від репетиторства значно більші».

«Це все дуже добре, підні­мати зарплати, але є й серйоз­ніша проблема — це нові школи і садочки, особливо в новозбу­дованих житлових масивах. Де мають вчитися діти? Як можна дозволяти будувати стільки бу­динків і не збудувати ні одного садочка чи школи біля них?».

Я спробувала поспілкува­тись з деякими претендентами на посаду директора школи, усі відмовили мені у коментарях. Але «не на диктофон» дещо роз­повіли.

Проблема у тому, що сам кон­курс на посаду директорів ого­лосили чомусь із запізненням. Чи не в ручному режимі обира­тимуть керівників навчальних закладів? Нагадаємо, усіх 44 директорів-пенсіонерів звіль­нили з займаних посад. Керів­ництво управління освіти навіть не прийшло, коли директорам 1 липня віддавали їхні трудові книжки. Тобто, зі слів моїх спів­розмовників, їх «просто викину­ли з освіти».

«Є директори, яких справді треба звільняти, — їм по 70−74 роки. Але є директори, які уже вийшли на пенсію, але вони су­часні, мають значні досягнен­ня, їм вдалось налагодити хо­роші стосунки з колективом, учнями, батьками, — розпові­дали мої співрозмовники. — У міських чиновників почалася агонія, бо директорів 44 шкіл вони звільнили, заступники пішли у відпустку, а хто підготує навчальний заклад до нового навчального року? Багато тих, кому вони телефонують з про­позицією очолити навчальний заклад, відмовляються. Хтось не хоче працювати з цією вла­дою, хтось знає, яка це каторж­на робота! Є такі директори, яких звільнили, і вони уже зна­йшли собі нову роботу… Але не можна так ставитися до людей, які так багато зробили для осві­ти. Бо нерідко на посаду дирек­торів подаються претенденти, далекі від управлінської робо­ти».

Читайте також: «Кафедра культурології і філософської антропології ліквідується. Посада, яку займаєте, підлягає скороченню»

Схожі новини