Передплата 2024 «Добра кухня»

Верховний суд не підтримав Філарета

Колишній глава УПЦ Київського патріархату ставив під сумнів утворення Православної церкви України

Безуспішною виявилася одна із чергових атак (цього разу — юридична) на Православну церкву України. За іронією долі, два роки тому її розпочав почесний патріарх Київський і всієї Русі-України, колишній предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет. Його спроба через суд поставити поза законом утворену ПЦУ (хоча сам стояв біля її витоків) і реанімувати УПЦ КП не знайшла підтримки у представників Феміди.

Філарет скерував у Верховний суд позов щодо глави Православної церкви митрополита Епіфанія, членів Священого Синоду ПЦУ та державного реєстратора Міністерства культури Богдана Северенчука. Вимагав скасувати рішення скликаного ним же Помісного Собору від 15 грудня 2018 року про об’єднання УПЦ КП і УАПЦ, яке до того ж підписав найпершим, а також реєстрацію ПЦУ. І просив відновити діяльність УПЦ КП, яка, нагадаємо, самоліквідувалася через входження до ПЦУ.

Проте Верховний суд не зважив на це прохання Філарета. Рішення Помісного Собору визнав чинним, таким, що було «ухвалено статутними органами релігійного об’єднання у межах своїх повноважень». До того ж ВСУ зазначив, що це рішення є виключно внутрішньою діяльністю релігійної організації, втручання в яку з боку органів державної влади не допускається.

«Опосередковано Верховний суд у такий спосіб показав, що протягом двох років Почесний Патріарх намагався спонукати державу втрутитися у державні справи — зробити саме те, від чого Церква страждала у радянські часи», — зазначив один із підписантів рішення Помісного Собору — Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря), проти якого теж позивався Філарет.

Боротьбу за відновлення саморозпущеного Київського патріархату вражений самолюбством колишній глава УПЦ КП розпочав невдовзі після створення ПЦУ. Відчувалося, він дуже ображений тим, що не його поставили біля керма новоутвореної Церкви. І це при тому, що вона виявила йому високі почесті, а держава в особі президента присвоїла йому звання Героя України. Філарет проводив деструктивні розкольницькі дії щодо Православної церкви України, у своїх публічних виступах часто повторював кремлівські тези про її залежність від Вселенського Патріархату. У ПЦУ закликали Філарета до смирення. Він же намагався зруйнувати те, за що сам так довго боровся…

Схожі новини