Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Заліз на верхню точку водоспаду, послизнувся і упав...»

12-річний школяр львівської школи, на жаль, загинув

Водоспад Кам’янка, що у межах Національного природного парку «Сколівські Бескиди», є популярним місцем серед туристів. Особливо полюбляють туди возити на екскурсію школярів. Фото біля водоспаду Кам’янка є чи не у кожному домашньому альбомі… А ось для учня 6-го класу львівської школи № 82 бажання зробити таке незабутнє фото обернулось трагедією.

Зі слів першого за­ступника директора Національного при­родного парку «Сколівські Бескиди» Василя Галя, че­рез те, що два дні поспіль йшли дощі, вода у річці при­була. «Водоспад, який має шість метрів висоти, був повноводнішим, ніж зазви­чай, — каже пан Василь. — У такі періоди річки особливо небезпечні та підступні. Хло­пець зайшов на верхню точ­ку, звідки падає вода.

Послизнувся на камені і упав у річку… При падінні зачепився за дерево, яке було у воді. Швидше за все, дитина за­гинула від удару, але остаточну причи­ну смерті встановить експертиза та слід­ство".

Один з вчителів намагався урятува­ти дитину. Він роздягнувся та занурю­вався у воду, але, на жаль, не зміг витяг­нути хлопчика… Вода у цій річці завжди холодна, навіть у літню спеку. Рятуваль­ники, зі слів керівництва парку, приїхали через хвилин двадцять. Вони бензопи­лою розрізали дерево і витягнули дити­ну. Учень помер до приїзду «швидкої».

Керівництво парку стверджує, що 12-річний хлопчик послизнувся під час спроби зробити селфі і впав у воду. Він начебто переліз через загорожу небез­печної ділянки у пошуках кращого ракур­су. Та остаточні висновки зробить слід­ство.

Як з’ясували журналісти, група з 44 львівських школярів перебувала на шкільній екскурсії, у супроводі п’яти до­рослих — трьох вчителів і двох батьків. Очевидно, така кількість дорослих є не­достатньою, аби стежити за дітьми. Час­то-густо батьки не їдуть на подібні екс­курсії через брак коштів…

45-річна класна керівничка загиблого школяра потрапила до реанімації Сколів­ської центральної районної лікарні. Після трагедії у неї стався серцевий напад. Про це журналістам розповів директор Ско­лівської ЦРЛ Олег Андрусишин. Окрім того, вчитель, який рятував життя дити­ни, наковтався води та отримав переохо­лодження, тому також доставлений до лі­карні у Сколе.

Голова Держтуризму Мар’яна Олеськів на своїй сторінці у Фейсбуці закликала правоохоронні органи якнай­швидше розслідувати причини загибелі шестикласника.

Вона зазначила, що часто такі турис­тичні тури організовують не ліцензовані туроператори, а приватні особи чи само­стійно батьки/вчителі. Відповідно, немає ні страхування, ні професійного супрово­ду, включаючи підготовлених спеціаліс­тів, які можуть надати першу допомогу, ні відповідальних за те, що може трапи­тись з дітьми.

За словами Мар’яни Олеськів, багато пам’яток, які є потенційно небезпечними, не мають відповідних огороджень та зна­ків попередження про можливу небезпеку — а це перше, над чим повинна працювати громада та національні парки.

«Переймаємо досвід турецьких ко­лег та їх регулювання туристичної галузі. Де, до прикладу, автобус, який перево­зить туристів з аеропорту в готель, по­винен мати відповідну ліцензію на турис­тичні перевезення і бути організованим виключно ліцензованим туроператором. Те ж стосується діяльності гідів. За пору­шення правил передбачені штрафи», — пише Мар’яна Олеськів.

Директор загальноосвітньої школи східних мов та бойових мистецтв «Бу­докан» Олександр Козловський каже: «Як людина з більш ніж 20-річним стажем організації виїздів Україною та Європою дітей та дорослих, мушу зауважити: цієї трагедії не сталось би, якби дорослі, су­проводжуючі особи, уважно дивились за дітьми! Дитина не перелетіла повітрям та не опинилась несподівано там, звідки впала. Вочевидь, дорослі були або сліпі, або не перебували разом з дітьми.

Під час виїздів та проведення табо­рів супроводжуючі особи не належать собі та своїм бажанням. Вони 24 годи­ни на добу не втрачають пильності, пога­но їдять, погано сплять. Це не тільки кри­мінальна відповідальність, а й моральна. У разі трагедії її нести доведеться все життя. Люди, які супроводжують дітей, повинні це чітко усвідомлювати. На такі ролі підходять далеко не всі вчителі та батьки. Та й не всіх дітей треба брати із собою на екскурсію. Куди б ви не запро­шували дорослих і дітей, організатор по­їздки повинен перед тим побувати там сам, бажано з власною дитиною. Більш ніж актуальним є питання вибору пере­візника та контроль його протягом всієї подорожі (якщо це автобус). Під час по­дорожей та таборів в організаторів та су­проводжуючих осіб повинно бути під ру­кою все для створення безпечних умов. У цей набір традиційно входять ліки — від вугілля до джгутів…".

Як повідомили в обласній поліції, тіло дитини скеровано на експертизу, яка має встановити причину смерті.

За фактом слідчі територіального підрозділу поліції відкрили криміналь­не провадження за ч.2 ст. 137 (Неналеж­не виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей, що спричинило смерть неповнолітнього). Санкція статті передбачає покарання — обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або по­збавлення волі на той самий строк, з по­збавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого. Досудове розслідування триває.

Один з екскурсоводів у розмові з жур­налістом «ВЗ» зауважив, що останнім ча­сом чимало «розкручених» екскурсійних місць беруть в оренду. Саме орендар і має нести відповідальність. Саме він має подбати про безпеку під час екскурсій. Екскурсовод каже, наприклад, за два кі­лометри до водоспаду Кам’янка хтось встановив будку. Там за вхід та заїзд ав­тівок та автобусів беруть гроші — від 20 до 50 грн. «У цих місцях недостатньо табли­чок та огороджень, — каже мій співроз­мовник. — Заповідник — сам по собі, ніх­то за цією територією не доглядає. Зате гроші беруть. Коли приїхала поліція, коли сталася біда з дитиною, вони зникли… У заповіднику «Тустань», наприклад, зна­чно кращі умови для туристів. Скелі обго­роджені, є спеціальні фотомайданчики.

Попереду — літні канікули. Тож потріб­но бути вкрай обачними, батьки мають забезпечити максимально комфортні та безпечні умови відпочинку для дити­ни. Провести лікбез із дітьми на тему по­ведінки на дорозі, у громадських міс­цях тощо. А водіїв закликаємо не ганяти! Адже влітку багато дітей катаються на ве­лосипедах, роликах, скейтах між житло­вими будинками. До біди недалеко…

Схожі новини