Передплата 2024 ВЗ

«У всі часи є люди, готові зі зброєю в руках відстоювати свою державу»

29 січня відзначатимуть День ліцею ім. Героїв Крут та 103-тю річницю легендарного бою

29 січня Львівський державний ліцей ім. Героїв Крут урочисто відзначатиме 103-тю річницю легендарного бою під Крутами.

Напередодні у ліцеї побувала журналістка «ВЗ». «За ініціативи Українського інституту національної пам’яті на бій під Крутами вдалося подивитися як на бойову оборонну операцію, яка досягла своєї мети, — розповів заступник начальника ліцею капітан Тарас Гривул. — Ця дата нагадує нам про те, що у всі часи є люди, готові зі зброєю в руках відстоювати свою державу. Хоча історики дотепер сперечаються, бій був 29 січня чи 30-го… Минулого року ми ухвалили рішення, яке підтримала Львівська обласна рада: відзначати День нашого ліцею саме 29 січня».

«Більшовицькі війська, які напали на Українську державу, рухалися двома шляхами — з боку Полтави і з боку Чер­нігова, — розповів Тарас Гривул. — Най­більш боєздатні сили Української дер­жави були відправлені на полтавський напрямок. Але щось у планах більшови­ків Муравйова змінилося, і вони пройшли з боку Чернігова. Станція Крути стала місцем, де їхній наступ на кілька днів зупинили. Сам бій тривав протягом дня. Участь у ньому брали, зокрема, курсан­ти Військової школи, на зразок теперіш­ньої Академії сухопутних військ, які мали бойовий досвід, пройшли Першу світо­ву війну. Були групи добровольців з Віль­ного козацтва, сучасний аналог наших добровольців. І справді були студенти київських університетів і гімназій, які зго­лосилися допомагати. Попри всі атаки ворога, який перевищував чисельність українських бійців у 7−8 разів, оборона була успішною — завдяки 16 кулеметам. Але наші військові не мали бронепоїзда, була тільки гармата на платформі, тож після бою почали організовано відсту­пати. За винятком 28 людей, які у тем­ряві заблукали, втратили орієнтир. І ви­йшли на станцію, зайняту більшовиками, де їх розстріляли… Українські військові, відступаючи, руйнували за собою мос­ти. Це сповільнило рух Муравйова… За­вдяки бою під Крутами вдалося підпи­сати Брест-Литовську мирну угоду, яка згодом допомогла вигнати більшовиків із України».

Зараз «крутян» називають першими українськими кіборгами…

«Ми другий рік поспіль, крім того, що створюємо умови для навчання і прожи­вання ліцеїстів, працюємо над філософі­єю існування нашого закладу, — розповів начальник Львівського державного ліцею ім. Героїв Крут полковник Юрій Гусар. — Філософією відповідальності за своє навчання, за свій фізичний гарт пе­ред колективом, перед батьками. Щоб ці слова клятви, які є, були наповнені зміс­том. Крім того, ми розуміємо, що сьо­годні, в умовах реформування армії, по­трібен зовсім інший офіцер. Офіцер з іншими поглядами, сучасний. Уся наша система навчання спрямовується саме на це.

У Ліцеї ім. Героїв Крут навчається майбутній кістяк Збройних сил України.
У Ліцеї ім. Героїв Крут навчається майбутній кістяк Збройних сил України.

Ми змінюємо підходи, спілкуємося з іншими подібними закладами. Бере­мо щось сучасне, прогресивне, і втілю­ємо це у нашому ліцеї. Сюди приїжджа­ють вчитися діти з Києва, Донеччини, а це свідчить про те, що наша філософія дає свої плоди. На жаль, останнім часом нам довелося розпрощатися з багатьма ліцеїстами. Вступили сюди як у школу-ін­тернат, щоб їх тут перевиховали. Батьки були переконані, що це вдасться зроби­ти саме у цьому навчальному закладі… Таких не маємо права навчати, тому що вони не вмотивовані. Тут мають навчати­ся майбутні лідери, основа Збройних сил України.

Сучасний офіцер має бути лідером у колективі, вільно володіти іноземною мовою… У нашому ліцеї є особливі діти, які потребують особливої уваги. Це діти, батьки яких воювали, воюють або заги­нули. Вони свідомо обирають свій шлях — ідуть захищати державу".

Ліцеїст Андрій Дерев’янко (батько хлопця — учасник АТО) розповів: «Спо­чатку я хотів іти навчатися на ай-ті, але батько розповів про цей ліцей, і я заго­рівся бажанням сюди вступити. Готував­ся до іспитів. У ліцеї стаєш більш фізично витривалим. Навчання тут добряче мож­на підтягнути. Викладачі стимулюють. Але треба мати бажання вчитися, інакше буде важко».

«Ліцей дає хорошу моральну підготовку до різних життєвих ситуацій, — додає Ар­тем Мерзонюк. — Людина стає більш стій­кою до стресів. Отримує якісну професій­ну підготовку. Зараз у молоді проблема з наркотиками та алкоголем… У нашому лі­цеї з цим строго. Навіть якщо у когось зна­йшли одну сигарету чи запальничку, вже готуються документи на відрахування».