Передплата 2024 ВЗ

Під Києвом виготовляли прикраси з... логотипом армії РФ

Ця українська фабрика має львівських власників

«А це не Росія. Це Україна часів Зеленського. У Київській області, на Клавдіївській фабриці ялинкових прикрас, знайшли іграшки на замовлення армії держави-агресора. На них так і написано: „Армия России“. Виявили це під час екскурсії на фабрику, — написав на своїй сторінці у Фейсбуці політолог Андрій Смолій. — Тобто українська фабрика, українські люди роблять ці прикраси на пряме замовлення путіністів. І все нормально. Все в порядку. Так і має бути. Нормально це на сьомому році війни? Причина цього влада, яка прямо потакає „міру“ з РФ, яка заглядає в очі Путіну, яка плює на армію і принижує українську мову. Наслідки будемо розгрібати ще довго…».

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Фото з цими ялинковими прикрасами облетіли усі ЗМІ. В.о. голови правління фабрики Павло Гукасов написав на своїй сторінці у Фейсбуці: «Основою конфлікту стали кульки з лого російської армії, які відвідувачі побачили під час екскурсії на фабриці. Історично склалося так, що одним з ринків збуту продукції була Російська Федерація. У зв'язку з короткою сезонністю бізнесу та в боротьбі за ринок з китайськими виробниками за останні шість років фабрика не змогла повністю відмовитися від російського ринку. Частину річної продукції фабрика поставляла в Росію, замовлення розміщувалися через CRM-систему, що дозволяло максимально оптимізувати і прискорити виконання замовлень в умовах стислих термінів. Економічна криза та введення карантинних заходів призвели до скорочення екскурсійного потоку, що поставило питання про подальше існування фабрики, тому розвиток нових проєктів зайняв основний ресурс мого часу, і всі замовлення від російської сторони йшли безпосередньо без моєї уваги. Через те, що я не поінструктував співробітників, щоб не брали замовлень такого формату, почали його виконання без усякого сумніву. І тільки конфліктна ситуація дозволила мені взяти безпосередню участь у знятті з виробництва цього замовлення. На сьогодні тираж ліквідовано. Конфліктна ситуація дала мені поштовх до зміни налаштувань системи, і надалі всі замовлення будуть безпосередньо проходити цензурний та етичний контроль…».

Ветерани АТО-ООС приїхали на ялинкову фабрику під Києвом, яка виготовляла іграшки з логотипом «Армія Росії», аби пересвідчитися, чи справді скандальні ялинкові прикраси знищили. На місце події прибула поліція. «Що хочете, те й робіть. Паліть мене, бийте. Вляпався», — заявив представник фабрики.

Як з'ясували журналісти «Еспресо Захід», за даними аналітичної онлайн-системи YouControl, власниками великих пакетів акцій ПрАТ «Галімпекс-Клавдіївська фабрика ялинкових прикрас» є зареєстроване у Львові ТзОВ «Фірма Галімпекс-Склодзеркальний завод», яке володіє майже 76% акцій, і мешканець села Зимна Вода, що у Пустомитівському районі, Олег Дацко — власник трохи більш ніж 20% акцій. Своєю чергою, Дацко є засновником та основним бенефіціаром розташованого у Львові склодзеркального заводу, відтак його можна вважати основним власником також Клавдіївської фабрики. Нагадаємо, Олег Дацко очолив підприємство після вбивства 2006 року його батька, Богдана Дацка.

Попри те, що на підприємстві намагаються пояснити, що це був, мовляв, недогляд, у таку версію журналісти не вірять. «Згідно з даними системи YouControl, Олег Дацко є засновником ще низки підприємств у різних галузях — окрім виробництва іграшок, він також займається організацією концертної діяльності, наданням в оренду нерухомості та вантажних автомобілів, комплексним обслуговуванням об’єктів тощо. Крім того, він керівник ТзОВ „Прикарпаттяенерготрейд“, основним видом діяльності якого є торгівля електроенергією. Офіційний власник „Прикарпаттяенерготрейд“ — колишній очільник Галицького РЕМ ПрАТ „Прикарпаттяобленерго“. Натомість кінцевими бенефіціарами підприємства через кіпрські офшори є бізнес-партнер Ігоря Коломойського Геннадій Боголюбов та власник футбольного клубу „Динамо“ Київ Ігор Суркіс. І якщо згадати зв’язок братів Суркісів із кумом Путіна Віктором Медведчуком (зокрема, за даними руху „Чесно“, Григорій Суркіс фінансував партію Медведчука ОПЗЖ), то поява лого російської армії на ялинкових прикрасах фірми Олега Дацка може бути не лише недоглядом, як це намагаються пояснити на фабриці», — пише «Еспресо Захід».

Нещодавно наша газета писала про те, що на львівській фабриці виготовляють іграшки у вигляді черепів. Начальник відділу збуту Львівського склодзеркального заводу Михайло Луцків навіть пообіцяв запросити на екскурсію на підприємство. Журналістка «ВЗ» зателефонувала до пана Луцківа, аби пояснив ситуацію з іграшками для країни-агресора. Але він кинув слухавку. Не дали відповіді й на фабриці, що під Києвом.

Схожі новини