Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Взорвать яркими красками крымскую серость»…

Брак яскравості та позитивності у житті Криму заповнюють… московські стріт-художники

Як відзначають спостерігачі та туристи, після окупації в 2014 році люди на вулицях Криму змінилися. Раніше це були привітні та доброзичливі господарі Криму, які приймали гостей хлібом і сіллю, вином і музеями, піснею і танцями. Тепер справжніми господарями почуваються тут російські приїжджі чиновники та люди у формі російських силових відомств. На вулиці будь-кого можуть зупинити, виясняти особу, мету пересування, понишпорити у сумці.

Щоб якось прикрасити цю нудну дійсність, влада вигадує усіляки розважальні заходи. Після 2014 року більше, ніж півроку з березня по листопад, доки ще світить сонечко, у Криму тривають різноманітні фестивалі, місячники, конкурси, тури російської попси. Мета — відволікти кримчан від скрути, в яку вони потрапили, та від думок про окупацію. Чиновники думають, що вони таким чином формують, хай і показний, але щасливий імідж Криму. Насправді ж все це буяння бравурної музики лише заганяє кримчан у ще більшу нудьгу та тугу за українськими часами.

Але і в Крим прийшла пандемія коронавірусу, а в такий час не пофестивалиш. Одного разу окупаційні органи влади проігнорували вимоги карантину і оголосили туристичний сезон відкритим, правда, аж у липні, то кількість захворювань зросла втричі — з одного боку, хворобу везли у Крим туристи, з іншого, вони самі заражалися у Криму, а потім везли її в регіони Росії. Тому збирати масові фестивалі влада зареклася, принаймні до наступного року, коли знову доведеться фестивалити, щоб якусь усмішку викресати на обличчях людей.

​Але й тут знайшовся вихід. Влада запросила у Крим з Москви групу стріт-художників Desarte365 під керівництвом її засновника Олександра Міліціна. Оплатити тур і роботу столичних стріт-артівців з розмальовування вулиць, технічних шаф, опор мостів, підземних переходів примусили інтернет провайдера «Міранда-медіа».

Газета окупаційної «держради» Криму написала, що художникам поставили задачу «взорвать яркими красками крымскую серость». Розповідають, це тільки перший етап їхньої роботи. Проект «Яскраве місто Криму» розділений на кілька етапів. Зараз перший етап, який придумав і реалізовує кримський оператор зв'язку «Міранда-медіа», спільно з адміністраціями Сімферополя і Феодосії — яскраво розмалювати всі найсіріші та найнепривітніші місця цих міст. Потім проект буде розширений.

Олександр Міліцин розповідає: «Головна наша мета — виховати у росіян (тобто, у кримчан — Авт.) бажання жити у насиченому красою просторі, прибрати з вулиць вандалів, прищеплювати людям почуття прекрасного. Адже сьогодні мало хто відвідує художні виставки, так нехай знайомляться з мистецтвом на вулицях».

Зображення у стилі графіті художники намалювали на різних об’єктах на вулиці Бели Куна в Сімферополі. Ось тільки зобразили Белу Куна не з пістолетом в руках під час розстрілу білих офіцерів. Адже сімферопольці вже багато років домагаються перейменувати цю вулицю, викреслити ім’я вбивці з меморіальних місць Криму. Від рук Бели Куна і Розалії Землячки в 20-х роках у Криму були знищені до 120 тисяч білих офіцерів, які вирішили не виїжджати в еміграцію разом з Врангелем.

Фото з газети «Крымские известия»
Фото з газети «Крымские известия»

Росія вкотре принесла в Крим горе і смуток, а від художників вимагає яскравих почуттів та радості. І вони стараються, але окупаційна сірість не «вибухає» і перемагає…

Схожі новини