Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Метадон робили у «МЕТуніверситеті»

Львівські поліцейські затримали групу наркоділків

Оперативники управління стратегічних розслідувань у Львівській області, слідчі обласного управління поліції спільно з обласною прокуратурою та за силової підтримки спецпідрозділу КОРД затримали наркоділків. Вони виготовляли метадон у лабораторії Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. Гжицького.

Як повідомила речниця де­партаменту стратегічних роз­слідувань Національної по­ліції України Наталя Калиновська, організатором злочинної схеми вия­вився співвласник кальян-бару, виго­товляв наркотики завідувач лаборато­рії навчального закладу, а замовлення приймали з різних куточків країни. Че­рез спеціально створений інтернет-ма­газин та Телеграм-каналі зловмисники продали понад 4 кілограми метадону — на 2,5 мільйона гривень.

Користувачі соцмереж уже «пере­хрестили» Львівський національний уні­верситет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. Гжицького на «МЕТуніверситет»…

Як встановили правоохоронці, до гру­пи наркоділків входило четверо львів’ян. Виготовляв метадон завідувач лабо­раторії університету, використовуючи обладнання навчального закладу. По­тужності лабораторії дозволяли «хімі­ку» виготовити понад кілограм наркоти­ків за один раз. За інформацією видання ZAXID.NET, підозрюваний — завідувач лабораторії електронної мікроскопії кафедри нормальної та патологічної морфології і судової ветеринарії уні­верситету Олександр Зайцев.

Організатор групи — 35-річний рані­ше засуджений за контрабанду нарко­тиків співвласник місцевого кальян-ба­ру «Хаббл Баббл».

Його «правою рукою» був праців­ник цього ж закладу, 25-річний канди­дат у майстри спорту. Він відповідав за фасування та збут наркотиків на тери­торії України. Сам фасував «товар» — у себе вдома і у приміщенні кальян-ба­ру. Замовлення приймав та організову­вав відправлення 21-річний працівник цього ж кальян-бару. Збували метадон через спеціально створений інтернет-магазин та месенджер. Наркотики над­силали поштою після передоплати на банківські рахунки.

Зловмисники постійно змінювали номери телефонів, які використовува­ли під час відправлення метадону. Пе­реважно покупцями були наркозалеж­ні особи, які замовляли від одного до кількох грамів наркотику. Як повідомила прокурорка Львівської області Іри­на Діденко, доза 1 грама метадону на «чорному ринку» коштує від 600 грн. Це напівсинтетичний наркотик, забороне­ний у всіх країнах через високу смерт­ність. Самі ділки метадону не вживали. Правоохоронці наголошують, що ла­бораторію з виготовлення метадону у Львові задокументували вперше.

Під час досудового розслідування поліцейські задокументували факти ви­готовлення та збуту майже трьох кіло­грамів наркотиків. Під час санкціоно­ваних обшуків вилучено понад кілограм метадону.

Наразі всіх наркоділків затримали у порядку статті 208 Кримінально-про­цесуального кодексу України. Їм пові­домлено про підозру за ч. 3 ст. 307 (не­законне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засо­бів, психотропних речовин або їх анало­гів, вчинення кримінального правопо­рушення у складі організованої групи) Кримінального кодексу України. Цей злочин карається позбавленням волі на строк від 9 до 12 років з конфіскаці­єю майна.

Трьом фігурантам справи про нарко­дилерство у львівському виші вже обра­ли запобіжні заходи. Так, організатору суд обрав тримання під вартою — з мож­ливістю внесення понад 630 тис. грн за­стави, двом виконавцям — тримання під вартою із заставою у 420 тис. грн. За­побіжний захід стосовно четвертого фі­гуранта суд мав обрати 2 вересня. У прокуратурі Львівської області наголо­сили, що оскаржуватимуть це рішення в частині визначення розміру застави, оскільки суми є недостатніми.

Схожі новини