Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Була людина в СДПУ (о), то що її розстріляти?»

Так відповів на пресконференції ректор Львівського університету ім.І.Франка Володимир Мельник, відповідаючи на гостре запитання щодо скандального присвоєння почесного звання доктора Василю Кременю

Фото пресцентру університету
Фото пресцентру університету

У Львівському університеті ім.І.Франка відбулась пресконференція за участі ректора Володимира Мельника. Під час цієї зустрічі були озвучені декілька гострих питань, які стосуються рішення університету присвоїти почесне звання доктора ексміністру освіти Василю Кременю, який свого часу був обраний до Верховної Ради за списком медведчуківської партії СДПУ (о). Підіймалося питання щодо приміщень навчального закладу, які нібито планують продати… Окрім цього, керівництво Франкового вишу звинувачують у тому, що вони сприяють ухиленню від армії особам, які вступають до магістратури та аспірантури… Журналістка «ВЗ» побувала на пресконференції в університеті.

За підсумками вступної кампанії Львівський національний університет імені Івана Франка — традиційно у трійці лідерів серед закладів вищої освіти України. У 2023 році до ЛНУ подано 32 731 заяву від вступників на бакалаврат та 6919 заяв від вступників до магістратури.

Ректор Володимир Мельник зауважив, що довіра в абітурієнтів не лише до Львівського університету, але й до Львова. Слід зауважити, що абітурієнтів з центральних, східних та південних областей цього року побільшало. В університеті розробили понад 200 положень, які унормовують роботу навчального закладу. Там підійшли до управління таким чином, що основні функції в університеті виконують кафедри та факультети. У навчальному закладі функціонує 21 лабораторія, з сучасним обладнанням. Проводиться ремонт аудиторій. В університеті — 34 корпуси, з них 14 — пам’ятки архітектури.

Університет цього року не проводитиме 1 вересня святкових заходів, натомість у навчальному закладі відбудуться зустрічі першокурсників з викладачами та кураторами. У такий спосіб студенти зможуть ознайомитися з розкладом занять та розпорядком навчання.

Щодо укрупнення (злиття) університетів, зі слів ректора, жодних офіційних розмов за останні пів року про це не було. А ось щодо місць в студентських гуртожитках, то їх бракує. На сьогодні таких місць — 5200 (понад тисяча — дефіцит). Є потреба розробити на державному рівні програму розвитку гуртожитків, аби якомога більше студентів залишалися навчатися в Україні, а не виїжджали за кордон. Вартість проживання у гуртожитку за місяць — 800 грн. (40% від стипендії). Цих коштів на утримання гуртожитків явно бракує.

Журналістка «ВЗ» запитала ректора, щодо присвоєння почесного звання доктора Василю Кременю. Чи не будуть це рішення відкликати? У попередньому інтерв'ю для «ВЗ» Володимир Мельник зауважив, що відчуває великий дискомфорт щодо цього рішення… У соцмережах таке рішення університету зазнало нищівної критики.

— Досі відчуваю великий дискомфорт, — каже Володимир Мельник. — Розмови про те, що Кременю треба присвоїти це почесне звання, точилися понад пів року. Якщо хтось в університеті каже, що він не знав, не чув, це не відповідає дійсності.

Я познайомився з Кременем у 2002 р., коли працював в обласній адміністрації. Ми мали великі програми по комп’ютеризації шкіл області, по будівництву шкіл… Співпрацювали, коли Василь Кремень став президентом Академії педагогічних наук. Проведіть журналістське розслідування: якою була позиція міністра освіти Кременя під час Помаранчевої революції? Хоча відомий той факт, що Кремень написав листа всім ректорам, що він забороняє виключати студентів з навчальних закладів, якщо ті ходять на мітинги. Більше того, київських ректорів зобов’язав: «Якщо треба, поселяйте студентів в гуртожиток». Тобто є людські виміри Кременя, є українські виміри. Це моя особиста позиція.

Ви пам’ятаєте 2010 рік, — продовжив розмову ректор. — Табачник — міністр освіти. Довший час, коли ми обрали Івана Вакарчука ректором, Табачник його не призначав. Дві особи звернулися до міністра Табачника, що це неприпустимо. Перший — це Кремень. Другий — приятель Івана Вакарчука. Треба тут дивитися трішки ширше на ці питання. Кремень підтримував Ющенка на виборах… Була людина там (в СДПУ (о) — Авт.), то що його розстріляти? Він своєю роботою показав, хто він такий. Людина — не те, що про неї говорять, і навіть не те, що вона про себе думає. Людина — це низка її вчинків.

Я вважаю, що університет має право робити те, що він зробив. А це питання підіймається журналістами, щоб привернути увагу… Якщо ми зробили щось, що не відповідає вашим цінностям, то це не означає, що ми неправильно це зробили. Я вважаю Кремень зробив багато для українського суспільства, він — українець.

(У коментарі для «ВЗ» професор Львівського університету Василь Лизанчук зауважив, що за таке рішення у відкритому режимі проголосували одноголосно — 65 голосів «за». Утім вчена рада університету мала би глибше вивчити цю особистість і його діяльність. І не лише наукову, але й суспільно-політичну. Доповідачі розповідали про позитивні речі, наукові здобутки. Перелічили його праці. Якби доповідачі наголосили на таких дражливих моментах, не було б підстав для зайвих розмов. Жаль, що так сталося… «.)

— Тобто рішення університету залишається в силі, я правильно розумію? — уточнюю у ректора.

— А ви ще сьогодні будете працювати у «Високому Замку»? Так само і ваше запитання некоректно звучить…

- В Інтернеті шириться інформація, що університет продав приміщення правничого коледжу, — я не встигла договорити, ректор зреагував миттєво, почав помітно нервувати та злитися…

— Я вже давав сьогодні відповідь, що це неможливо. А ви поширюєте ганебну неправдиву інформацію. Як це можна продати? Там ще писали, що продається приміщення геологічного факультету…

— А площу перед університетом не продаєте? — скептично зауважив один з присутніх журналістів.

— Це Андрія Івановича запитайте, — відповів ректор. — Два ЗМІ поширили неправдиву інформацію чотири роки тому про будівництво підземного паркінгу біля університету. Юридично цього не може бути — це паркова зона.

— Керівництво Львівського університету звинувачують у тому, що воно сприяє ухиленню від армії особам, які вступають до магістратури та аспірантури. Яка ситуація з цією проблемою?

— Так, кількість чоловіків, які вступають до магістратури та аспірантури збільшилась. Університет не має бути потенційним місцем уникнення від мобілізації. Є стільки запитів, що треба якийсь відділ створювати…

Магістратура має свої траєкторії вступу. Потрібно мати освіту бакалавра, скласти тест. А далі — вступ за рейтингом. Є окремі спеціальності, коли вступ обумовлений спрощеною схемою. В аспірантуру беремо підготовлених людей з базовою освітою і готових до наукової роботи. Для мене не переконливо, коли людина 20 років тому закінчила факультет, а тут раптово у неї з’явилось бажання до наукової роботи. За ці 20 років вона ні разу на кафедрі не була. Вона не написала жодної статті. Ні разу не виступала на наукових семінарах і конференціях. Я вважаю, що така людина не готова до такої роботи. Університет повинен мати свою позицію у цьому питанні.

P.S. Наприкінці пресконференції відповідальні викладачі, які підійшли до мене, пояснили, що за адресою вул. Дорошенка, 33, розміщений юридичний факультет. Оскільки правничий коледж був ліквідований декілька років тому. Геологічний факультет розташований на вул. Грушевського, 4. Це найстаріший корпус університету. Окрім геологічного факультету там ще є біологічний, є два музеї. В обох приміщеннях проводяться заняття, питання про продаж не може стояти, бо це державна власність.

Схожі новини