Передплата 2024 «Добрий господар»

Чи вчинили Зеленський з Єрмаком державну зраду?!

Журналіст Юрій Бутусов описав деталі спецоперації з «вагнерівцями» і дійшов висновку, що глава ОПУ Єрмак зірвав унікальну спецоперацію СБУ

За словами Юрія Бутусова, понад рік тому була розпочата безпре­цедентна операція українських спецслужб з розшуку та затри­мання 28 терористів, які живуть у Росії, з метою забезпечення правосуддя і поповнення «об­мінного фонду» для проведення обміну полоненими, який блокує Росія. Який би то був потужний обмінний фонд!

У складі групи планували затри­мати двох терористів, причет­них до знищення Boeing МН-17 під Торезом, одного терориста, при­четного до знищення Іл-76 в Луган­ському аеропорту, одного терориста, причетного до знищення АН-26 по­близу Луганська. При цьому 9 теро­ристів з 28 були громадянами України і використовували українські паспор­ти. 11 осіб з групи вже були у базі роз­шуку «Миротворець».

«Цю групу у ЗМІ назвали вагнерів­цями, але у реальному «Вагнері» біль­шість з них не служили. Вони були на­йманцями, яким все одно, за кого воювати. У ході вербування найман­ців вони дали докладні свідчення на відео про свої злочини на території України — хвалилися, думаючи, що показують рівень своєї «кваліфікації», — пише журналіст.

За його даними, українські спец­служби виявили цих терористів, а по­тім запропонували їм вигідну «ро­боту» від імені російської приватної військової компанії «МАР». Вона була створена 2014 року у Санкт-Петербурзі для вербування найман­ців на війну проти України, але у 2018 році засновники її закрили.

Легенда була така: вони мають охо­роняти нафтові вишки у Венесуе­лі, звідки терористам начебто надій­шло запрошення. Набрали групу з 33 осіб (крім 28 терористів були і випад­кові люди). Згідно з планом, 24 лип­ня водій Геннадій Кумпан повинен був перевезти всю групу через Москву прямо у Мінський аеропорт, не затри­муючись у Білорусі ні на годину, звід­ки вони мали 25 липня вилетіти рей­сом «Мінськ — Стамбул» у Туреччину", — розкрив план Юрій Бутусов. «Але лі­так з певних причин приземлився би в Україні, терористи були б затримані, а пасажири і екіпаж змогли б продовжи­ти політ», — додав він.

24 липня начальник ГУР МО Укра­їни Василь Бурба спільно з першим заступником голови СБУ Русланом Баранецьким прийшли до президен­та для доповіді щодо проведення фі­нальної частини спецоперації — ви­льоту терористів із Мінська. У кабінеті із Зеленським були присутні голова Офісу президента Андрій Єрмак, пер­ший заступник секретаря РНБО — го­лова комітету з розвідки Руслан Дем­ченко, заступник голови ОП з питань оборони Роман Машовець, секретар президента Марія Левченко.

За даними джерел Бутусова, на нараді Єрмак заявив, що операцію проводити не можна. Послався на пе­реговори з Дмитром Козаком, поміч­ником президента Р Ф Володимира Путіна, що затримання терористів за­вадить початку чергового перемир’я на Донбасі 27 липня і зажадав пере­нести початок операції.

«Керівники спецслужб сказали, що терористи вже у дорозі, зареєстрова­ні на рейс, і зупинення операції може призвести до провалу. Операція готу­валася більше року і пов’язана із за­триманням терористів, які перебу­вали у розшуку в Україні, становлять інтерес для правосуддя Нідерландів, що ніяк не пов’язано з Мінським про­цесом. Але послухали Єрмака і вирі­шили операцію призупинити і пере­нести на 30 липня, щоб було зручніше спілкуватися з Москвою», — ствер­джує журналіст.

Відтак 25 липня на рейс «Мінськ-Стамбул» не прийшли одразу 33 за­реєстровані пасажири. Вони засели­лися в один із санаторіїв з наказом чекати нового вильоту.

Отже, виліт був призначений на 30 липня. А 29 липня спецслужби Білорусі затримали всю групу. Президент Олек­сандр Лукашенко заявив, що мета гру­пи — участь у масових заворушеннях на виборах у Білорусі 9 серпня.

31 липня Офіс генерального про­курора України скерував подання до прокуратури Білорусі з проханням про екстрадиційний арешт затрима­них та видачу їх в Україну. Жодної від­повіді з Білорусі не надійшло.

3 серпня президент Зеленський знову зібрав на нараду ту ж групу осіб. Начальник ГУР М О Бурба заявив про провал дороговартісної опера­ції щодо захоплення терористів, і що причина, на його думку, зрада. Бур­ба зажадав почати перевірку всіх, хто знав про операцію. Зокрема, вима­гав провести перевірку Єрмака, Дем­ченка і Машовця на поліграфі. Нато­мість Єрмак висловив невдоволення, що інформація про провал з’явилася у партнерів України зі США.

А 5 серпня звільнили Василя Бур­бу. 7 серпня Путін провів переговори з Лукашенком про видачу всієї групи терористів в РФ. 14 серпня Генпро­куратура РФ заявляє, що затримані у Білорусі терористи видані в Росію.

«Група повинна була вилетіти но­вим рейсом 30 липня, за 9 днів до мо­менту проведення виборів у Білору­сі, тобто не могла нести загрозу для спецслужб Білорусі. Ніякої зброї, ні­яких контактів з політичними рухами, які могли б призвести самі собою до такої масштабної операції, не було», — вважає журналіст.

По-друге, пише він, зважаючи на тісну співпрацю між Білоруссю і Росі­єю у сфері спецслужб, очевидно, що якби у них спочатку була агентурна ін­формація, вони б не допустили виїз­ду терористів у Мінськ та реєстрації на рейсі.

Або ж постаралися використову­вати ситуацію у своїх інтересах. На­приклад, записали б відео із затри­маними. Очевидно, білоруси і росіяни не мали точної інформації про обста­новку, їхні дії були спонтанними.

По-третє, витік інформації відбув­ся з України, найбільш імовірно, з тих кіл, які працюють на зближення з Ро­сією ціною будь-яких поступок і ма­ють доступ до таємної інформації найвищого допуску.

На думку Бутусова, джерело про­валу захоплення терористів — неза­плановане перенесення термінів їх вильоту.

«Це рішення ухвалив глава ОП Єр­мак. Мотиви зірвати операцію він озвучив сам — не хоче зіпсувати свої стосунки з Козаком — помічником Пу­тіна», — резюмував журналіст.

За словами Бутусова, президент Зеленський схвалив такі дії Єрмака і звільнив начальника ГУР Міноборони України Василя Бурбу, який вказав на зрадницькі дії глави ОПУ. «Цим звіль­ненням президент України врятував високопосадовців від проходження перевірки та кримінальної справи», — вважає Бутусов.

Схожі новини