Передплата 2024 «Добра кухня»

«Сакральна» цифра – сім районів

Чому на Львівщині визна­чено саме таку «нарізку» ра­йонів – сім, а не шість чи вісім

Кореспорндент «ВЗ» запитала у т.в.о. голо­ви департаменту еконо­мічної політики Львівської ОДА Степана Куйбіди:

«Ви­значення кількості районів — прерогатива Кабінету Міні­стрів. ЛОДА тут була швидше дорадчим голосом. Попри це пригадую 2019 рік, коли про­фільне міністерство ще тоді декларувало намір про ство­рення п’яти районів на Львів­щині. Згодом ЛОДА подала свою пропозицію на шість ра­йонів. Я був на нараді у мініс­терстві, і концепцію з шести районів там схвалили. За де­який час ця процедура фіна­лізування реформи була від­кладена у довгу шухляду. Але тепер, коли зрозуміли, що по­трібно заходити на вибори на новій адміністративно-те­риторіальній основі, Кабмін і ВР взялися до цих остан­ніх штрихів у реформі. Це вже був 2020 рік. На консульта­ціях, які організовувало Мі­ністерство розвитку громад і територій, було обговорено питання щодо районування і підтримано концепцію шес­ти районів. Але тоді окремі експерти висловилися щодо можливого сьомого району, а саме — Яворівського. Експер­ти стверджували, а Міністер­ство підтримувало, що ме­тодологічно це допустимо. Відтак пропозиція Кабміну до Верховної Ради була вже сім районів.

Але ми досі не розуміє­мо правил гри. Йдеться про компетенції і фінанси, які бу­дуть закріплені за цим рівнем районів. Якщо це тільки пи­тання організації державної влади, то укрупнення районів — хороший кейс з точки зору концентрації фінансових і людських ресурсів. Нинішній адмінтерустрій є застарілим, це радянський пережиток. Вже давно напрошувало­ся, щоб його змінили. Якщо ж говоримо, що на рівні ра­йонів має бути самовряд­ність, маємо розуміти, які компетенції будуть відведені цій самоврядності. Великий знак питання — фінансовий ресурс. Тобто коли розумі­тимемо чітке розмежування компетенцій і чітке розмеж­ування фінансів, тільки тоді зможемо аналізувати, до­бре утворені ці сім районів чи зле. Сьогодні це гадання на кавовій гущі".

— Чому ці райони такі не­рівномірні? Львівський на більш ніж мільйон населен­ня, інші — маленькі.

— Львівський район тільки тому великий, що там є міс­то Львів. Але кількість насе­лення — не ключовий показ­ник у цій історії. Має значення інституційна, фінансова спро­можність, логістика, адміні­стративна складова, інфра­структурна складова. Тобто є низка критеріїв. Для цьо­го є спеціальна методологія. Консультації з цього приводу проводили чиновники, екс­перти, представники держав­них структур і всеукраїнських асоціацій. Тобто громад­ськість з районів була. Крім того, кожен із районів був ак­тивний у процесі децентралі­зації. Від них була колосальна кількість звернень. Не можна сказати, що не було обгово­рення. Було обговорено до­статньо, а може, навіть заго­ворено…

Схожі новини