Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Керівником фонду для боротьби з коронавірусом виявився експартнер Коломойського

Це підприємець Борис Баум.

Він відомий своїми зв'язками з Офісом президента та бізнесом в Росії

Про це пише видання «Бабель».

Зокрема, відомо, що вже у розпал пандемії, 5 квітня, Баум очолив благодійний фонд «Прайм», а вже наступного дня став його кінцевим бенефіціаром.

Офіс президента приєднав фонд «Прайм» до кампанії зі збору коштів після того, як інший фонд («Корпорація Монстрів» (КМ), заявив про вихід із кампанії. Власник К М Андрій Ставніцер заявив про вихід в той же день, коли Борис Баум очолив благодійний фонд.

Залишки грошей на своїх рахунках, а це понад 22 млн грн, КМ перевів «Прайму».

Виданню підтвердила цю інформацію керівниця К М Катерина Ножевнікова. Вона уточнила, що пізніше з цих 22 млн КМ брав гроші, щоб закрити попередні контракти із закупівлі медобладнання та респіраторів.

Як наслідок у «Прайму» мало залишитися близько 15 млн грн

Загалом близько 50 млн грн загальної суми, яку Фонд з ліквідації наслідків COVID-19 забрав на боротьбу з епідемією COVID-19 пройшли через рахунки «Прайму», інші зібрав КМ.

Раніше заступник голови ОП та секретар Координаційної ради з протидії поширенню COVID-19 Кирило Тимошенко заявляв, що всього Фонд з ліквідації наслідків COVID-19 зібрав майже 375 млн гривень. Значна частина допомоги у боротьбі вірусом надійшла від представників бізнесу.

Читайте також: Допоміг би, та з грошима скрутно. Коломойський відповів на заклик Зеленського посприяти боротьбі з епідемією — ЗМІ

Зазначимо, Борис Баум — громадянин Латвії, який до та після початку війни З РФ працював з російсько-українською групу VS Energy. Він входив до наглядової ради Нікопольського заводу феросплавів, де VS Energy стала партнером Ігоря Коломойського і Віктора Пінчука. Мав кіпрську фірму, яку пов'язували з російської лотереєю, але називав її неактивною.

Видання пише, що Баум є головним претендентом на пост глави нової Комісії з регулювання азартних ігор в Україні, а його ім'я пов'язуютьі з організацією контрабанди на чартерних рейсах із Китаю та організацією кібератак на українські ЗМІ.

Схожі новини