Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Буря» перегукується з тим, що зараз відбувається з нами"

У Театрі імені Марії Заньковецької за кілька днів — прем'єра. 12-та у цьому театральному сезоні

Фото: Юрій Радіонов
Фото: Юрій Радіонов

Не встигли стихнути овації після «Червоної рути», якою минулими вихідними заньківчани у доброму сенсі цього слова збурили львів'ян, як у Театрі імені Марії Заньковецької уже заявили про ще одну прем'єру. 19 травня на сцені «Стрих» заньківчани покажуть виставу «Буря» — за останньою п'єсою-трагікомедією Вільяма Шекспіра.

Над постановкою працює харківська режисерка Оксана Дмітрієва. Це її перша робота у Львові. Про це журналістам творці «Бурі» розповіли напередодні прем'єри.

Фото автора
Фото автора

Як з’ясувалося, Оксана Дмітрієва є головною режисеркою Харківського театру ляльок, тож елемент лялькового театру все ж присутній у виставі. Однак постановка «Бурі» — це казка для дорослих, за словами режисерки, «про те, що людство не може подорослішати, про манію величі та цей божевільний світ».

Режисерка вистави "Буря" Оксана Дмітрієва. Фото автора
Режисерка вистави "Буря" Оксана Дмітрієва. Фото автора

— Зараз такий необхідний жест — жест допомоги, єднання, спроба щось змінювати у цей буремний час, знайомитися і пізнавати одне одного, — розповіла Оксана Дмітрієва на пресконференції. — Для мене це головне у цій роботі. Зустріч з чудовою командою заньківчан, знайомство з іншою школою — фантастичний досвід.

За словами заступниці керівника літературно-драматичної частини театру Тетяни Батицької, «Буря» Вільяма Шекспіра — один з найскладніших творів, постановка якого не всім вдається. А Оксана Дмітрієва зуміла підібрати ключик до цієї постановки.

— Людям дано рай, — сказала режисерка. — Але чому людина не змінюється, чому вона хоче все зіпсувати, для чого людина хоче перетворити будь-який рай на пекло. Чому талановита людина може перетворитися на чудовисько? Зрозуміло, ми не можемо забувати, що йде страшна війна, тож її відлуння є і у нашій виставі. Ми маємо про це пам’ятати й ніколи не забувати. Наша «Буря» перегукується з тим, що зараз відбувається з нами. Театр повинен відгукуватися і розмовляти з глядачем на такі страшні теми.

На головну роль у виставі «Буря» запросили відомого актора театру і кіно Олега Стефана, який свого часу багато років працював на сцені театру Леся Курбаса у Львові, а тепер він актор Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.

Виконавець головної ролі Олег Стефан. Фото автора
Виконавець головної ролі Олег Стефан. Фото автора

— Я давно мріяв попрацювати з Оксаною Дмітрієвою, — сказав виконавець головної ролі Олег Стефан. — У Театрі імені Марії Заньковецької - чудова атмосфера. Відкрито вікна і двері, і навіть «Стрих», по всіх напрямах йде оновлення, тут гуляють різні мистецькі вітри, керівництво театру запрошує цікавих людей. У театрі - йде процес, який манить. Можливо, багатьох це здивує, але наша прем'єра — уже 12 у цьому театральному сезоні. Я взагалі приємно здивований: на кількох сценах театру одночасно йде три і навіть чотири вистави, тож акторам доводиться багато працювати. Мені це подобається.

Схожі новини