Передплата 2024 «Добрий господар»

«У житті Віслюк навряд чи прозріє...»

Навколо пакистанського мультфільму «Король Віслюк» в Україні виник скандал: владу запідозрили у цензурі

Соціальними мережами почало ширитись повідомлення про те, що мультфільм «Король Віслюк» був знятий з українського прокату через те, що українське озвучення головного героя з відповідними ремарками та інтонаціями робить проєкцію на президента Володимира Зеленського.

«Король Віслюк» — мультфільм па­кистанського виробництва. Світова прем’єра анімації відбулася 12 груд­ня 2018 року. Українська — рівно че­рез рік. За сюжетом, головний герой — віслюк Мангу — прислухався до на­путніх слів батька, що будь-які мрії мо­жуть здійснитися. Мангу вирішив, що не обов’язково жити як віслюк, навіть якщо ти таким народився. «Нам потріб­ний народний кандидат, навіть якщо це буде віслюк», — казали жителі країни. Коли у країні відбувалися вибори но­вого глави, Мангу несподівано став лі­дером держави. Віслюк не знає правил етикету і зовсім не розуміється у полі­тиці, але дуже хоче зробити країну ве­ликою, щоб її громадяни добре жили.

Щось пакистанський автор таки знав, коли знімав цей мультфільм? Бо натяк таки дуже прозорий… І, звичайно, поста­ралися автори україномовного озвучу­вання «Короля Віслюка». Лише за однією фразою «Дякую, дуже дякую» з вуст го­ловного героя можна сміливо проводи­ти паралель із Зеленським. Блогер Євген Махревич, переглянувши мультик, напи­сав: «Таке враження, що знімали на осно­ві нашої країни. Директор телеканалу і кілька радників царя домовилися і зро­били піар-кампанію Віслюкові. Про ньо­го говорили тільки позитивне, натомість про царя Лева — лише негатив. Простий народ вибрав Віслюка собі царем, рад­ники вказували йому, куди кого при­значити, а самі керували замість нього. Віслюк у той час відпочивав. Цей мультфільм треба було показати рік тому — пе­ред виборами. Лише в останні десять хвилин мультика Віслюк прозрів і почав рятувати країну. Але ж це казка, у жит­ті Віслюк навряд чи прозріє…». І порадив подивитися мультик усім, і «зелене брат­ство» запросити на перегляд.

Відтак багато хто запідозрив, що президенту країни не сподобалось, як його у такий спосіб тролять (висмію­ють), і хтось з його найближчого ото­чення порадив зняти мультфільм з про­кату. Якщо це так, то це не що інше, як вияв цензури, забороненої в Україні. «ВЗ» поцікавилася щодо зняття з прока­ту стрічки у керівництва «Планети Кіно». Там нам пояснили, що ніхто через цен­зуру «Короля Віслюка» з прокату не зні­мав. Просто у прокату вийшов термін. І додали, що у фейсбуці є офіційна сторін­ка «Юкрейніан Філм Дистриб’юшн», де розміщено заяву самого дистриб’ютора: «Змушені звернути вашу увагу на те, що в останні дні у соціальних мережах почала поширюватися неправдива інформація про передчасне зняття з прокату муль­типлікаційного фільму «Король Віслюк». Як дистриб’ютор цього фільму, офіційно підтверджуємо, що реліз картини здій­снювався згідно з планами нашої компа­нії, у терміни, узгоджені в договорах з кі­нотеатрами. Прокат фільму закінчився у переддень Нового року у зв’язку з ви­ходом на екрани великої кількості нових проєктів.

Просимо припинити поширення не­правдивої інформації у соціальних ме­режах і на новинних сайтах та не вда­ватися до маніпулювання громадською думкою у подальшому".

Коментар для «ВЗ»
Микола Княжицький, народний депутат України

Є дистриб’юторська компанія, яка надавала цей мультфільм у кінотеатри. Теоретично, можна звернутися до цієї компанії з проханням не показувати цьо­го фільму і навіть компенсувати збитки. Зрозуміло, офіційно ніхто не буде го­ворити, що таке було зроблено. Щодо цього конкретного випадку не можу ні­чого сказати, бо сам ще «Короля Віслюка» не дивився, хоча читав різні версії: і про те, що був вплив на компанію, тобто була цензура, і що просто закінчився термін прокату. Можна подивитися, як цей мультфільм проходить в інших кра­їнах, як довго він був у них у прокаті. Коли це порівняємо, тоді зрозуміємо — чи він всюди йшов лише два тижні, чи в інших країнах йшов довше… Це буде не­прямим доказом того, що на компанію хтось здійснював вплив.

Цифра

900 тисяч гривень зібрав в Україні під час прокату «Ко­роль Віслюк». Порівняно з мільйона­ми, що лише за вікенд збирають інші анімаційні стрічки, це низька цифра.

Схожі новини