Передплата 2024 «Добрий господар»

Politico: у Facebook повно антиукраїнської пропаганди

Перед виборами до Європарламенту кремль бомбардує країни ЄС брехливою політичною рекламою, яку за гроші розміщує на платформах компанії Meta

Соцмережа Facebook стала засобом поширення антиукраїнської брехні, якою кремль бомбардує різні країни ЄС. Ілюстрація thedailybeast.com.
Соцмережа Facebook стала засобом поширення антиукраїнської брехні, якою кремль бомбардує різні країни ЄС. Ілюстрація thedailybeast.com.

Як зазначає портал Politico, серед головних цілей оплаченої росією реклами, розміщеної перед червневими виборами до Європейського парламенту в соціальній мережі Facebook, опинилися Польща й Італія. Це насамперед антиукраїнський контент, головна мета якого — ганьбити Україну в очах європейців і брехати про військову допомогу нашій країні.

За даними дослідників із неурядових організацій AI Forensics і CheckFirst, у травні до понад трьох мільйонів користувачів Facebook у Франції, Німеччині, Італії і Польщі дійшли близько 275 проплачених публікацій антиукраїнського й антиєвропейського змісту.

«Поширення незаконної реклами, що порушує правила соціальних платформ, є тривожним дзвіночком і для Meta, і для органів регулювання, — вважає співзасновник CheckFirst Амаурі Лесплінґарт. — Ті та інші повинні ретельніше дотримувалися встановлених правил».

«Цинізм українських злодіїв іноді нас дивує»…

Як інформує Politico, незалежні експерти виявили тисячі фейкових акаунтів, які розмістили платну рекламу на платформах компанії Meta — аби просунути російську брехню у кількох великих європейських країнах.

«Для України немає місця в Європейському Союзі», — стверджували п’ять таких рекламних оголошень. А от приклад російської пропаганди, скерованої на користувачів Facebook у сусідній Польщі: «Усі ми давно і звикли до постійних повідомлень про крадіжки в Україні, але цинізм українських злодіїв нас іноді дивує»…

«Вони відбирають наше майбутнє»… Такі платні рекламні оголошення італійською мовою розмістили у соцмережі Facebook дев’ять різних фейкових акаунтів (облікових записів). Усі вони запостили те саме фото, датоване… 2014 роком. Черга безробітних в іспанському Мадриді зображає чергу українських іммігрантів, які 2024-го претендують на італійську «соціалку»…

"Наші лідери мають інвестувати в Італію, — ішлося у тій проплаченій рф рекламі. — А вони натомість витрачають мільярди наших грошей на чужу війну в Україні, жертвуючи заради цього нашим майбутнім".

Що на все це каже Meta? «Ви всьо врьотє»

Як підрахували експерти AI Forensics і CheckFirst, принаймні у 16 країнах ЄС понад 65% рекламних оголошень, пов’язаних із політичними й соціальними проблемами, не позначалися на Facebook як рекламні. А компанія Meta видалила лише менш як 5% брехливих реклам, проплачених рф. І це при тому, що чимало користувачів на таку брехню регулярно скаржаться. Але… «Рекламу не видалено», — зазвичай відповідає Facebook. Мовляв, стандартів нашої спільноти антиукраїнська брехня не порушує…

Як і слід було очікувати, висновки незалежних експертів щодо участі платформ Meta у поширенні антиукраїнської пропаганди кремля компанія поставила під сумнів. Мовляв, із політичною і соціальною рекламою у нас усе жорстко. Зокрема, щоб її розмістити, треба пред’явити посвідчення особи, причому пошириться така реклама тільки на споживачів у тій країні, де живе рекламодавець… Зрозуміло, такі «суворі заходи» жодного шлагбаума на шляху поширення російської брехні у Фейсбуку не встановлять. Але це тільки нам зрозуміло, а власники Meta, схоже, мають іншу думку…

Результати свого розслідування експерти AI Forensics і CheckFirst надали Європейській комісії, яка ініціювала власне розслідування. «Єврокомісія зараз вивчає нові висновки, передані нам AI Forensics», — повідомив речник ЄК Томас Реньє. Деталі розслідування, а також можливі обмежувальні заходи щодо компані Meta пан Реньє не коментував.

Схожі новини