Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пенсіонерам за віком та людям з інвалідністю третьої групи обмежать проїзд в маршрутках: на місяць — 60 поїздок

Коли запровадять такі обмеження — у Ратуші не кажуть. Мабуть, аби наперед не розчаровувати пільговиків

Фото ЛМР
Фото ЛМР

У Львові — резонанс довкола ідеї запровадження обмежень кількості поїздок в громадському транспорті по пільговій електронній картці Леокарт: на місяць — не більше 60 поїздок, тобто лише дві на день. Директор департаменту міської мобільності та інфраструктури Львівської міської ради Олег Забарило пояснив «ВЗ», що наразі такі обмеження будуть лише двох пільгових категорій пасажирів — пенсіонерів за віком та людей з інвалідністю третьої групи. Пояснив, чому саме вони. Каже, це ті категорії, яким безкоштовний бонус на проїзд гарантує орган місцевого самоврядування, а не державний закон. Коли запровадять такі обмеження у Ратуші наразі не уточнюють. Мабуть, аби не розчаровувати пільговиків.

«Закон України визначає пільги для окремих категорій пільговиків, — наголошує Олег Забарило. — Але є окремі пільги, які визначені згідно з рішенням Львівської міської ради. Аналізуємо і оборюємо питання щодо обмежень поїздок для пенсіонерів по віку та людей з інвалідністю третьої групи. Цим категоріям виконком Львівської міської ради від 2019 року дав право пільгового проїзду. Ці пільги не визначені законом. Обмеження щодо поїздок діють в інших містах України, зокрема Вінниці».

За словами чиновника, ці дві категорії матимуть у Львові лише 60 поїздок на місяць. Після цього баланс пільгової карточки Леокарт треба поповнити: або у кіоску, або через мобільний застосунок (електронна оплата), чи через термінали.

«Буде економія коштів міського бюджету, — пояснює мій співрозмовник. — Розуміємо, що зараз такий час, коли є більш пріоритетні речі для фінансування з міського бюджету. Готуємо рішення щодо обмеження поїздок цим двом категоріям пільговиків».

Схожі новини