Передплата 2024 ВЗ

На ринку нерухомості Львова — затяжне затишшя та зниження оренди. Що трапилося?

Якщо три місяці тому оренда однокімнатної квартири — 9−10 тисяч гривень та п’ять претендентів, то тепер — від семи тисяч та немає попиту

У попиті - квартири з ліжком, а не зі старим розкладним диваном. Фото pexels
У попиті - квартири з ліжком, а не зі старим розкладним диваном. Фото pexels

Станом на кінець травня у Львові суттєво змінилися ситуація на ринку оренди житлових квадратних метрів. Це затяжне затишшя, зниження попиту, власники змушені опускати ціни. Якщо ще два місяці тому хороша однокімнатна квартира у старому житловому фонді Львова коштувала 9−10 тисяч гривень (а ще кращий варіант — 11−12 тисяч), то тепер — 7−8 тисяч гривень на місяць. У новобудові однокімнатну квартиру зараз можна знайти за 14−15 тисяч гривень, двокімнатні квартири по 17 тисяч, трикімнатні — 18 тисяч.

Як розповів у коментарі для «ВЗ» рієлтор Олександр Мількович, квартири у Львові подешевшали на фоні росту курсу долара (ціна квадратних метрів залишилася та, яка була при курсі 38 грн за долар), відсутності попиту, оскільки чимало ВПО продовжують виїжджати за кордон, а також можуть собі дозволити купувати квартири за державною програмою Є-житло та Є-відновлення. Тому зараз у Львові вільних понад чотири тисячі квартир, яких складно орендувати, бо немає попиту. Раніше було вільні півтори-дві тисячі квартир. Мій співрозмовник каже, влітку ситуація з орендою квартир стане ще критичнішою, оскільки студенти матимуть канікули. Ринок нерухомості може пожвавитися аж восени.

«Орендарі зараз сильно перебірливі, — каже Олександр Мількович. — Уже п’ять-сім років пішла тенденція — шукають квартири, які мають ліжко з ортопедичним матрацом, а не розкладним диваном. Уже немає черги на огляд квартир, коли претендентів аж п’ять та треба було просити завдаток. Наведу яскравий приклад, який опише актуальну ситуацію на ринку нерухомості у Львові. Два роки тому здавав однокімнатну квартиру площею 90 метрів квадратних у новобуді на проспекті Чорновола за півтори тисячі доларів, торік за тисячу доларів. А вчора заселив нових орендарів і здав їм квартиру по 800 доларів. Ціни на оренду падають…».

Серед причин зниження оренди у Львові — за останні два роки попри війну активно велося будівництво, в експлуатацію здано чимало будинків, де люди купили собі метри квадратні й тепер мають власне житло. Переважно це ВПО з високими статками, які спершу орендували у Львові квартири, а згодом придбали власне житло чи по акції, чи накопичили кошти й купили. «10% ВПО купили квартири в щойно зданих новобудах», — наголошує Олександр Мількович.

Схожі новини