Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Відновлення постачання газу з РФ залежить від виплати 3 мільярдів доларів боргу, - Оржель

Можливість відновлення прямого постачання газу з Росії до України напряму пов'язана з виплатою "Газпромом" свого боргу перед "Нафтогазом" за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Про це повідомив міністр енергетики Олексій Оржель, передає «Інтерфакс-Україна».

«Є зафіксовані відповідні зобов'язання на рівні арбітражів: якщо це пов'язано з прямим постачаннями, то ми прямі постачання пов'язуємо безпосередньо з компенсацією цих боргів», — заявив він на брифінгу в Києві в понеділок.

За словами міністра, в питаннях обсягів і термінів постачання Україна максимально координується з європейською стороною, оскільки це для європейських партнерів також критично важливі моменти.

При цьому Оржель наголосив: збереження транзиту газу важливе, щоб не було «жодних технічних проблем» або ввімкнення української газотранспортної системи в реверсному режимі.

Він також зазначив, що з припиненням транзиту можливе зростання ціни газу на європейських та українському ринках.

Окрім того, Оржель додав, що проти переведення економічних переговорів у нормандський формат

На саміті «нормандської четвірки» в Парижі не зможуть підписати контракт на транзит газу по території України. Про це заявив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель, передає РБК-Україна.

За його словами, неправильно переводити економічні переговори, які мають збалансувати інтереси всіх сторін, у нормандський формат.

«Цей контракт укладається між двома суб'єктами господарювання. Тому якщо на цих переговорах, а я так розумію, що не передбачається участь суб'єктів господарювання — „Газпром“ і „Нафтогазу“, тому навряд чи буде підписано контракт (на нормандській зустрічі, — ред.)», — заявив Оржель.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський допускає, що питання про укладення нового контракту на транзит російського буде обговорюватися в рамках нормандської зустрічі.

Крайній термін для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України за європейськими правилами і українським законодавством спливає 13 грудня.

18 листопада у Газпромі заявили, що надіслали Нафтогазу офіційну пропозицію про укладання нової угоди на транзит газу на 1 рік або продовження чинних контрактів. Умовою цього є відмова України від претензій до Газпрому в межах перемоги у Стокгольмському арбітражі, а також від штрафу, який на Газпром наклав українських антимонопольний комітет.

Зазначимо, що наразі між Україною та Росією тривають переговори про укладання нового договору на транзит газу через те, що чинний 10-річний договір, спливає 31 грудня 2019 року. Щороку транзит російського газу до Європи приносить Україні 3 мільярди доларів доходів — це більше, ніж витрати держави на імпорт газу.

Схожі новини