Передплата 2024 «Добрий господар»

«Добре розуміюсь у сфері будівництва доріг, земельних оборудках. Трудоголік»

За хабар у 500 доларів журналіст обіцяв не публікувати розслідування про оборудки чиновника райавтодору.

Безпрецедентний випадок стався на теренах боротьби з корупцією антикорупції - на хабарі взяли не держчиновника, а... журналіста. Як повідомили у прес-центрі СБУ, співробітники Служби безпеки України спільно з поліцією та прокуратурою викрили на вимаганні хабара редактора інтернет-видання на Львівщині. Правоохоронці встановили, що головний редактор, який також є головою однієї з громадських організацій, вимагав від керівника філії державного підприємства п’ятсот доларів США. У таку суму зловмисник оцінив припинення журналістського розслідування та неопублікування інформації про чиновника в інтернет-виданні.

Суму в гривневому еквіваленті головний редактор отримав на банківську картку, після чого повідомив посадовцю, що підготовку матеріалу «замовили» конкуренти для його звільнення з посади. Співробітники спецслужби затримали головреда згідно зі ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України, після засідання ради громадської організації. Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання, вчинене повторно; або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років). За інформацією джерел “ВЗ”, зараз прокуратура вивчає питання щодо перекваліфікування статя. Справу розслідує поліція.

Затриманим виявився 55-річний Ліпчанський Володимир Йосипович, працював у газеті «Прикарпатська правда», повідомляє інтернет-видання Leopolis.news. Також він є співзасновником ГО «Журналістське розслідування і правова допомога». ГО зареєстроване у селі Довгому Стрийського району Львівської області, де й живе Ліпчанський. Він є головним редактором інформаційного вісника «Депеша» у цій же громадській організації.

Цікаво, що затриманий виявився екс-“регіоналом” - у 2010-му році балотувався до Верховної Ради в одномандатному виборчому окрузі №86 (Івано-Франківська область) як самовисуванець. Поінформовані джерела Leopolis.news кажуть, затримання відбулось на вул. Коперника у Львові (на фото видно, що перед палацом Потоцьких. - Авт.). А хабар він вимагав у керівника районного автодору. За словами правоохоронців, затриманий розповів, що гроші йому були потрібні на купівлю УАЗика.

У березні цього року Володимир Ліпчанський шукав роботу в Інтернеті. На сайті work.ua розмістив своє резюме, де, зокрема, йдеться, що шукає роботу журналіста, згідний на оклад 5 тисяч гривень на місяць. Досвід роботи в журналістиці 24 роки і три місяці. “Умію шукати цікаві теми для публікацій, добре розуміюсь у сфері будівництва доріг, земельних оборудках, проблемах міст і сіл, транспортних перевезеннях, - йдеться в резюме. - Здобув навички адміністрування сайтів, володію знаннями для роботи копірайтером. Одружений. Разом з дружиною виховуємо четверо дітей. Трудоголік”.

Фото прес-служби СБУ

Схожі новини