Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Трамвай на Сихів» витіснив трамвай, що їде на Княгині Ольги

Жителі Франківського району обурені: скасування «трійки» погіршило транспортне сполучення з центром.

Від часу запуску “Трамвая на Сихів” (№8) з кінцевої зупинки “вісімки” (площа Соборна) вже не курсує трамвай №3, який їздив за маршрутом вул. Франка-Вітовського-Сахарова-Княгині Ольги (аквапарк “Пляж”). Жителі Франківського району обурені: чому не їздить “трійка”? Добратися до центру тепер проблемно... Львів’яни зареєстрували електронну петицію, де вимагають у мерії повернення “трійки”.

На трамвайній лінії до Сихова через центр (частково за колишнім маршрутом “трійки”) курсує тринадцять трамваїв. Якщо ще додати кілька одиниць “трійки”, то на деяких проблемних вулицях виник би транспортний колапс — затори на кілька годин.

У четвер, 1 грудня, на сесії Львівської міської ради депутати звернулися до мера Львова Андрія Садового: “Адміністрація ЛКП «Львівелектротранс» самостійно прийняла рішення про припинення трамвайного маршруту №3. За словами представників комунального підприємства, таке рішення було прийняте у зв’язку із запуском трамвайного маршруту №8 у напрямку Сихова. Чому не було громадських слухань? Наслідки не забарились — мешканці Франківського району Львова масово скаржаться на тривалу відсутність трамваїв на лінії вулиця Княгині Ольги — площа Соборна та суттєві ускладнення у користуванні електротранспортом. Немає адекватного сполучення цього району із центром міста. Люди змушені користуватись здебільшого автобусними маршрутами, які курсують переповненими”.

Депутат Львівської міської ради Ігор Корончевський додав, що у зв’язку із закриттям на ремонт вулиць Київської, Русових, Котляревського та Нечуя-Левицького трамвайний маршрут №1 (залізничний вокзал — центр — залізничний вокзал) пустили за тимчасово зміненим маршрутом: залізничний вокзал — центр — аквапарк (вул. Княгині Ольги), а маршрут №3 скасували. Але наприкінці минулого тижня трамвай №1 повернувся на звичний маршрут. У цей час, каже депутат, мав би бути відновлений маршрут №3. “На цьому маршруті мало курсувати вісім вагонів, а на маршруті №5 (Замарстинівська — аквапарк) — п’ять вагонів. Проте плани змінилися, і маршрут №3 чомусь не відновили. Трамваї на маршруті №5 не можуть забезпечити належне перевезення пасажирів на відрізку маршруту від аквапарку до центру”, — підсумував Ігор Корончевський.

Коментар для “ВЗ”

Антон ЛЯГУШКІН, прес-секретар ЛКП “Львівелектротранс”

Можливо, трамвайний маршрут №3 буде відновлено. Частково “трійку” скасували через “Трамвай на Сихів”, але це не зовсім так. Відміна “трійки” - експериментальний проект, який полягав у тому, щоб усі трамваї №3 перекинути на маршрут №5. Отож “п’ятірка” тимчасово їде по Підвальній до Старого Ринку аж на Замарстинівську. Але є проблема - на Підвальній постійні затори. Маршрутки не мають “кишень” для зупинок, гальмується рух трамваїв. На кожній зупинці трамваї відстають від графіків на 2-3 хвилини. Створюється “колєйка” електротранспорту. До цього неабияк доклався ЛКП “Львівавтодор” - світлофори неправильно запрограмовані. Наприклад, на вул. Руській, коли їде “двійка”, вмикається зелене світло. Для того, щоб правильно пропускати трамвай №7,5,4 — світлофор не відрегульований.

Схожі новини