Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Заворушеннями під парламентом управляли координатори...

Триває розслідування великої політично-кримінальної провокації - теракту під стінами Верховної Ради 31 серпня, внаслідок якого загинули троє правоохоронців, а ще понад 130 отримали поранення різного ступеня.

У правоохоронних органах повідомили, що із 18 затриманих учасників заворушень 16, за рішенням суду, два місяці перебуватимуть під вартою (у слідчому ізоляторі) без права вносити грошову заставу. Ще одному призначено цілодобовий домашній арешт. Щодо іншого підозрюваного, який зараз перебуває в лікарні, рішення приймуть, коли він зможе взяти участь у судовому засіданні.

Відповідальність за вчинений злочин керівництво країни і правоохоронних органів покладає на радикальні політичні сили, які (зумисно чи спонтанно) зіграли на руку Москві. В інтерв’ю телеканалу Sky News президент Петро Порошенко звинуватив Росію у тому, що вона розширила кампанію з дестабілізації України, наслідком якої стали криваві події біля парламенту. За словами глави держави, “Москва поклала початок тому, що зараз називають “гібридною війною” - використання таємних операторів розпалювання нестабільності”.

А що такі “оператори” виконували свою чорну справу під стінами Верховної Ради, можна не сумніватися. Факти вказують на те, що акція була добре підготовленою. Окремі “мирні протестувальники” мали при собі ланцюги, металеві прути, дерев’яні бити, димові і газові гранати, вибухові пакети, які для більшого вражального ефекту начинили гайками, болтами, осколками, а також пакетики з бензином — все це летіло у нацгвардійців. Була і бойова граната РГО, яка після вибуху розсіює довкола себе осколки у радіусі 25 метрів.

Очевидці трагедії біля парламенту кажуть, що у натовпі діяло кілька координаторів заворушень. За словами учасника АТО, десантника Віталія Шевченка, який прибув на місце події, щоб вгамувати надто емоційних “активістів”, ці координатори-провокатори ходили у натовпі і підказували, коли кидати димові шашки, вибухові пакети. Один з таких “радників” - чоловік з борідкою, у формі. Його можна побачити на багатьох фотографіях, зроблених у “чорний понеділок”.

Аналіз оперативної інформації теж вказує на те, що теракт готували кілька людей. Один з користувачів соцмереж зауважив: “Якщо уважно проглянути відеозаписи, то можна побачити групу людей, яка стояла з “активними” димовими шашками, і як тільки підозрюваний Гуменюк кинув гранату, вона почали робити димову завісу навколо нього...”.

Думка з приводу

«Жоден обстріл на сході не дали б для Росії такого позитивного ефекту, як дала «Свобода» під Верховною Радою...»,- Тарас ЧОРНОВІЛ, політичний експерт, народний депутат кількох скликань

Росія давним-давно хоче, щоб події перенеслися з фронту вглиб України, щоб тут відбувалося все: і кровопролиття, і непорозуміння, і міжусобиці. Головне - щоб усе це робилося руками тих політичних сил, які не будуть з нею, Росією, пов’язані - українських ультрас...

Росія на 100% знала, що відбуватиметься під Верховною Радою, і всі акції “Свободи” були якимось чином координовані. Тому Москва могла зробити перепочинок на Донбасі - щоб відтінити і більш чітко показати, що діється всередині самої України. Якби вони, проросійські терористи, 1 вересня обстріляли українські населені пункти, і - не дай Бог! - в якійсь школі загинули б діти, весь світ зараз говорив би про це. А так він обговорює, що в Україні ледь не громадянська війна, і що тут “ура-патріотичні” організації воюють проти влади.

Це ж найкращий подарунок для Росії! Вони там були би повними ідіотами, якби “змазали” картинку, яку “намалювала” для всього світу “Свобода” своїми дурнуватими вибухами. Жоден обстріл на сході і жодна атака не дали б Росії такого позитивного ефекту, як дала “Свобода” під Верховною Радою...

А далі у нас одне з двох. Якщо ця влада може захищати себе від внутрішнього ворога, то ще до кінця тижня побачимо повідомлення Мін’юсту про передачу до суду подання на скасування реєстрації ВО “Свобода”, дізнаємося про арешт Тягнибока і групи осіб, як дізнаємося і про розпуск батальйону “Січ”. Але якщо влада не в змозі захиститися, рано чи пізно у нас будуть такі міжусобиці в країні, що потрібно буде пакувати валізи і виїжджати...

Схожі новини