Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Комітет рекомендує ВР скасувати перехід на зимовий чи літній час

  • 12.07.2024, 16:15
  • 492

Комітет з питань економічного розвитку рекомендує Верховній Раді ухвалити у цілому законопроєкт про обчислення часу в Україні, яким передбачається скасування переходу на «літній» та «зимовий» час

Фото: Львів 1256
Фото: Львів 1256

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради.

Повідомляється, що 12 липня відбулося засідання профільного комітету, на якому було розглянуто проєкт закону про обчислення часу в Україні., метою якого є визначення правових засад встановлення одиниць часу, обчислення часу в Україні та забезпечення потреб громадян, суспільства і держави у точній інформації про точний час і календарну дату.

Законопроєкт спрямований на захист здоров’я населення, оскільки на думку більшості науковців та лікарів, зазначений порядок обчислення часу в частині щорічного переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад, несе ряд негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян в період адаптації до «літнього» та «зимового» часу.

Такий «сезонний часовий стрибок» призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативним чином відображається на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному. Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб. Наукові дослідження пов’язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем, оскільки вони переривають біологічні цикли. Також доведено, що переведення годинника не допомагає енергозбереженню, зазначають у комітеті.

«Окрім цього, зазначений законопроєкт покликаний забезпечити захист територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України шляхом встановлення і закріплення на всій без виключення території України єдиного київського часу. Прийняття закону забезпечить визначення на законодавчому рівні порядку обчислення часу в Україні, сприятиме покращенню стану здоров’я громадян, підвищенню працездатності населення, сприятиме протидії агресії з боку російської федерації та сприятиме євроінтеграційним прагненням України. За результатами обговорення народні депутати України — члени комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в повторному другому читанні прийняти його в цілому як закон».


Джерело: ВР

Схожі новини