Передплата 2024 «Добрий господар»

У Конгресі Порошенку аплодували стоячи

Президент просив статус «основного союзника США»

Вагому підтримку від Сполучених Штатів Америки і Європи отримала Україна. Ця допомога, з одного боку, суттєво зміцнить нашу обороноздатність, дасть змогу стримати зовнішню агресію, а з іншого — посилить економічний тиск на Росію, яка є головним винуватцем кривавих подій на Донбасі.

У четвер на спільному засіданні Сенату і Палати представників Конгресу США виступив президент України Петро Порошенко (на фото). Він віддав належне героїзму українських воїнів, які захищають нашу державу на сході, і водночас попросив американців допомогти нам. “Хочу подякувати кожному солдату за їхні жертви, — сказав Порошенко.

— Світ має визнати їхню боротьбу. Крім більшої політичної підтримки, їм потрібно більше обладнання: як летального, так і нелетального. Не можна виграти війну з простирадлами. Не можна зберегти мир з простирадлами... Так само, як Ізраїль, Україна має право захищати свою територію. І вона робитиме це. Я закликаю Америку допомогти нам”. Ці слова зустріли шквалом оплесків.

Після промови гостя з Києва у законодавчому органі США поставили на голосування законопроект про підтримку України, що його внесли сенатори від Демократичної і Республіканської партій Роберт Менендес та Боб Коркер.

Обидві партії, будучи одвічними політичними суперниками, цього разу виступили єдиним фронтом: перед загрозою втрати Україною незалежності, територіальної цілісності Америка має підставити їй своє плече. Голосування за цей закон відбулося пізно ввечері, коли цей номер газети вже друкували... У разі позитивного результату президент США Барак Обама отримає повноваження надавати Україні все необхідне для того, щоб вона захистила себе. Йдеться про “контрнаступальне озброєння” — включаючи сучасну протитанкову зброю, безпілотники-розвідники, радари для виявлення артилерійських установок противника, далекоміри, сучасні засоби зв’язку, амуніцію та інші дефіцитні для українського війська речі. Америка обіцяє оперативно ділитися з Україною своєю розвідувальною інформацією, отриманою з космосу. На все з бюджету США нам, прогнозують, буде виділено 350 млн. доларів.

Враховано і чинник інформаційної війни, яку Росія веде проти України та інших пострадянських держав. Для протистояння російській пропаганді протягом трьох найближчих років буде виділено 10 млн. доларів.

Окрім цього, президенту США дали в руки економічний “батіг”. У разі, якщо Російська Федерація і далі шантажуватиме Україну (а також країни-члени НАТО, асоційовані члени ЄС — Грузію, Молдову) припиненням або скороченням поставок газу, Обама може застосувати санкції проти монополіста “Газпрому”. А також проти “Рособоронекспорту” та інших компаній військово-промислового комплексу РФ, які, як сказано у законі, “призводять до нестабільності в Україні”. Обмеження стосуватимуться і зарубіжних компаній, які постачають у Росію обладнання для добування нетрадиційними способами сирої нафти.

Перед ухваленням цього закону Палата представників Конгресу США ухвалила резолюцію на підтримку України. У ній підтримано право нашої держави “вільно визначати своє майбутнє без тиску з боку інших держав”.

А за п’ять годин до вашингтонських рішень резолюцію на підтримку України ухвалив Європейський парламент. У ній міститься заклик до країн Євросоюзу розглянути можливість виключення Росії з програм цивільної ядерної співпраці і системи Swift. Європарламентарі звернулися до західних урядів скасувати заплановані спільні з Росією угоди в енергетичному секторі, зокрема — відмовитися від будівництва газогону “Південний потік”. А також відмовитися від експорту в Росію озброєнь і товарів подвійного призначення.

Інший важливий для нас пункт: у резолюції Європарламенту сказано, що Угода про асоціацію з ЄС не є остаточною, що Україна, як будь-яка інша європейська держава, має європейську перспективу, може стати членом ЄС — за умови, що дотримуватиметься принципів демократії, поважатиме основні свободи, права людини, права меншин і забезпечуватиме верховенство права.

Схожі новини