Передплата 2024 «Добра кухня»

Масовий “Щедрик” на площі Ринок

У Львові презентували “бої хористів” та встановили рекорд з колективного співу

Голосисті львів'яни встановили рекорд України. Понад двадцять співочих колективів навчальних закладів, центрів творчості дітей та юнацтва і сотні вокалістів в унісон виконали "Щедрик" Миколи Леонтовича. Це найбільша кількість хорів, зібрана на одній площі.

У Львові на площі Ринок відбувся рекордний хоровий флешмоб — найпоширенішу у світі українську композицію "Щедрик" (Carol of the Bells) заспівали понад двадцять співочих колективів. Ініціювали дійство творці телепроекту “Битва хорів”, тому за рекордом спостерігали і відомі ведучі, і впливові продюсери, і талановиті хормейстери. Львівські хори виконували "Щедрик", адже це українська мелодія, що об'єднала весь світ. За підрахунками правоохоронців, рекорд України встановили більше як 600 львів'ян. Керував співом хормейстер Рубен Толмачов. "Вражений гармонією виконання, котру почув на площі Ринок у Львові, — поділився враженнями Рубен Толмачов. — Багато років працюю з хоровими колективами і в нашій державі, і за кордоном. Кожного разу отримую насолоду від процесу виконання композиції, тож тішить, що мої почуття цього дня розділяли усі хористи. Відчуття єдності та задоволення від музики є основним мотивом проекту “Битва хорів”.

Проект “Битва хорів”, що вийде на екрани на початку листопада, покаже поєдинок восьми українських міст за першість у хоровому співі. Вісім зіркових наставників — Ірина Білик, Олег Скрипка, Руслана, Алессандро Сафіна, Злата Огнєвіч, Володимир Гришко, Гарик Кричевський та Наталія Гордієнко — обрали кожен своє місто, де знайшли 15 виконавців у свій колектив. Після кожного ефіру проект покидатиме один колектив. А переможця оберуть глядачі методом смс-голосування. "Вирішили презентувати проект “Битва хорів” у Львові, бо розраховували, що львів'янам під силу встановити рекорд з колективного виконання пісні. Але те, що збереться стільки співочих людей, — для нас було шоком, — каже ведучий Юрій Горбунов. — Звучання "Щедрика" було дивовижним. Тепер я кардинально змінив свою думку про хоровий спів, бо формувалась вона у радянські часи, коли поняття хору було чимось примітивним та нецікавим. Сучасний репертуар хорів складатиметься з українських та англомовних композицій. Будуть і рокові балади, і народні композиції, і несподівані обробки відомих поп-композицій. Можу гарантувати, що глядач назавжди змінить своє уявлення про хоровий спів, побачить, що хор може бути сучасним та цікавим. Чи уявляли ви, що фольклорний колектив може в унісон виконувати пісню Леді Ґаґи? Цей проект відкрив багато нового не лише для мене та самих виконавців, а й для суддів — Михайло Турецький був вражений, сказав мені по секрету, що привезе кілька нових ідей у Москву”.

Суддями на проекті стали Ніна Матвієнко, Анатолій Ярема та Михайло Турецький. “Судити було нереально складно, — розповів суддя проекту і продюсер телеканалу 1+1 Анатолій Ярема. — Повертаючись додому о 3-й ночі, я не міг заснути — бачив перед собою очі людей, котрим довелось покинути проект. Але усе це робиться задля високої мети. Колектив-переможець, котрий оберуть глядачі, по-новому відкриє хоровий спів в Україні. Це буде сучасний хор світового рівня. Виграшем стане півмільйона гривень, а цього достатньо для вдалого музичного старту та розвитку колективу”.

Схожі новини