Передплата 2024 ВЗ

Влада хоче лікувати Тимошенко чи хоче принизити?

Навіть в Європі навколо цієї проблеми багато спекуляцій

Крім чуток, тема закордонного лікування Юлії Тимошенко обростає обнадійливими для екс-прем’єра новинами. Не виключено, що вже сьогодні на погоджувальній раді Верховної Ради до календарного плану на пленарний тиждень внесуть законопроект про лікування тяжко хворих засуджених за межами України (Тимошенко потрапила б у цю категорію). А до кінця тижня розглянуть документ у першому та другому читаннях — і в такий спосіб розпочнуть на законодавчому рівні розв’язувати проблему, до якої прикута увага не тільки в Україні.

Законопроект № 3444, який і передбачає медичну допомогу засудженим за кордоном, розробив колишній міністр транспорту і зв’язку, а нині голова Соціалістичної партії, народний депутат Микола Рудьковський. Суть його ініціативи — це такі собі лікувальні канікули для ув’язнених. У законопроекті йдеться, що рішення про меддопомогу засудженому за межами України, продовження такого лікування або його припинення має ухвалювати суд на підставі висновків лікарської комісії. На думку Рудьковського, суд має не тільки визначати термін оздоровлення в’язня (теза вельми спірна), лікувальний заклад, де він отримуватиме медичну допомогу (інше не менш дискусійне положення), а й порядок транспортування засудженого до цього закладу. За санкцією суду іноземні лікарі матимуть право продовжувати час лікування пацієнта-засудженого, його реабілітацію.

Законопроект передбачає, що після закінчення терміну закордонного лікування, який визначив суд, засуджений повинен повернутися в Україну і продовжити відбувати покарання у закладах вітчизняної пенітенціарної системи. Згідно з положеннями законопроекту Рудьковського, суд також призначає осіб, які відповідають за переміщення ув’язнених за кордон. Якщо підконт­рольний їм в’язень після завершення лікування не повернеться в Україну, цих осіб буде покарано.

Окремим положенням законопроекту передбачається, що час, проведений на лікуванні за кордоном, буде зараховано у термін відбутого покарання. Всі витрати на оздоровлення засудженого за кордоном несе він сам, його рідня і близькі.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак натякнув, що законопроект про лікування засуджених за кордоном має всі шанси бути ухваленим за кілька днів (а після прийняття, нагадаємо, його обіцяв підписати президент). Однак сталася несподіванка: з парламентського сайту зникло повідомлення про це дітище Рудьковського.

У віртуальній бібліотеці ВР є відомості про законопроекти № 3443, № 3445, а законопроект № 3444 — ніби корова язиком злизала. Ясність вніс парламентський «рупор» Партії регіонів Володимир Олійник. Він припустив, що цей документ було вилучено з мережі, оскільки Рудьковський підготував його «з порушенням регламенту». У чому саме воно полягає, Олійник не пояснив. Однак, швидше за все, йдеться про порушення не стільки регламенту, скільки партійної дисципліни у фракції ПР. Рудьковський, який до останнього часу був її членом, підготував свій законопроект, як каже Олійник, «на противагу рішенню Партії регіонів не пропонувати законодавчих ініціатив на цю тему».

В опозиції не вірять у щирість влади щодо звільнення Тимошенко. Та й, швидше за все, не голосуватимуть за пропозиції від влади, бо це означало б, що погоджуються з винесеним Ти­мошенко вироком. Народний депутат Арсен Аваков («Батьківщина») каже, що намагання Януковича перекласти вирішення цієї проблеми із себе на парламент — політичне шахрайство, імітація дій, затягування часу. Більше того, запропонований законопроект соратники екс-прем’єра вважають ще одним способом принизити лідера опозиції. Народний депутат Олександра Кужель каже: якщо влада проштовхне закон, за яким Тимошенко вивезуть на лікування «у кандалах», та відмовиться від такого «оздоровлення». Своє слово щодо останніх подій сказав і чоловік колишнього глави уряду Олександр Тимошенко. «Мені здається, що режим вигадує всілякі маневри, щоб відтягнути момент відправки моєї дружини на лікування. До того ж хоче це зробити у максимально принизливій формі, ледь не в кайданках. Це неприйнятно», — сказав він.

Поки політики і експерти оцінюють вагу законопроекту про лікування засуджених за кордоном, активно іде обговорення іншої новини у справі Тимошенко, яка викликала великий резонанс. Йдеться про заяву, яку озвучив минулого тижня депутат Європарламенту Марек Сівец. За його словами, як одну з найбільш реальних можливостей звільнення Юлії Тимошенко з тюрми Захід розглядає «часткове помилування». Начебто для того, щоб український прем’єр покинула Качанівську колонію, вона має заплатити у держбюджет України штраф у розмірі… 200 млн. доларів і бути готовою до того, що упродовж трьох років втратить політичні права, зокрема не зможе брати участі у виборах. У команді Тимошенко цю заяву назвали провокацією, кажуть, що Сівец «надто творчо інтерпретував» ідеї співголів місії Європарламенту Кокса-Кваснєвського. Про «штраф» ніхто питання не ставив. Виглядало б смішно, кажуть у «Батьківщині», якби Тимошенко занесла Януковичу 200 мільйонів доларів і в обмін за це отримала квиток на літак до Берліна…

Негативно відреагували на заяву Сівеца і в Європарламенті. За словами голови комітету ЄП у закордонних справах Ельмара Брока, повідомлення Марека Сівеца про «часткове помилування» Тимошенко не відповідає дійсності. «Я прикро вражений змістом статті, яку опублікував Сівец, — сказав Брок. — Сівец викривлено передає суть розмови, яка йшла у Європарламенті. Співголови Єврокомісії Кокс, Кваснєвський не зазначали, що Тимошенко повинна відмовитися від власних законних прав і позиції. Я шокований тим, що європарламентар Сівец дотримується думки, що заборона на участь у виборах повинна стати невід’ємною частиною політичного рішення, запропонованого Європарламентом. Повідомлення Сівеца суперечить рішенню, ухваленому минулого вівторка конференцією президентів». Згодом сам Марек Сівец вніс ясність: озвучена ним схема звільнення екс-прем’єра Юлії Тимошенко не є офіційною позицією Європарламенту.

Сергій ВЛАСЕНКО, захисник екс-прем’єра Юлії Тимошенко

«Ідея» Сівеца є відверто провокаційною. Її спростувала депутат Бундестагу та Європарламенту Ребекка Хармс, яка особисто була присутня на зустрічі президентів груп Європейського парламенту, де розглядався звіт місії Кокса-Кваснєвського. Можливо, ця провокація пов’язана з тим, що пан Сівец належить до альянсу прогресивних соціалістів, політичної сили, яка має союзницькі стосунки з Партією регіонів.

А тим часом…

Сьогодні співголови місії Європарламенту Пет Кокс і Олександр Кваснєвський знову прибудуть в Україну для вирішення проблеми Тимошенко. Це буде їхній 23-й візит за 16 місяців роботи місії.

Схожі новини