Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Януковича є ще тиждень на звільнення Тимошенко

Якщо не надумає, про асоціацію України з ЄС у листопаді можна буде забути

Західні політики кваплять президента України з прийняттям гуманного рішення щодо лідера опозиції Юлії Тимошенко. Визначитися господар Банкової повинен щонайбільше до 21 жовтня. Тобто дня, коли Рада міністрів країн-членів Євросоюзу прийматиме остаточне рішення щодо укладення з Україною Угоди про асоціацію. Без зрушень у питанні вибіркового правосуддя (а таким на Заході вважають «справу Тимошенко») про успіх на вільнюському саміті можна буде забути. «Родичання» з Європою відкладуть на невизначений час. А за цей час багато що може змінитися…

Затяжна мовчанка Віктора Януковича у цьому питанні (незважаючи на те, що він мав зустрічі з цілим «полком» західних агітаторів) насторожує аналітиків. Вони кажуть, що президент грає в якусь свою гру, далеку від державних інтересів, ухиляється від прийняття єдино вірного рішення, яке розчистило б нам дорогу в Європу. Уже зараз лунають побоювання, що у випадку євроінтеграційного фіаско вину за нього українська влада може перекласти на опозицію та її ув’язненого лідера. Мовляв, діяли контрпродуктивно, були занадто примхливими. Такі застереження, зокрема, висловив лідер партії «УДАР» Віталій Кличко, наголосивши, що варіанти вирішення цього питання добре відомі.

«Якщо протягом тижня Тимо­шенко не звільнять, асоціації не буде», — у цьому переконаний депутат Європарламенту від Польщі, віце-президент Європейської народної партії Яцек Саріуш-Вольський. За його словами, справа Юлії Тимошенко є символічною, Угоду про асоціацію не підпишуть, якщо екс-прем’єра не звільнять, бо йдеться про принципи Європейського Союзу. Саріуш-Вольський прямим текстом сказав: «Якщо умови ЄС не буде виконано, то немає ніяких маневрів, ніяких можливостей для підписання Угоди. Це має відбутися зараз. Якщо це буде виконано пізніше — Україна запізниться».

Президент України має всі можливості помилувати Юлію Тимошенко. Так вважає його чеський колега Мілош Земан, який прибуде до Києва з державним візитом якраз напередодні євроінтеграційного «часу Х». «Не хочу втручатися у внутрішні справи України, — сказав він, — не хочу судити про винність чи невинність Тимошенко, тільки думаю, що президент України має святе право на гуманний жест. І він сам може вирішити: зробить він цей жест чи ні».

Утім, колишній Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики безпеки Хав’єр Солана заявив, що Віктор Янукович «дуже ймовірно поступиться вимогам Брюсселя» і звільнить Тимошенко до саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі. Солана пригадав, що ще два роки тому радив українському президенту відпустити Тимошенко (це було під час саміту «Ялтинська європейська стратегія»), і Янукович обіцяв йому це зробити. Відповідаючи на запитання, чому за два роки президент так і не виконав своєї обіцянки, Солана відповів: «Ставки високі». Мовляв, йдеться про геополітичний вибір України. «Україна або ввійде до Митного союзу, або зблизиться з ЄС», — сказав колишній єврочиновник, наголосивши, що йдеться про стратегічне рішення.

Спікер українського парламенту Володимир Рибак чи не вперше обмовився про доцільність розгляду проблеми Тимошенко у Верховній Раді. Однак обставив його рядом умов, натякнув, що вирішити їх навряд чи буде можна...

А можливо, наші і європейські побоювання щодо зриву інтеграції є перебільшеними? Сьогодні — Покрова. Як християнин, наш президент у релігійні свята полюбляє робити милосердні вчинки. Можливо, саме сьогодні він підпише указ про помилування свого головного політичного опонента?

Схожі новини